malelis_stamatis

Αριστερά όπως λέμε... Νεοφιλελευθερισμός

Σταμάτης Μαλέλης

Ακουσα και εγώ το περίεργο παιχνίδι των λέξεων που έκανε ο πρωθυπουργός  μιλώντας στην συνέντευξη της  ΔΕΘ.

Είπε ότι το καινούργιο δίπολο που δημιουργείται στην πολιτική ζωή της χώρας είναι η Αριστερά και η Δεξιά. Και ενώ για την Δεξιά δεν είχε πρόβλημα αφού έβαλε σ ένα καζάνι ρεύματα και ιδέες από τη λαϊκή Δεξιά, την ακροδεξιά, τον φιλελευθερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, για την Αριστερά το προσπέρασε μιλώντας μόνο για το όνομα της.

Τι είναι ακριβώς για τον κ. Τσίπρα η Αριστερά; Έχει καμιά σχέση με την μέχρι τώρα  διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; 

Δηλαδή εάν η Αριστερά του κ. Τσίπρα είναι τα δύο μνημόνια που φόρτωσε στον ελληνικό λαό, η μείωση των συντάξεων, η μείωση των μισθών, ο εργασιακός μεσαίωνας, η μείωση του αφορολόγητου των φτωχών στρωμάτων, η κατάρρευση του κοινωνικού Κράτους, τότε ποια ακριβώς είναι η Δεξιά;

Σε τι ακριβώς διαφέρει για παράδειγμα αυτό το είδος της διακυβέρνησης με το νεφιλελευθερισμό. Σε δύο σημεία θα μου πείτε. Στους μεγάλους φόρους και στο μεγαλύτερο Κράτος.  

Μιλάμε δηλαδή για έναν στρεβλό νεοφιλελευθερισμό ο οποίος καταργεί κάθε εργατικό δικαίωμα, αυξάνει τους φόρους- όχι μόνο στους πλούσιους- δημιουργεί ένα κράτος τέρας και τυλίγει όλες αυτές τις αντιφατικές του ενέργειες με τον μανδύα του Αριστερού.

Όταν το δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού εφαρμόστηκε με βία από την σχολή του Σικάγο η πολιτική αυτή συμπυκνωνόταν στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς, στην κατάρρευση του κοινωνικού Κράτους και στις χωρίς όριο ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς αυτό γίνεται και τώρα, χωρίς φυσικά να έχει καταλυθεί η Δημοκρατία. Ποια είναι η διαφορά; Η υψηλή φορολογία!

Ο οικονομολόγος του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να δώσει μία ονομασία στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη και στο λεξικό της κρίσης του Γιάννη Βαρουφάκη τέτοια περίπτωση δεν θα βρούμε.
Επειδή όμως στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας μίλησε για το νέο δίπολο Αριστερά – Δεξιά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας ορίσει τι σημαίνει για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του η  Αριστερά.

Και τίθεται αυτό το ερώτημα γιατί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχει ανοίξει΄μια μεγάλη συζήτηση για το τι είναι Αριστερά.  Για το τι ακριβώς σημαίνει σ έναν κόσμο  όπου κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα CDO και τα CDS.
Απλά ερωτήματα. 
 
- Πώς σκέφτεται η σύγχρονη Αριστερά τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς;

- Τι κράτος θέλει και πού προσανατολισμένο;

- Ποιους τομείς της οικονομίας θέλει Δημόσιους και ποιους ιδιωτικούς; Πώς και με ποιους σκέπτεται την ανάπτυξη;

Η συζήτηση στα βασικά αυτά θέματα έχει ξεκινήσει. Τα ερωτήματα και οι απορίες πολλές.

Μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά και το μπλοκάρισμα της σοσιαλδημοκρατίας, η συζήτηση για τη νέα δημοκρατική αριστερά έχει ξεκινήσει.

Οι λεκτικοί ακροβατισμοί του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας είναι αποπροσανατολιστικές για τη σημερινή συζήτηση.
Εκτός εάν ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να μας εξηγήσει τις σημερινές διαφορές της Αριστεράς που αναφέρει και  της Σοσιαλδημοκρατίας.

Πάντως κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση σας χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων, καταργεί και τα τελευταία  δικαιώματά τους, στερεί από τα φτωχά στρώματα και την ύστατη ελπίδα  και τα περιθωριοποιεί κοινωνικά.

Όπως και να την ονομάσετε αυτή την πολιτική, είτε Αριστερά είτε Δεξιά, θα είναι ανάλγητη.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

MARINA.

Αξιότιμε καθηγητή κύριε Μαλέλη.Έχοντας ψηφίσει κατά το παρελθόν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, μπορώ άνετα να χαρακτηριστώ κεντροδεξιός.Ό Τσίπρας μπορεί άνετα να είναι ότι θέλει να ακούσει το τριτοκοσμικό κοινό του.Πότε αριστερός για να πάρει την μάζα των φαιδρών αριστερών ψηφοφόρων, πότε Παπανδρεικός πρός άγρα ψήφων του ΠΑΣΟΚ,πότε με την Ελλάδα για να τσιμπήσει ψήφους από την Νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και κάπου εκεί ενδιάμεσα πηγαίνει καλοκαιριάτικα και στην κηδεία του Κώστα Μητσοτάκη για να πλαγιοκοπήσει την κεντροδεξιά.Ό ιδεολόγος του τίποτα, της παρακμής,της αρπαχτής και του ψεύδους είναι ο Αλέξης Τσίπρας.Άς τελειώσει η εκλογή προέδρου στην Δημοκρατική συμπαράαξη για να τελειώνουμε επιτέλους με τον κλόουν Τσίπρα που στο τέλος θα μεταμφιεσθεί ακόμα και σε Γεννηματά για να γίνει ο ίδιος ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ. Γειά σας κύριε Μαλέλη, πολύ χάρηκα που σας έχουμε εδώ παρώντα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ,ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΑΣΟΚ.ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΑΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΜΕΤΑΛΛΑΧΤΗΚΑΤΕ ΣΕ ΔΗΜΑΡ,ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΙΔΩ,ΓΙΑΤΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΕΝΝΟΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ,ΔΕΞΙΟΣ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ,ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ,ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ,Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Ο ΤΣΙΠΡΑΣ,Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ,Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ,Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ,Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.......40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ,ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ,ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,ΙΣΟΝΟΜΙΑ,ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ,ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ,ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ,ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ,ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ ΡΑΓΙΑΔΩΝ,ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΛΗΣ..........ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ...............

Μια στιγμη κε Μ...

... ο νεοφιλελες στην ελλαδα ειπαμε ειναι σιγουρα ο δεξιος; εισαι σιγουρος; η μηπως οι δεξιοι πουλανε νεοφιλελε μεχρι να παρουν την κουταλα και να συνεχισουν ακριβως εκει που θα σταματησει ο τσιπρακος; μηπως ισχυει το ιδιο και για τους "σοσιαληστοκρατες" του πρωιν πασοκ; μηπως ισχυει για ολους απο ταχα μου ακρα δεξια μεχρι ταχα μου "νεα αριστερα"; ο μεσος πολιτης αγαπητε δεν εχει ιδεολογια ουτε πολιτικα πιστευω. Ολοι και οχι μερικοι ειναι διαποτισμενοι με το ανατολιτικο-τουρκικο σπορο, της ρεμουλας της απατης της κλεψιας της ξαπλας και της γεματης κοιλιας. Αυτο δεν αλλαζει με εκλογες. Αλλαζει μονο με ΑΙΜΑ. Για να ερθει το νεο πρεπει να πεθανει το παλαιο και πουθενα δεν ειναι γραμμενο οτι με το νεο θα επιζησουν οι νεοελληνες...

Άρης

Πολιτική στη χώρας απ'ότι έχω καταλάβει ασκεί η Γερμανία. Οι ντόπιες κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τη γραφειοκρατία, τη διαχείριση. Οπότε, φοβάμαι πως δεν μπορούμε να "κατηγορήσουμε" τον οποιονδήποτε στην ελλάδα ότι ασκεί αριστερή ή δεξιά πολιτική.

κ.κ

αν ο τσιπρας δε μας πειθει 100% εσυ κ η παρεα σου κ μαλελη δε μας πειθεις 150% .εχει τελειωσει το εργο ''Ελλαδα""

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τι τα ψάχνεις τωρα άνθρωπε μου;;.. Προσπαθείς να βρεις άκρη με τα Τσιπρέϊκα κ τα συγΚαμμενα.. Δεν υπαρχει περιπτωση!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία