Το «κρασί» της εξουσίας
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Το «κρασί» της εξουσίας

Το κρασί είναι γνωστό στον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον εννιά  χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα οινοποιεία φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι άρχισαν να αντιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού.

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αναφέρει ότι οι Αρχαίοι μεθούσαν κάτω από τα τείχη της Τροίας πίνοντας Πράμνειο οίνο (ένα δυνατό κρασί που παραγόταν στο νησί της Ικαρίας) και τον περιέγραφε ότι ήταν «μέθης γεννητικός», δηλαδή ότι προκαλούσε μέθη. Ειδικότερα, στην ενδεκάτη ραψωδία της Ιλιάδας αναφέρεται ότι όταν ο Μαχάων, γιος του Ασκληπιού και γιατρός στο στρατόπεδο των Αχαιών μεταφέρθηκε πληγωμένος στη σκηνή του Νέστορα, η Εκαμήδη, του ετοίμασε ένα δυναμωτικό και τονωτικό ποτό, τον «Κυκεώνα». Μέσα σε ένα «περικαλές» κύπελλο, έβαλε πρώτα πράμνειο οίνο, πρόσθεσε φρεσκοξυσμένο κατσικίσιο τυρί και κριθάλευρο.

Η σύγχρονη επιστήμη, έχει μελετήσει αναλυτικά τις επιδράσεις του κρασιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τις όποιες ευεργετικές δράσεις του κρασιού.

Φαίνεται ότι μικρή κατανάλωση κρασιού (μέχρι 2 ποτηράκια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτηράκι για τις γυναίκες), έχει ευεργετική δράση, αυξάνοντας την «καλή» χοληστερίνη, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, διαστέλλοντας τις αρτηρίες και ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, ειδικά το κόκκινο κρασί, δρα ευεργετικά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Αυτά συστήνει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε πολύ πρόσφατες οδηγίες της.

Όσον αφορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την εγκεφαλική λειτουργία και να προκαλεί την έκκριση ορισμένων διεγερτικών ουσιών που προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας και της μέθης.

Όταν πίνουμε ένα ποτό, το οινόπνευμα απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο όπου ενώνεται με ορισμένους υποδοχείς προκαλώντας την επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να νιώθουμε ήρεμοι, ενώ παράλληλα προκαλείται αίσθημα κόπωσης και μείωση της μνήμης. Αυτός είναι και ο λόγος που όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο λιγότερα θυμάται όταν περάσει η επήρεια του αλκοόλ.

Κλείσιμο
Η αλκοόλη προκαλεί επίσης την παραγωγή διεγερτικών ουσιών που προκαλούν υπερδιέγερση και μας εξωθούν να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποφεύγαμε, ενώ παράλληλα οξύνουν τις αισθήσεις και την αντίληψη του ήχου και του φωτός μέσω της αυξημένης οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

...Υπάρχει όμως και η «μέθη» της εξουσίας. Σε κάθε θέση άσκησης εξουσίας και ιδιαίτερα στην πολιτική και ακόμη πιο ιδιαίτερα σε νεόκοπους και άπειρους πολιτικούς, η μέθη της εξουσίας είναι πιο έκδηλη και πολλές φορές γίνεται επικίνδυνη.

Στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, αυτή η μέθη της εξουσίας είναι πρόδηλη, συνεχώς επιδεινώνεται, και κατά την γνώμη μου, γίνεται προβληματική έως επικίνδυνη.

Προβληματική, με προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του πρωθυπουργού, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα στο οικονομικό πεδίο παρουσιάζοντας μια εικόνα και μια προοπτική που απέχει πολύ από την πραγματικότητα….

Δηλώσεις που παρουσιάζουν κάθε αντίθετη άποψη ως αντιδημοκρατική και φασίζουσα…

Δηλώσεις που απαξιώνουν προκλητικά όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού τόξου…

Δηλώσεις που διχάζουν επικίνδυνα τους πολίτες και την κοινωνία…

Αλλά η «μέθη» της εξουσίας, δυστυχώς γίνεται και επικίνδυνη στην διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής…

Δηλώσεις απίστευτες, που αφορούν την αντιπαράθεση με τους Ανατολικούς γείτονες, με φρασεολογία που χρησιμοποιείται μόνο από ελάχιστα καθεστώτα σήμερα, όπως είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν!
Φρασεολογία, που ακόμα και οι Τούρκοι αποφεύγουν, δίνοντας τα ίδια μηνύματα, αλλά χρησιμοποιώντας διπλωματικότερη γλώσσα.

Βέβαια, σε ανάλογη πολιτική δηλώσεων κενών περιεχομένου, η παρούσα κυβέρνηση μας είχε συνηθίσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με τα αλήστου μνήμης «go back madam Merkel…», και με τα νταούλια που θα αναγκάζουν τις αγορές να χορεύουν…
Αλλά τότε βρισκόταν υπό την επήρεια της «μέθης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της προσδοκίας της εξουσίας.

Σήμερα όμως είναι κυβέρνηση. Και για όσο παραμείνουν στην κυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο την «μέθη» της εξουσίας, σε επίπεδα που να μην είναι επικίνδυνα για την χώρα μας και για το μέλλον της ….


*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ