Ενεργειακή κρίση: Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Ενεργειακή κρίση: Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

«Σάρκα και οστά» παίρνουν οι προ εβδομάδων απειλές του Πούτιν για την πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ρούβλια - H Gazprom προειδοποιεί με διακοπή παροχής και Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία - «Άλμα» έως 24% σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου - H Φον ντερ Λάιεν καθησυχάζει ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη απέναντι στους εκβιασμούς της Μόσχας

ursula_von_der_leyen_putin_art
Ο ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση, που είχε «προαναγγείλει» πριν από μερικές εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν απαιτούσε οι πληρωμές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, φαίνεται πως βρίσκεται, πλέον, σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας συναγερμό στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από το πρωί της Τετάρτης, η Gazprom ανακοίνωσε επίσημα την αναστολή παράδοσης φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ «απείλησε» πως το ίδιο μπορεί να γίνει άμεσα και με άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σερβία.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, μέσω δήλωσης της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως η Ευρώπη «είχε προετοιμαστεί» για την «εκβιασμό της Ρωσίας μέσω του φυσικού αερίου», ωστόσο αυτή δεν αρκούσε για να αποτρέψει τη σημαντική αύξηση στην τιμή του, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία. Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε η Gazprom.

«Είμαστε προετοιμασμένοι» λένε στην Κομισιόν


Κλείσιμο
Η απάντηση της Ευρώπης στις ενεργειακές εξελίξεις, ήρθε το πρωί της Τετάρτης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισήμανε πως η αρμόδια ομάδα συντονισμού της Επιτροπής, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.Αναλυτικά είπε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πωσ είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».


Το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία έφερε άνοδο έως 24% στην τιμή του φυσικού αερίου


Μετά την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές προς Πολωνία και Βουλγαρία, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εντάσεις στην περιοχή, οδήγησ σε ισχυρή άνοδο τις τιμές του φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο έως 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου. Αυτή την ώρα ενισχύονται κατά 5% στα 108,30 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η τιμή του πετρελαίου, αφού ανέβηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της ρωσικής Garzprom να αναστείλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Παράλληλα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,36% και διαμορφώνεται στα 1,0604 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,5360 γεν, στο 0,8441 με τη στερλίνα και στο 1,0233 με το ελβετικό φράγκο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 3,2% την Τρίτη, έπειτα από διήμερη πτωτική πορεία. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται υπό συνεχείς κλυδωνισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία.

Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία. «Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης Γιαμάλ προς την Πολωνία αυξήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, αφού είχαν μηδενιστεί νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το δίκτυο διαχειριστών μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπης από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν 3.449.688 kWh/ώρα στις 7:22 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. «Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Οικονομικός και πολιτικός παρίας η Μόσχα μετά την απόφαση για το φυσικό αέριο, λέει η Βρετανία

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

"Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (...) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας", δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Παράλληλα η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (...) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους", δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Δεν είναι οξεία ηπατίτιδα το περιστατικό της 16χρονης στη Λάρισα, λέει το υπουργείο Υγείας

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με συμπλοκές ανηλίκων στον Εύοσμο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης