lygeros_stavros

Πώς κόβεται ο γόρδιος δεσμός των αυθαιρέτων

Σταύρος Λυγερός

Η τραγωδία στο Μάτι επανέφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το Λαύριο την κατεδάφιση αυθαιρέτων, για τα οποία υπάρχει τελεσίδικη σχετική απόφαση. Το γεγονός ότι ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε η δική του, στα τρισήμιση χρόνια ζωής της, δεν είχε υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις είναι ενδεικτικό.

Η πρακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Πολιτεία, δηλαδή το πολιτικό σύστημα, είναι η με χρονική καθυστέρηση και έναντι ενός προστίμου μαζική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπηρετούνται και οι ανάγκες των πελατειακών σχέσεων και η εισπρακτική σκοπιμότητα.

Υπολογίζεται ότι πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο κτίσματα παραβιάζουν τη νομοθεσία. Γι’ αυτό και πρέπει να έγινε εξαρχής η διάκριση ανάμεσα σε αυθαιρεσίες βαθμού “πταίσματος”, “πλημμελήμματος” και “κακουργήματος”. Η πρώτη κατηγορία είναι τα κατά βάση νόμιμα κτίσματα, στα οποία υπάρχουν κάποιες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβλέπεται η νομιμοποίηση (κι όχι βεβαίως η νομική γελοιότητα της τακτοποίησης, που ίσχυσε για τους ημιυπαίθριους) με ένα μικρό πρόστιμο ανάλογο του βαθμού της παράβασης.

Το σοβαρό πρόβλημα είναι τα αυθαίρετα κι όχι οι μικροαυθαιρεσίες. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η Πολιτεία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προβεί σε μαζικές κατεδαφίσεις. Ακόμα, όμως, κι αν είχε και τη βούληση και τα μέσα να το πράξει θα ήταν λάθος.

Πρώτον, επειδή αυτά τα κτίσματα είναι επενδεδυμένος κοινωνικός πλούτος.
Δεύτερον, επειδή το κόστος κατεδάφισης θα ήταν τεράστιο.
Τρίτον, επειδή τα μπάζα θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο οικολογικό και αισθητικό πρόβλημα.
Εάν η Πολιτεία περιορίζεται στη νομιμοποίηση θα επαναλάβει αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν: θα προκύψει μία νέα γενιά αυθαιρέτων. Για να λυθεί το πρόβλημα, η νομιμοποίηση πρέπει να συνοδευθεί από μέτρα για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο μέτρο πρέπει να είναι η κατεδάφιση των -συγκριτικά λιγότερων- κτισμάτων, που για διάφορους λόγους πράγματι πλήττουν σοβαρά το δημόσιο συμφέρον.

Στην κατηγορία των “πλημμελημάτων” ανήκουν τα αυθαίρετα, τα οποία δεν δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Αυτά, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, επιβάλλεται να νομιμοποιηθούν. Η νομιμοποίηση πρέπει να γίνει έναντι τσουχτερού προστίμου, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τα πρόστιμα θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος και θα χρηματοδοτεί αφενός τις κατεδαφίσεις, αφετέρου αναγκαίες πολεοδομικές παρεμβάσεις στις επίμαχες περιοχές.

Το καθεστώς μετά τη νομιμοποίηση
Το κρίσιμο μέτρο είναι το καθεστώς που θα πρέπει να ισχύσει μετά τη νομιμοποίηση. Κάθε νέο αυθαίρετο (ή παλαιότερο που δεν εντάχθηκε στη διαδικασία νομιμοποίησης) πρέπει να εντοπίζεται και να επιβαρύνεται με ένα καταλυτικό πρόστιμο, το οποίο πρακτικά να ισοδυναμεί με δήμευση, π.χ. πενταπλάσιο της αντικειμενικής αξίας.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες επιτρέπουν σήμερα τον άμεσο εντοπισμό. Το πρόστιμο πρέπει να επιβάλλεται με ειδική ταχύτατη διαδικασία και να μην προβλέπεται ρύθμισή του. Εάν δεν πληρωθεί άμεσα, το αυθαίρετο κτίσμα να περιέρχεται στην ιδιοκτησία του δημοσίου, να αποκτά νόμιμο τίτλο και να βγαίνει σε πλειστηριασμό με εξίσου ταχύτατη διαδικασία.

Μετά τις πρώτες δημεύσεις και τους πρώτους πλειστηριασμούς θα καταστεί σαφές ότι η Πολιτεία για πρώτη φορά εννοεί αυτό που νομοθετεί. Ως αποτέλεσμα κανείς δεν θα διακινδυνεύσει να πληρώσει για να χτίσει αυθαίρετο, ξέροντας ότι θα εντοπιστεί άμεσα και θα δημευθεί.

Τρεις προϋποθέσεις
Για να λειτουργήσει, όμως, αποτελεσματικά αυτό το καθεστώς απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

Πρώτον, ο εντοπισμός των αυθαιρέτων να φύγει από την αρμοδιότητα τοπικών υπηρεσιών πολεοδομίας, που υπάγονται στους δήμους και οι οποίες σχεδόν κατά κανόνα εμφανίζουν υψηλό βαθμό διαφθοράς και διαπλοκής με την τοπική κοινωνία. Πρέπει να είναι αρμοδιότητα μίας ειδικής υπηρεσίας που θα υπάγεται στον αρμόδιο υπουργό και η οποία θα έχει τα τεχνολογικά μέσα να εντοπίζει και την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους ανά την επικράτεια.

Δεύτερον, τα αυθαίρετα που μέσω των υψηλών προστίμων ουσιαστικά θα δημεύονται πρέπει με ταχύτατες διαδικασίες να αποκτούν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας και να εκπλειστηριάζονται με αξιόπιστο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρειασθεί η βοήθεια ειδικής εταιρείας real estate.

Τρίτον, η πολεοδομική νομοθεσία πρέπει να κωδικοποιηθεί και κυρίως πρέπει να απλοποιηθεί και να έχει προβλέψεις για τα σημαντικά. Σήμερα, οι διατάξεις καθορίζουν ασήμαντες λεπτομέρειες στην οικοδομή, κατά τρόπο που ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως νόμιμος. Η σημερινή νομοθεσία είναι υπαγορευμένη από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό με σκοπό κάθε ιδιοκτήτης να είναι δυνάμει όμηρος και ως εκ τούτου ευάλωτος στον εκβιασμό και στη μίζα. Το αποτέλεσμα είναι, ως αντίδραση, να αναπτύσσεται στην κοινωνία μία κουλτούρα ανοχής, η οποία στην πράξη εξισώσει το “πταίσμα” με το “κακούργημα”.

Εάν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις, το καρκίνωμα των αυθαιρέτων θα εξαλειφθεί οριστικά. Το αποτέλεσμα θα είναι η ριζική αλλαγή της εικόνας και κυρίως η διαμόρφωση μίας άλλης νοοτροπίας στην ίδια την κοινωνία.


Πηγή:www.slpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Πολίτης

Κύριε Λυγερε τα αυθαίρετα δεν είναι επενδεδυμενος κοινωνικός πλούτος. Είναι κατάχρηση χώρου και σφετερισμός του πλέον περιοριστικού παράγοντος αναπτύξεως που είναι η γη. Οι προτάσεις σας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ασχολείσθε με δύο τεράστια προβλήματα που διατηρούν το πρόβλημα. Το πρώτο είναι η δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ακυρώνει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας όπως συνέβη με την απόφαση του Τσίπρα για τα αυθαίρετα. Οι αναπτυγμένες κεφαλαιοκρατικες κοινωνίες έχουν βασισθεί στην ισότητα των δύο εξουσιών αλλιώς έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία. Το δεύτερο είναι η αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει ένα πολεοδομικό Σχέδιο για όλη την χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια οριοθετόντας ζώνες χρήσεως και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές. Μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα δεν θα υπάρχουν αυθαίρετα.

Η κλοπή κατά αρχιτέκτονα Προβελέγγιο

Συντήρησα ένα σπίτι του 1968 ( τσιμέντο τούβλο όχι πέτρινο). Δεν είχε και δεν έχει καμμιά παράβαση αοό τότε. Μπορούσα να ρίξω πίσω απ το σπίτι -σε ένα ορεινο χωριό - σιδηροκατασκευή 3 τμ για να απλώσω την κουζίνα ανωγείου.Δεν το έκανα . Με κοροιδεύανε όλοι οι παλαιοί συγχωριανοί και νυν .Δεν υπάρχει δομική μάζα στην Ελλάδα χωρίς υπέρβαση σχεδίων.Οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν και τους παράνομους ημιυπαίθριους .Το κράτος τακτοποιεί παράνομους χώρους για να εισπράξει αλλά δεν νομιμοποιεί!! Τα δέντρα σε όλη την Ελλάδα και οι μάζες κσι τα βάτα κλείσανε τα πάντα. Δρόμους οικόπεδα πατατημένα, πλατείες χωράφια αυλές.Καμμία περιποίηση.Στην πλατεία Κλαυθμώνα στο κάτο μέρος τα δέντρα χρόνια είναι ζούγκλα.Στο κέντρο της Αθήνας. Καθένας έχτιζε οικοπεδοποιούσε η ΔΕΗ ηλεκτροδοτούδε τα αυθαίρετα , νερό παρείχαν σε κάθε αυθσίρετο ( παράνομο δηλαδή). Το πολυτεχνείο πούλαγε χρόνια δήθεν ΓΟΚ ώς πολιτική πράξη και ποτέ δεν παρενέβει σε εξόφθαλμες περιπτώσεις λαθραίας οικοδόμησης ( αυτό σημαίνει επιστημονική ευθύνη!!!) , αιγιαλοί φράχτηκαν σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύφθηκαν πλαζ για εκμετάλευση με τις κρατικές ευλογίες σε βράχια που δεν πλησιάζαν ούτε αγριόγιδα , δρόμοι κλείσανε ώς αδιέξοδα πάνω σε οικοδομές , χείμαροι δάση βουνοκορφές πλαγιές αντερισματα τα κλέψανε για να χτίσουν ( κλοπή κατά αρχιτέκτονα Προβελέγγιο) , κήποι μέσα σε χωριά οικοδομήθηκαν προοδευτικά και αυθαίρετα , Σε πευκόφυτο οικισμό της Αττικής οι πολίτες λέγανε ότι πιάνουν το πεύκο στο μπαλκόνι στον τρίτο όροφο και χαιρονταν για αυτό. Και φέτος το καλοκαίρι με κοροιδεύουν ακόμα γιατί δεν μεγέθυνα παράνομα το μικρό λένε 78 τμ σπίτι-είναι και οι σιδηροκατασκευές λένε - . Όλοι στην Ελλάδα γέροι μεσήλικες νέοι και παιδιά έχουν γεννηθει μάλλον σε μαιζονέτες 300 έως 400 τμ καθένας ή σε νεοκλασικά μέγαρα .!! Ακόμα και στο αστικό τοπίο που η στέγη είναι πάντα ακριβή. Η σημερινή κυβερνητική αριστερά χρόνια ήταν στην κουλτούρα των λαικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιτρέπουν τις αυθσιρεσίες και τα κινήματα μη πληρωμής και αντίστασης και ανυπακοής ( Και όλη η αυτοονομαζόμενη αριστερά από το 1974). Μεταπολιτευτικά τα κόμματα κυβερνητικής εξουσίας τακτοποιούσαν παρανομίρς αυθαιρέτων με κρατικές αποφάσεις για είσπραξη. Οι ευαισθητοι κοινωνικά επιστήμονες των Πολυτεχνείων εν Ελλάδι δεν έβλεπαν τίποτα ( αποποιούνταν ευθύνες με δήθεν την επιστημονική ουδετερότητα και τους ΓΟΚ). Η κατοικία, η εργασία, η αναψυχή και η μετακίνηση ( ώς αρχιτεκτονικά αναγκαία για αντιμετώπιση στην Ελλάδα δεν ισχύουν). Ανεμόμυλος.

Chris

Κε. Λυγερέ. Πιστεύετε ότι με όλη τη διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση. Οι ίδιοι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, θα γίνουν ξαφνικά υπόδειγμα ηθικής και εντιμότητας; πιστεύετε επίσης ότι ο συριζα θα κάνει κάτι από αυτά που υποσχέθηκε; πότε το έκανε αυτό, για να το κάνει τώρα. Και αν ήθελε να το κάνει, θα το έκανε εξαρχής. Πριν τις πυρκαγιές. Πετάει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων. Ίσως φοβίσει κάποιους ανθρώπους, που θα αναγκαστούν να δώσουν μεγαλύτερα δωράκια στους αντίστοιχους υπαλλήλους. Και έτσι ουσιαστικά ο Τσίπρας, θα καταφέρει να κάνει πιο ακριβό το μπαξίσι. Θα μπορέσουν και τα υπαλληλάκια, να βγάλουν περισσότερα λεφτά. Περιμένετε να αλλάξει κάτι αυτός ο ανίδεος, άχρηστος, εμμονικός, ιδεοληπτικός, απατεωνίσκος. Που έχει συνεργάτες όλο το διεφθαρμένο παλιό πασόκ, μαζί με άτομα του επιπέδου του Πολάκη και της Αυλωνίτου;

ETC

Κύριε Λυγερέ μην εκτίθεσαι. Το άρθρο σου ήταν έκθεση ιδεών καφενειακού επιπέδου. Και μόνο που χρησιμοποιείς τον ανύπαρκτο όρο "δορυφορικές φωτογραφίες", αντί "δορυφορικές εικόνες" που είναι το σωστό, επιβεβαιώνεις ότι δεν γνωρίζεις το θέμα. Σε κάποια ζητήματα οι δημοσιογράφοι καλύτερα να σωπαίνουν και να ρωτούν την γνώμη των ειδικών.

Βασιλης Κ

Με ποια κριτήρια γίνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός ; Γιατί δημιουργούνται συνεχώς αυθαίρετες κατασκευές ; Μήπως η διεύρυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα δημιουργήσει προσφορά γης που θα ανατρέψει την τεχνική έλλειψη γης ,προσφορά γης , και κατά συνέπεια η αυξημένη προσφορά θα μειώσει τις τεχνητά συντηρούμενες αξίες γης ; Μήπως κάποιοι ,κόμματα ,περιφερική διοίκηση ,οργανωμένα συμφέροντα , ιδιώτες κλπ. με το να ελέγχουν την προσφορά γης ικανοποιούν τους σχεδιασμούς τους ; Μήπως η αυθαίρετη δόμηση είναι η ,μη συνειδητοποιημένη , επανάσταση εναντίον αυτού του μηχανισμού ; Κατά συνέπεια μήπως δεν λέμε το πρόβλημα με το πραγματικό του όνομα ; Δείτε πόσες εκτάσεις έχουν βαπτισθεί δασικές ενώ είναι κατσάβραχα και δεν φυτρώνει ούτε πουρνάρι ; Πότε θα αποκτήσουμε μια διοίκηση που θα σχεδιάζει για το καλό του συνόλου και όχι για μερικούς ; Πάρτε για παράδειγμα την περιοχή από την Βουλιαγμένη μέχρι το Σούνιο ,υπάρχουν εκτάσεις που είναι βράχια που δεν φυτρώνει τίποτα και αυτά θεωρούνται δασικά .Δεν θα ήταν χίλιες φορές καλλίτερα αν γινόταν ένας πολεοδομικός σχεδιασμός ,και η περιοχή αυτή οικοπεδοποιηθεί με ορούς και προϋποθέσεις που θα την καθιστούσαν έναν παράδεισο και τα έσοδα θα μπορούσαν να μειώσουν το Δημόσιο χρέος η αν είμαστε ποιο έξυπνοι να τα επενδύσουμε καταλληλά και να επιτύχουμε αποδόσεις πολλαπλάσιες ; τα ποσά αυτά που θα μείωναν το χρέος δεν θα μπορούσαν ταυτόχρονα να ελαττώσουν την φορολογία που με την σειρά της θα δημιουργούσε νέες αναπτυξιακές δυνάμεις ; Ας σταματήσουμε την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό γιατί έτσι δεν λύνουμε αλλά διαιωνίζουμε το πρόβλημα .

Μακης

"""Δεύτερον, τα αυθαίρετα που μέσω των υψηλών προστίμων ουσιαστικά θα δημεύονται πρέπει με ταχύτατες διαδικασίες να αποκτούν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας και να εκπλειστηριάζονται με αξιόπιστο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρειασθεί η βοήθεια ειδικής εταιρείας real estate.""" Επιβολη προστιμου στο πενταπλασιο της αντικειμενικης ειτε σε στε ειτε σε ευρωπ δικαστηριο θα ακυρωθει.ακομη και αν ομως ισχυε θα αναγραφοταν μια τετοιου υψους προσημειωση που αναγκαστικα μετα και σε 100 πλειστηριασμους να το βγαλει το κρατος δεν θα το χτυπαγε κανεις με τετοιο βαρος. Μην ξεχνατε οτι η συντριπτικη αξια ολων ειναι χαμηλη, τα σπιτια ειδικα θελουν ανακαινιση κτλ. Ποιος θα δωσει 250.000 για κατι αξιας 50000??? Νομιμο τιτλο οπως λετε δεν γινεται να αποκτησουν δεν προβλεπεται πουθενα σε κτηματολογιο, εμπραγματο δικαιο κτλ. Οσο για την εταιρια ριαλ εστειτ τρεμω και μονο στην ιδεα μιας τετοιας συνεργασιας.

Να μην ενοχλειτε

Ουτοπία. Ο στρατός κατοχης δεν μπορεί να ηττηθεί, ή περιορισθει με τίποτα. Μόνο το ποσοστό που έφερε στο δημοψήφισμα, το 62% του "όχι" ,έδειξε την δύναμη του. Έτσι ξέρουμε στην πορεία της ζωής του, πλέον με λεπτομερειες ενός ψηφοφόρου πληρωμένου .Διορισμός από κάποιο κομματοσκυλο των κομμάτων της Βουλής. Εν συνεχεία "εργασία" σε κάποια υπηρεσία με πενταωρο ημερισιως, και εκατο μεροκάματα τον χρονο. Και πολλά είναι. Αυξήσεις επί επιδοματων και επί παροχων έκτακτων. Όλες οι ΔΕΚΟ και οι υπόλοιπες ποτέ μα ποτέ , δεν πλήρωσαν κάποιο φόρο στο κράτος, γιατί ποτέ δεν ειχαν κερδοφορία. Όλο ελλειμματα και κάλυψη από τον προυπολογισμο.Ε , στα 35 ετών ετοίμασια για συνταξη. Που ένα μεγαλύτερη από τον μισθό. Σπίτι με δάνειο πολυ χαμηλοτοκο .Εξοχικό τα κατά πατημένα δαση και το κτήσμα με άλλο δανειο μαϊμού. Αυτοκίνητο, παιδιά όλα δορεαν. Χρειαζόντε πολλές σελίδες να τα αναφέρεις ολα.Αυτοί ειναι στρατός κατοχής, οι πληρωμενοι ψηφοφοροι, της δικτακτοριας του κοινοβουλιου.Αλλά δεν το λέμε. Το κρατάμε μυστικό. Και εκει που είναι,το σχολιο κατεγραμμενο, για να το βρεις μόνο πρέπει να ψάξεις. Ενώ ο αρθρογράφος έχει καλύτερη πρόσβαση, είναι και τσεκαρισμενος . Δεν ενοχλεί. Ενώ οι άλλοι. ........

Πρέπει να είναι αρμοδιότητα μίας ειδικής υπηρεσίας που θα υπάγεται στον αρμόδιο υπουργό

ΖΟΝΚ!....αλλη προταση

Βασίλη ς

Κυρ Σταύρο ασχολησου με τα γεωπολιτικά και άσε τα αυθαίρετα.

Απάντηση

Γιατί το λες αυτό; Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και θεωρώ πως το άρθρο του κ. Λυγερού κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε νομίζω πως για την ουσία σημαντικών θεμάτων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, δεν απαιτείται να είμαστε επαγγελματικά ειδήμονες (η ενημέρωση από τους ειδικούς βέβαια επιβάλλεται). Αρκεί η κοινή λογική. Κατόπιν οι ειδικοί θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες.

Jiannis

Διαφωνώ ,αν κάποιος θέλει να σταματήσει μια δια πάντως η αυθαιρεσία πρέπει ότι χτίστηκε μετά τον νόμο Τρίτση να γκρεμιστεί άμεσα ,διότι όποιος έχτιζε μετά τον νόμο Τρίτση το 83 ήξερε πάρα πολύ καλά τι έκανε .Και μετά σαφώς μεσω δορυφόρων έλεγχος καθημερινός και οποίο ανακαλύπτουν γκρέμισμα απευθείας και τρία χρόνια φυλακή και ο εργολάβος και ο ιδιοκτήτης ,να δείτε για ποτέ τελειώνει αυτό το θέμα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία