Οι επενδυτές «βλέπουν» ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ και αλλαγή του ρίσκου για την Ελλάδα

Οι επενδυτές «βλέπουν» ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ και αλλαγή του ρίσκου για την Ελλάδα

Προσδοκούν σε ιδωτικοποιήσεις που είχαν κολλήσει επί τέσσερα και πλέον χρόνια και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας - Πάνω από μισό δισ. ο τζίρος τις τελευταίες δύο ημέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

xa-eikona
Πάνω απο μισό δισ. ευρώ τζίραραν στο χρηματιστήριο ξένοι και Έλληνες επενδυτές τις δυο πρώτες ημέρες μετά την σαρωτική εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών.

Την Τρίτη εξαιτίας και αναδιαρθρώσεων στον Δείκτη Μsci "Εθνική" διακινήθηκαν 354 εκατ. ευρώ ενω προχθέες 171 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος της αγοράς τις δύο τελευταίες ημέρες κατά 8,41% και η άνοδος των κεφαλαιποιήσεων των τραπεζών στα 8,3 δισ. ευρώ αποδίδεται σύμφωνα με ξένους επενδυτές »στην αλλαγή του προφιλ ρίσκου της χώρας». Ποιά χαρακτηριστικά βλέπουν, όμως, και οδήγησαν σε τέτοια δυνατή προεξόφληση με άνοδο των μετοχών και άνοδο της τιμής των ελληνικών ομολόγων; Το ρίσκο, πλέον, δεν θα είναι το ίδιο καθώς οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίσς είναι ότι θα κατέχει ισχυρή πλειοψηφία. Συνεπώς, θα προχωρήσει στις ιδωτικοποιήσεις που είχαν κολλήσει επί τέσσερα και πλέον χρόνια, ενω αναμένονται και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας, με πωλήσεις και εξαγορές.

Το δεύτερο και ίσως καθοριστικότερο στοιχείο για τις αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει μείωση στους φόρους των ακινήτων. Αυτη η προσδοκία άρχισε να αποτιμάται πλέον και στην αγορά των προβληματικών δανείων ή NPE. Eφόσον θα μειωθούν οι φόροι στα ακίνητα τα πακέτα των προβληματικών δανείων θα πωληθούν σε υψηλότερες τιμές και όχι σε χαμηλά επίπεδα, όπως ήδη είχε αρχίσει να φοβάται η αγορά, πριν τις εκλογές, όταν επικρατούσε αβεβαιότητα. Αυτή, όμως, η βασική αλλαγή σημαίνει πως η αξία των ενεχύρων - που έχουν οι τράπεζες για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια – είναι υψηλότερη. Άρα, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες τιμές και κεφαλαιοποιήσεις.

Είναι ακριβή η αγορά;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα επίπεδα τιμών της αγοράς είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, ενω αναμένεται και η συμφωνία πώλησης πακέτου δανείου, ύψους 24 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα προετοιμάζεται να βγεί στις αγορές για ομόλογο ύψους 500 εκατ. Δευρώ. Όταν τα αποτελέσματα της θα είναι θετικά, και πωληθεί το πακέτο δανείων και βγεί στις αγορές τότε ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία θα βρίσκεται στο 0,30 και η τιμή μπορεί να κινείται στα 3,5 ευρώ. Με τέτοιο δείκτη, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακριβές όταν στην Ευρώπη ο δείκτης κινείται με μέσο όρο 0,60- 0,70.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης