Dean Koontz: Ο γιος του βίαιου μέθυσου που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς μπεστ σέλερ του κόσμου

Dean Koontz: Ο γιος του βίαιου μέθυσου που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς μπεστ σέλερ του κόσμου

Τα βιβλία του κυκλοφορούν από αυτήν την Κυριακή με το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» - Mυθιστορήματα του Dean Koontz έχουν βρεθεί 26 φορές στη θέση Νο.1 του καταλόγου με τα μπεστ-σέλερ της εφημερίδας «The New York Times»

dean-main_2
Πολύ κοντά στα 500 εκατ. αντίτυπα κινούνται οι πωλήσεις όλων των βιβλίων που έχει γράψει ο Dean Koοntz από την αρχή της καριέρας του, στο τέλος της δεκαετίας του '60 έως σήμερα. Με αστείρευτο ταλέντο και αξιοθαύμαστη παραγωγικότητα, παρόλο που είναι πλέον 76 ετών, ο Koontz εξακολουθεί να εκπλήσσει με τη δημιουργικότητά του. Και αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν ληφθεί υπόψη ότι το αρχικό κίνητρό του, η εσωτερική ώθηση που τον οδήγησε στη συγγραφή μυθιστορημάτων θρίλερ, ήταν η ανάγκη του να πλάθει καινούργιους κόσμους με τη φαντασία του. Ακριβώς διότι η πραγματικότητα την οποίαν βίωνε από μικρό παιδί ήταν τρομακτικά επώδυνη.

O Dean Koontz γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1945 στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του ήταν ένας μέθυσος, ο οποίος βιαιοπραγούσε συστηματικά κατά της συζύγου του και εις βάρους του ίδιου. Ο Raymond Koontz χτυπούσε και κακοποιούσε τον Dean, κάτι που, μοιραία, επηρέασε καίρια την ψυχοπνευματική ανάπτυξή του και διαμόρφωσε το χαρακτήρα του.

Παραδόξως, όμως, ο Dean Koontz κατάφερε να μην καθηλωθεί από τα βαριά τραύματα της παιδικής ηλικίας του. Διοχέτευσε σχεδόν ακέραιο το πνευματικό του δυναμικό στο πεδίο της φαντασίας. Από τα πολύ πρώιμα χρόνια του, πειραματιζόταν με τη δημιουργία φανταστικών κόσμων, στους οποίους έβρισκε ο ίδιος, πρώτος από όλους ανακούφιση για το καθημερινό βασανιστήριο της ζωής του δίπλα στον βάναυσο και ανεξέλεγκτο γονέα του.

Παράλληλα, στο κολέγιο ασπάστηκε τον καθολικισμό, καθώς η φιλοσοφία και οι αρχές ζωής που πρεσβεύει η συγκεκριμένη προσέγγιση στο χριστιανισμό, προσέφερε στον Koontz ένα ηθικό και ψυχικό καταφύγιο, κάτι που δεν έβρισκε στον προτεσταντισμό. Ως ευλαβής καθολικός, ο Dean Koontz ανακάλυψε έναν καινούργιο τρόπο να προσλαμβάνει την πραγματικότητα, πιο πνευματικό, γεμάτο από τη θαυματουργή και ανεξήγητη παρουσία του θεϊκού στοιχείου.

Η πρώτη νουβέλα του εκδόθηκε όταν ήταν 23 ετών


Κλείσιμο
Η πρώτη του νουβέλα, με τίτλο «Star Quest» («Αστρική αναζήτηση») εκδόθηκε το 1968, όταν ο Koontz ήταν μόλις 23 ετών. Ωστόσο, η πραγματική του κλίση των οδηγούσε στα διηγήματα και τα μυθιστορήματα αγωνίας και τρόμου. Άρχισε να γράφει ασταμάτητα, χρησιμοποιώντας ακόμη και (πάνω από 10) ψευδώνυμα. Και, όπως ήταν λογικό για έναν νέο και πολλά υποσχόμενο πλην απένταρο συγγραφέα, ο Koontz, σύμφωνα με δική του εξομολόγηση, αναγκάστηκε να γράψει ακόμη και σενάρια για πορνοταινίες.

Παραμένοντας απολύτως πεπεισμένος ότι επρόκειτο να καταξιωθεί σαν συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ-σέλερ, ο Dean Koontz αγόρασε τα δικαιώματα πολλών από τα βιβλία της πρώτης περιόδου του. Κατ' αυτό τον τρόπο απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του έργου του, εξ' ού και δεν δίστασε να αποσύρει από την κυκλοφορία όποιο βιβλίο θεωρούσε κατώτερης ποιότητας.

spl41939_002



Στο Νο1 των best sellers των New York Times 26 φορές


Η πρώτη πραγματικά μεγάλη εκδοτική επιτυχία για τον Koontz ήρθε με το «Demon Seed» («Διαβόλου σπόρος»), το οποίο γράφτηκε μεν το 1973, αλλά οι πωλήσεις του απογειώθηκαν σε εξαψήφιους αριθμούς αφ' ότου διασκευάστηκε σε σενάριο για την ομότιτλη κινηματογραφική ταινία, η οποία προβλήθηκε το 1977. Έκτοτε, μυθιστορήματα του Dean Koontz έχουν βρεθεί 26 φορές στη θέση Νο.1 του καταλόγου με τα μπεστ-σέλερ της εφημερίδας The New York Times.

Έως σήμερα ο Dean Koontz έχει γράψει πάνω από 120 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Πολυεκατομμυριούχος πλέον, ζει μόνιμα στο Orange County της Καλιφόρνιας, έναν τόπο που χρησιμοποιεί πολύ συχνά σαν σκηνικό στα μυθιστορήματά του. Λέγεται επίσης ότι πολλοί από τους χαρακτήρες οι οποίοι εμφανίζονται «ολοζώντανοι» στα έργα του, είναι αληθινοί άνθρωποι, γνωστοί του Dean Koontz.

Γενικώς, θεωρείται σαν κάτι πολύ ιδιαίτερο, πολύ πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους σύγχρονους συγγραφείς στην υφήλιο. Ο Koontz αντιμετωπίζεται σαν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο -και όχι μόνο λόγω της τεράστιας δημοφιλίας του, αλλά και για την εντελώς ιδιαίτερη «συνταγή» του στο γράψιμο: Ο Dean Koontz πειραματίζεται διαρκώς, εμπλουτίζοντας το είδος του θρίλερ με στοιχεία από άλλες λογοτεχνικές κατηγορίες, όπως τα βιβλία φαντασίας (επιστημονικής και μη), μυστηρίου, τρόμου -ακόμη και κοινωνικής σάτιρας.

Σε συνεντεύξεις του, ο Koontz αποδίδει τα ατελείωτα αποθέματα ενέργειάς του «κατά βάθος στο τι σήμαιναν τα βιβλία για εμένα όταν ήμουν μικρός. Η οικογένειά μου ήταν πολύ φτωχή. Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός και πολύ συχνά κατέφευγε στη βία. Τα βιβλία για εμένα ήταν ταυτόχρονα μια απόδραση από όλα αυτά, αλλά και ένα μάθημα ότι η ζωή μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που εγώ ζούσα. Στα βιβλία βρήκα τη θέληση να αλλάξω το πεπρωμένο μου. Σε αυτά συνειδητοποίησα ότι μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις -και δεν νομίζω πως έπαψα ποτέ να σκέφτομαι έτσι. Ποτέ δεν έπαψα να μαγεύομαι από τα βιβλία και από τη δύναμη που κρύβουν στις σελίδες τους».

GettyImages-83882028

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Paul Harris/Getty Images/Ideal Image


Ειδήσεις σήμερα:

«Να σταματήσει να παίζει θέατρο, στόχος της θα είναι να με αποτελειώσει κι όταν βγει από τη φυλακή» λέει η Ιωάννα


Στα 2.232 τα νέα κρούσματα - 326 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι


Θετική στον κορωνοϊό η Μαριέττα Γιαννάκου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης