Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει λύση
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει λύση

Τα κούφια λόγια και οι λέξεις περισσεύουν αυτές τις μέρες. Ο ένας θα μειώσει τους φόρους και ξαφνικά θα έρθει η ανάπτυξη και ο άλλος υποστηρίζει ότι τα επιδόματα και ο δογματικός κρατισμός θα φέρουν την ευημερία. Για να μπορέσει η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση πρέπει να πάρει ορισμένες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Για να ληφθεί μια οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανήκει στην περιφέρεια της Ευρώπης. Είναι σαφές ότι και για άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης η διαδικασία της ανάπτυξης και της φυγής από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης δεν είναι εύκολη.

Οι χώρες του νότου δίνουν περισσότερο πλούτο στην κεντρική ευρώπη απ αυτόν που παίρνουν. Η λεγόμενη άνιση ανταλλαγή δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα του νότου.

Για να μπορέσεις να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο και να μπείς στην ανάπτυξη χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

Η Νεα Δημοκρατία μιλάει μόνο για μείωση των φόρων. Αρκεί όμως; Όχι βέβαια . Η μείωση των φόρων χωρίς την θωράκιση του κοινωνικού κράτους απλώς θα αναπαράγει την φτώχεια και την μιζέρια. Οι χώρες των βαλκανίων που μείωσαν την φορολογία είχαν πραγματική αναπτυξη; Χτύπησαν τη φτώχεια; Όχι βεβαια. Η φτώχεια συνεχίζει να κυριαρχεί.

Η χώρα μας πρέπει να αναπτύσσεται μέσω της ελεύθερης αγοράς αλλά και ταυτόχρονα να θωρακίζεται κοινωνικά.

Με χαμηλόυς μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς κοινωνικό κράτος και με παράλληλη μείωση της φορολογίας η ανάπτυξη θα έρθει για λίγους και κυρίως για χώρες της κεντρικής Ευρώπης που θα έρθουν να… επενδύσουν στη χώρα μεταφέροντας τον πλούτο τους στην έδρα των εταιριων τους. Και ετσι ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί.

Κλείσιμο
Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αυτό που κυρίως κάνει ισορροπεί ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά, στην οποία θεσπίζει κανόνες, και στο κοινωνικό κράτος. Παράλληλα ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του νότου ασκεί πολιτικές που μειώνουν τις ανισότητες με το βορρά. Εδώ βρίσκεται και το λεπτο σημείο της αντίθεσης. Να μειωθεί ο πλούτος που μεταφέρεται από το νότο στον βορρά, Από την περιφέρεια στο κέντρο της Ευρώπης.

Η αρχή για τη νέα οικονομία θα ξεκινήσει με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Και αυτό μπορεί να γίνει με κίνητρα προς όλες τις πλευρές. Όμως το ερώτημα που πλανάται είναι μπορεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% να υπάρξει. Όχι γιατί η οικονομία στραγγαλίζεται και αναπαράγεται η φτώχεια. Το πρώτο και αναγκαίο για την ανάπτυξη είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα λίγες μέρες πρίν από τις εκλογές αποδεικνύει ότι δεν έχει καμιά πολιτική. Η υπεράσπιση των επιδομάτων και η αντιπαράθεση κατά μιας ελίτ την οποία δεν προσδιορίζει, είναι τριτοκοσμική πολιτική η οποία απέτυχε παταγωδώς.

Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μετά από μία περίοδο κρίσης , αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερου φλέρτ, μπορεί ξανά να δώσει τις λύσεις. Και στη χώρα μας ο μοναδικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ