Ιστορικοί αλλά Επίκαιροι Διάλογοι…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ιστορικοί αλλά Επίκαιροι Διάλογοι…

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β' της Μακεδονίας, είχε θέσει ως βασικό στόχο του να επεκτείνει την κυριαρχία του στη νότιο Ελλάδα. Η πρώτη επιτυχία του ήταν η νικηφόρα μάχη που έδωσε στην Χαιρώνεια, το έτος 338 π.Χ. Στην μάχη αυτή αντιμετώπισε μία μεγάλη συμμαχία πόλεων της νοτίου Ελλάδας.

Στη συμμαχία μετείχε και η Αθήνα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αντίπαλος της Μακεδονίας. Ο Φίλιππος μετά τη νίκη του, ενώ θα μπορούσε να ισοπεδώσει την Αθήνα ,δεν το έκανε σεβόμενος την συμβολή των Αθηναίων στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στους νικηφόρους Περσικούς πολέμους.

Στη συμμαχία των πόλεων- κρατών που πολέμησαν εναντίων των Μακεδόνων στη Χαιρώνεια ,δεν είχε πάρει μέρος η Σπάρτη. Μετά τη νίκη του, ο Φίλιππος ήθελε να κατακτήσει και την Σπάρτη και ζήτησε την παράδοσή της με το ακόλουθο τελεσίγραφο.: “Αν εισβάλω στη Λακωνία, θα ισοπεδώσω τη Σπάρτη”. Η απάντηση των Σπαρτιατών στην απειλή του Φιλίππου ήταν: “Εάν”.

Ήταν γνωστό, ότι ο άγραφος νόμος δεν επέτρεπε στους Σπαρτιάτες να παραδώσουν την πόλη τους. Ο Φίλιππος τελικά δεν εισέβαλε στη Σπάρτη, επειδή εκτός από σπουδαίος στρατιωτικός, υπήρξε και σπουδαίος πολιτικός. Γνώριζε ότι ακόμη και αν καταλάμβανε τη Σπάρτη, οι απώλειες που θα είχε θα ήταν τεράστιες, δυσανάλογες με το όποιο όφελος για τους Μακεδόνες.

Αγνοώντας τη Σπάρτη, ο Φίλιππος συγκάλεσε πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας εκστρατείας όλων των Ελλήνων εναντίον των Περσών, προκειμένου να τους τιμωρήσει για τις εκστρατείες τους εναντίον των Ελλήνων. Ο Φίλιππος δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Λίγο μετά το συνέδριο, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του γάμου της κόρης του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Αλλά τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά με την σημερινή πραγματικότητα της χώρας μας;

…Παρακολουθούμε με ανάμικτα συναισθήματα, από αμηχανία μέχρι οργή, την εντεινόμενη απειλητική ρητορική των γειτόνων μας.

-Τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύονται όχι μόνο από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και από άλλους αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης…

- Τις απειλές, που δεν είναι μόνο αόριστες, αλλά κατά τρόπο εξοργιστικό, μας θυμίζουν την ήτα του ΄22 και μας απειλούν για νέο “ρίξιμο” στην θάλασσα. Την Ελληνική θάλασσα του Αιγαίου, που έχει καθαγιασθεί με το αίμα Ελλήνων αγωνιστών από την αρχαιότητα, αλλά και αθώων αμάχων των Τουρκικών σφαγών της Χίου και των άλλων ακριτικών νησιών μας…

-Τις έμπρακτες απειλές, με τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού ουρανού και με την προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν τον νησιώτικο πληθυσμό, με χαμηλές πτήσεις .

Κλείσιμο
- Την ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας ακριτικών μας νησιών . Κυριαρχία που έχουν κατοχυρώσει και θωρακίσει απαράβατες διεθνείς συνθήκες.

- Την συνεχή διαφήμιση νέων οπλικών συστημάτων που προμηθεύονται αλλά και που παράγουν, με προφανή σκοπό να μας τρομοκρατήσουν για να συμβιβαστούμε με το άδικο και το παράνομο, που αφορά τα εθνικά μας δίκαια.

Δίκαια , απαράγραπτα αλλά και κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες που αφορούν το δίκαιο της θάλασσας…

Εμπρός στον απόλυτα ορατό κίνδυνο, που ίσως για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, η ενότητα, η ομοψυχία και η αποφασιστικότητα, είναι μονόδρομοι.
Και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και σε ότι άλλο ήθελε να προκύψει με ευθύνη των γειτόνων μας.

…Δυόμιση χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, οι Έλληνες Μακεδόνες ήταν πολύ περισσότεροι από τους Σπαρτιάτες…
Ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι και είχαν περισσότερους συμμάχους.

Με την υπεροψία και την αλαζονεία του ανίκητου και του αήττητου, ζήτησαν την παράδοση της Σπάρτης, διαμηνύοντάς τους , ότι εάν εισβάλουν στη Λακωνία θα τους ισοπεδώσουν. Και εισέπραξε την Λακωνική απάντηση “εάν”…

Το ίδιο έκαναν και οι Ιταλοί το 1940 και εισέπραξαν το Όχι και την ταπείνωσή τους στο πεδίο της μάχης, που ακολούθησε.
Ελπίζω ότι ο Τούρκος πρόεδρος και οι γείτονες, θα διδαχθούν από την Ελληνική ιστορία.
Από το “εάν” των ολιγάριθμων Σπαρτιατών στον πανίσχυρο Φίλιππο…
Από το Όχι των Ελλήνων στον Ιταλικό φασισμό…



* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα