Μια λέξη και ένας αριθμός

Μια λέξη και ένας αριθμός

Η Νόνη Καραγιάννη στο προλογικό της σημείωμα για τον συλλογικό τόμο «Ο πρώτος σταθμός» γράφει: «Έναν κώδικα μόνο έχουν, μυστικό, απόκρυφο – μια λέξη και έναν αριθμό. Αθήνα: H πόλη μας που αντηχεί στις φωνές μας, στα μηνύματα που μεταδίδουμε, στις εικόνες που πλάθουμε για τους ακροατές. 9.84: Tο αποτύπωμά μας, το ίχνος μας στα ερτζιανά. Τριάντα συγγραφείς, τριάντα κείμενα, ένα βιβλίο»

athens-984
Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε 1χρόνο - και κάτι μήνες – μετά την ίδρυση του 9,84, του πρώτου δημοτικού σταθμού μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα ερτζιανά. Μάλιστα, στο μακρινό 1988 στη γενέτειρα του, την Χιμάρα δεν ήταν καθόλου εύκολο να κάνεις όνειρα για σπουδές και ζωή στην Ελλάδα. Τα σύνορα ήταν ακόμη στη θέση τους και το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας διατηρούσε -3 μόλις χρόνια από τον θάνατο του Εμβέρ Χότζα- τον απόλυτο έλεγχο.

Κι όμως, ο Γκέζος σε πείσμα της Ιστορίας μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας , τέλειωσε την Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ και σήμερα είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους λογοτέχνες της χώρας. Μάλιστα, ένα πρωτότυπο διήγημα του – με τίτλο, «Το λάθος χρώμα»- συμμετέχει στον εορταστικό τόμο «Ο πρώτος σταθμός» που εκδόθηκε για τα 31 χρόνια του 9,84. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά - διηγήματα 30 συγγραφέων- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 και με την σφραγίδα της διοργάνωσης ΑΘΗΝΑ 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
athina984-1
Κλείσιμο


Αλλά, ας μείνουμε λίγο περισσότερο στο διήγημα του Γκέζου. «Αλλά και πάλι, δεν μπορεί μερικές φορές να μη νιώθει στιγματισμένη και δέσμια της στατιστικής, να μη συνθλίβεται από το βάρος των αριθμών στην πλάτη της: σύνδρομο ένα στο εκατομμύριο – γονίδιο ZNF984- πιθανότητες κληρονομικότητας 50 %, πιθανότητες εκδήλωσης 65 %, τουλάχιστον».

Με αυτό τον ευρηματικό τρόπο -το «γονίδιοZNF984»- ο Γκέζος τοποθετεί τον αριθμό κλειδί που έχουν ορίσει οι διοργανωτές της έκδοσης και αυτός ο αριθμός κλειδί είναι ο τίτλος του σταθμού. Και όπως σημειώνει στο προλογικό της σημείωμα η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη, γενική διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84: «Τριάντα συγγραφείς, που ο καθένας τους έχει το δικό του ξεχωριστό λογοτεχνικό αποτύπωμα. Τριάντα ιστορίες διαφορετικές. Δεν μοιάζουν μεταξύ τους, δεν έχουν κοινό θεματικό ή μορφολογικό προσδιορισμό. Έναν κώδικα μόνο έχουν, μυστικό, απόκρυφο – μια λέξη και έναν αριθμό. Αθήνα: H πόλη μας που αντηχεί στις φωνές μας, στα μηνύματα που μεταδίδουμε, στις εικόνες που πλάθουμε για τους ακροατές. 9.84: Tο αποτύπωμά μας, το ίχνος μας στα ερτζιανά. Τριάντα συγγραφείς, τριάντα κείμενα, ένα βιβλίο: Ο πρώτος σταθμός».
athina984-2


Στην έκδοση συμμετέχουν: Κώστας Ακρίβος -Μαθήματα στο χιόνι, Μίμης Ανδρουλάκης- Συναισθηματικός δεσμός, Ιάκωβος Ανυφαντάκης-Σάββατο Lark, Ρέα Γαλανάκη-Η κεφαλή του Νίκου Καζαντζάκη, Ευτυχία Γιαννάκη- Εν τόπω χολερώ, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος-Το λάθος χρώμα, Λένα Διβάνη- Βενεζουέλα θα γίνουμε, Μάνος Ελευθερίου-Τα τραγούδια στον Αθήνα 9,84, Ισμήνη Καπάνταη- Το θαύμα, Μάρκος Κρητικός- Για 984 ευρώ, Όλια Λαζαρίδου - Οι κορίνες, Ηλίας Μαγκλίνης - 984 μαχαιριές, Έλενα Μαρούτσου - Ο σκαντζόχοιρος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης- 16 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, Ιωάννα Μπουραζοπούλου- «Πού βρίσκομαι; Σε ποια γη; Σε ποιον τόπο;», Μαρία Ξυλούρη- Η τρίτη Αμερική, Νίκος Παναγιωτόπουλος- Κομπάρσος, Κάλλια Παπαδάκη- Ανάμεσά τους, Μάιρα Παπαθανασοπούλου- Συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα , Χίλντα Παπαδημητρίου- «Τι να το κάνω τ’ όχημα μετά από τέτοιο τράκο», Βασίλης Παπαθεοδώρου- Μεδοντίδες, Nτορίνα Παπαλιού-Αρ. 984: Crocus Simonidyi, Βασιλική Πέτσα- LoL, Μαρλένα Πολιτοπούλου - Τελευταία κορνίζα, Χριστίνα Πουλίδου - Άραθα μάραθα, Μαριαλένα Σπυροπούλου -Σπιτική καλλιγραφία, Κατερίνα Σχινά-Άρθρο 984, Νομής προσβολή, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης - Δύο είναι καλύτερα από έναν, Βάσια Τζανακάρη - Tο τραγούδι που είσαι εσύ, Χρήστος Α. Χωμενίδης -Ίσως να λέγεται νεότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης