Εμίρ Κοστουρίτσα - Κεν Λόουτς: Οι διάσημοι σκηνοθέτες στηρίζουν τον αγώνα των κινηματογράφων της Αθήνας

Εμίρ Κοστουρίτσα - Κεν Λόουτς: Οι διάσημοι σκηνοθέτες στηρίζουν τον αγώνα των κινηματογράφων της Αθήνας

Στις δηλώσεις τους υπογραμμίζουν την σημαντικότητα των σινεμά  τόσο για τον πολιτισμό όσο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας

koustouritsa_emir
Το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή της σχετικά τον αγώνα που δίνουν οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εκδηλώνει και η διεθνής κινηματογραφική  κοινότητα. Μετά τον Κώστα Γαβρά και τον Φατίχ Ακίν, δύο ακόμη παγκόσμιας εμβέλειας σκηνοθέτες, ο Κεν Λόουτς και ο Εμίρ Κοστουρίτσα, προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης των ιστορικών αιθουσών της Αθήνας.
Ken_Loach
Ο Κεν Λόουτς
Ο πολυβραβευμένος Βρετανός Κεν Λόουτς, μέσω σχετικής δήλωσής του, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ίδιου όσο και των εργαζόμενων της εταιρεία παραγωγής του, της Sixteen Film, στην προσπάθεια των κινηματογράφων της Αθήνας να παραμείνουν ανοιχτοί: «Υποστηρίζουμε όλοι μας σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά. Αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης. Τμήμα της Ιστορίας της. Οι επισκέπτες έρχονται για να δουν τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος σας. Όσα περισσότερα επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να καταστρέφουν, τόσοι λιγότεροι άνθρωποι θα μας επισκέπτονται και λιγότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τις ταινίες μας. Οι αίθουσες είναι αναγκαίες. Η καμπάνια σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα της θαυμάσιας πόλης σας» υπογράμμισε ο ίδιος.

koustouritsa_emir_2
Ο Εμίρ Κοστουρίτσα

Στο μεταξύ ως «έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό» χαρακτήρισε το κλείσιμο κινηματογράφων ο σκηνοθέτης του «Καιρού των Τσιγγάνων», Εμίρ Κοστουρίτσα: «Σοκαρίστηκα όταν πληροφορήθηκα πως αίθουσες όπως το ΙΝΤΕΑΛ (όπου περισσότερες από μία φορές είχα ο ίδιος την ευκαιρία να συναντήσω το ελληνικό κοινό, όταν προσκλήθηκα και τιμήθηκα για το έργο μου από το φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου), το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ θα κατεδαφιστούν για να δώσουν τη θέση τους σε τουριστικά ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που εμείς, οι κινηματογραφιστές, και οι πιστοί μας θεατές, δεν προσβλέπουμε μόνο στην προβολή των ταινιών μας στις αίθουσες αλλά ενθαρρύνουμε το κτίσιμο περισσότερων αιθουσών, που είναι οι μόνοι χώροι για τους οποίους γυρίζονται οι ταινίες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος προσθέτοντας με νόημα: «Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι μόνοι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συζητούν και έρχονται σε επαφή και κατανόηση, συναισθήματα και επαφές που το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες και το home cinema αδυνατούν να προσφέρουν», σχολίασε ο σπουδαίος δημιουργός και συμπλήρωσε πως για εκείνον, «η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι' αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης