«My Rembetika Blues»: Η ταινία - ντοκιμαντέρ της Μ.Ζουρναζή κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«My Rembetika Blues»: Η ταινία - ντοκιμαντέρ της Μ.Ζουρναζή κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ελληνοαυστραλή σκηνοθέτρια και πανεπιστημιακός Μ.Ζουρναζή ζει στην Αυστραλία και διδάσκει Kοινωνιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας

Ta_rebetika_blues_-_tainia
Μια ταινία για την αγάπη, τη ζωή και την ελληνική μουσική είναι το «My Rembetika Blues» της Μ.Ζουρναζή που θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 19.00. Στην προβολή θα είναι παρούσα η σκηνοθέτρια και οι συντελεστές, μεταξύ των οποίωνlκαι ο μουσικός της ταινίας Κωνσταντίνος Βήτα ενώ θα προλογίσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.
Η ελληνοαυστραλή σκηνοθέτρια και πανεπιστημιακός Μ.Ζουρναζή, που ζει στην Αυστραλία και διδάσκει Kοινωνιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας, είχε παρουσιάσει στο παρελθόν το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Dogs of Democracy» («Τα Σκυλιά της Δημοκρατίας») για το Λουκάνικο, την Πέτρα και τ’ άλλα αδέσποτα της Αθήνας.Το νέο της ντοκιμαντέρ «My Rembetika Blues»,αποτελεί συμπαραγωγή με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η υπόθεση της ταινίας
Τα ρεμπέτικα ή αλλιώς τα ελληνικά μπλουζ είναι μια μουσική που γεννήθηκε στους δρόμους , την εξορία και την προσφυγιά. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην μαζική μετανάστευση των αρχών του 20ου αιώνα. Η Μ.Ζουρναζή ιχνηλατεί την διαδρομή της μουσικής αυτής, μέσα από την διαδρομή της γιαγιάς της: από τη Σμύρνη στην Τουρκία και το Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η γιαγιά της υπήρξε μία από τους 1.200.000 πρόσφυγες που βίωσαν την μικρασιατική καταστροφή στη Σμύρνη το 1922 και κατέφυγαν στο λιμάνι του Πειραιά. Έζησε από πρώτο χέρι την γέννηση των ρεμπέτικων, που εκφράζουν τον πόνο της προσφυγιάς και διηγούνται ιστορίες αγάπης και απώλειας.
Καθώς η σκηνοθέτις ανατρέχει στην οικογενειακή της ιστορία ανακαλύπτει πολλά περισσότερα: το πώς η μουσική ενώνει τους ανθρώπους σε περιόδους συγκρούσεων και κρίσης. Και καθώς αφηγείται διαφορετικές ιστορίες μετανάστευσης και μουσικής, τεκμηριώνει εμπειρίες που συχνά μένουν έξω από την επίσημη ιστορική αφήγηση.
Επιχειρώντας μια σύνδεση της μεταναστευτικής και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα σήμερα, το ντοκιμαντέρ εξερευνά την αναβίωση των ρεμπέτικων στις μέρες μας, και το πώς αυτά συνεχίζουν να εκφράζουν τον καθημερινό αγώνα, μέσα από την μίξη τους με άλλα είδη όπως η μουσική του δρόμου, το hip-hop και άλλες επιρροές όπως η Βυζαντινή Μουσική και τα Μπλουζ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Δεν είναι οξεία ηπατίτιδα το περιστατικό της 16χρονης στη Λάρισα, λέει το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης