Κώστας Μπακογιάννης: «Πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ - Άστορ»

Κώστας Μπακογιάννης: «Πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ - Άστορ»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ της διάσωσης των ιστορικών κινηματογράφων που κινδυνεύουν με λουκέτο

Ideal_-_Bakogiannis
Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη σημερινή, ανοιχτή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων. Ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε δημόσια την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, η οποία έχει εκφραστεί με δύο αντίστοιχα ψηφίσματα, για την κήρυξη διατηρητέων -ως προς τη χρήση- των ιστορικών κινηματογράφων.

Astor_-_Bakogiannis
Ο Δήμαρχος Αθηναίων στη σημερινή ανοιχτή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Άστορ


«Είμαστε όλοι εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι -κατά τη χρήση- οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι» δήλωσε ο ίδιος στην παρέμβασή του ενώ αντέκρουσε, εμμέσως πλην σαφώς, την προ ημερών απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω κινηματογράφοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο σχετικός νόμος προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία, επισημαίνοντας: «Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτό».

Κλείσιμο
Επιπλέον, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε πως η όλη η συζήτηση που έχει προκληθεί προσφάτως, μετά και την δημοσιοποίηση της εκμίσθωσης, από τον e -ΕΦΚΑ, του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά, όπου στεγάζεται το «Ιντεάλ», για τουλάχιστον 35 έτη, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, σχετίζεται άμεσα με το DNA, τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της: «Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δε θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο. Η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις. Δεν ανταγωνιζόμαστε το Ντουμπάι, ούτε θέλουμε μία πόλη απονευρωμένη και ερημοποιημένη. Θέλουμε μια πόλη φτιαγμένη για τον μόνιμο κάτοικο και για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Astor_Kosmos_2
Ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ και «Ίριδα» από κόσμος που προσήλθε για να στηρίξει το αίτημα της συνέχισης της λειτουργίας τους


Και οι κάτοικοι της Αθήνας, όμως, έδωσαν το δυναμικό παρών, το βράδυ της Κυριακής, στο κάλεσμα των κινηματογράφων «Ιντεάλ», «Άστορ», «Ίριδα», οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες τους προσφέροντας δωρεάν προβολές, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή τους στο αίτημα της συνέχισης της λειτουργίας τους.

Inteal_kosmos
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και στο ιστορικό Ιντεάλ


Astor_-_kosmos

Το χρονικό της υπόθεσης

Η ανησυχία σχετικά με το μέλλον των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ ήταν έντονη τον τελευταίο καιρό καθώς παρά την αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε πριν από δυόμιση περίπου μήνες το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να χαρακτηριστούν διατηρητέοι οι χώροι ως προς τη χρήση τους και τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ωστόσο, ο ΕΦΚΑ υπέβαλε ένσταση ενάντια στην εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία χαρακτήρισε ως «τροχοπέδη» για την αξιοποίηση του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά.

Εν συνεχεία, την προηγούμενη Παρασκευή ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5*. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο όμιλος ο οποίος  συμμετείχε στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον e-ΕΦΚΑ, υπέγραψε  σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Σχετικά με την επίμαχη χρήση του Ιντεάλ η αναφορά ήταν γενική και ασαφής καθώς έκανε λόγο για επέκταση της χρήσης του χώρου του κινηματογράφου, ως θεάτρου και συνεδριακού χώρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εξ επαφής πυροβολήθηκε στο κεφάλι η γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή σε αυτοκίνητο

«Καλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα την Τετάρτη - Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

Ντάρια Τρεπόβα: Τι γνωρίζουμε για την 26χρονη που συνελήφθη για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης