malelis_stamatis

Οι μεγάλοι τιμονιέρηδες καρικατούρες μιας άλλης εποχής

Σταμάτης Μαλέλης

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο ήρωας των εφηβικών και νεανικών μου χρόνων. 

Ο ασυμβίβαστος επαναστάτης , ο σύντροφος του Τσέ , ο μαχητής που τα έβαλε με τον ιμπεριαλισμό ο εμπνευστής εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών σε όλο τον κόσμο.

Ο Φιντελ Κάστρο ήταν και για μένα ο καθοδηγητής ένός δύσκολου αγώνα που θα οδηγούσε στον σοσιαλισμό.

Τόν οδήγησε όμως;

Τί κέρδισε ο λαός της Κούβας αυτά τα 57 χρόνια;

Πολλοί θα πούν ένα καλό σύστημα υγείας και ένα αντίστοιχο της παιδείας. Σωστά αλλά αυτά υπάρχουν και σε καπιταλιστικές χώρες, όπως οι Σκανδιναυικές

Τι κέρδισαν μήπως την χειραφέτηση τους;

Οχι  κάποιοι φωτσμένοι πρωτοπόροι αποφάσιζαν για αυτούς αλλά χωρίς αυτούς.. Μήπως έπαψαν να παράγουν υπεραξία για τον εργοδότη. Ναί αλλά την καρπώνονταν  το Κράτος – εργοδότης.. Μήπως κέρδισαν την ευημερία τους? Οχι . Ισως μια αξιοπρεπή φτώχειά. Αλλά αυτό δεν είνα σοσιαλισμός.

Η Κούβα έζησε  χωρίς τέλος, την περίοδο της δικτατορίας του προλεταριάτου.Μια μαρξιστική αρχή για άλλες αρχές με άλους συσχετισμούς στο Κράτος. Μ ένα πρωτοπόρο κόμμα που είχε την απόλυτη εξουσία στον λαό. Και το πρωτοπόρο κόμμα είχε έναν αρχηγό που φρόντιζε γιά όλα και που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει . Καί μόνο  όταν βιολογικά δεν μπορούσε να κυβερνήσει παρέδωσε...σοσιαλιστικά την εξουσία στον αδερφό του.

Ούτε σε κάποιν άλλον που θα αποφάσιζε η κεντρικη επιτροπή του Κόμματος όπως για παράδειγμα γινόταν στη Σοβιετικη ένωση όπου φυσικά και εκεί , η αλλαγή γινόταν  ΜΌΝΟΝ μετα τον θάνατο του ηγέτη.

Ο Επαναστάτης Κάστρο που τα έβαλε με τον ιμπεριαλισμό ήταν ο απόλυτος άρχοντας του τόπου του. Καί πράγματι βοήθησε ποικιλοτρόπως  αρκετά κινηματα σε ολοκληρο τον κόσμο.
Ηταν όμως δημοκράτης ?  Εδωσε ποτέ την ευκαρία στον λαό του να αποφασίσει για το εάν  θέλει να τον κυβερνά και με ποιό τρόπο? Εστω στο κόμμα του να εκφράσει διαφορετικές απόψεις. Μήπως και ο Κάστρο κυβέρνησε με την δική του γραφειοκρατική ομάδα , δημιουργώντας μια ιδιότυπη ολιγαρχία.

Μεά απο πολλά χρόνια προβληματισμών πάνω στον εφαρμοζόμενο σοσιαλισμό έχω και εγώ υιοθετήσει απόλυτα την θέση του Πουλαντζά ότι ο Σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός η δεν θα υπάρξει.

Είμαι σίγουρος ότι και πάλι ο Πουλανζας θα επιβεβεαιωθεί ,όπως επιβεβαιώθηκε όταν κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός της δεκαετίας του90. Οταν σε ένα βράδυ η νομενκλατούρα του κόμματος έγινε το πρωί η ολιγαρχία του νέου καπιταλισμού..

Η ιστορία μας δίδαξε οτι οι δημοκρατικές διαδικασίες  άμεσες και κοινοβουλευτικές  είναι η ασφαλιστική δεικλίδα για τον σοσιαλισμο.

Διδαχθήκαμε όλοι όσοι έιχαμε το ίδιο όραμα οτι η ιστορία του καλού πατερούλη είναι απλώς μια φάρσα. Οι παντοδύναμοι ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων αποδείχθηκε  ότι κυβερνούσαν απολυταρχικά. Πόσο σοσιαλιστής ήταν ο Τσαουσέσου;

Επειδή, ζούμε μία ακόμη κρίση του καπιταλισμού και οι σοσιαλιστικές αρχές παραμένουν επίκαιρες πρέπει με τόλμη να χαράξουμε τους νέους δρόμους που θα είναι αποκλειστικά  δημοκρατικοί.. Οι έφοδοι στα θερινά ανάκτορα και οι καταλήψεις του κράτους μόνο ως τραγωδία μπορούν να επαναληφθούν και οι φωτισμένοι ηγέτες ως καρικατούρες μια άλλης εποχής.

Ο μόνος δρόμος είναι η επικαιροποίηση  του σοσιαλισμού που δεν μπορεί παρά είναι δημοκρατικός.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Αγαπητέ συνάδελφε, μία μικρή παρατήρηση. Το να συγκρίνεις την Κούβα με τις σκανδιναυικές χώρες, είναι τουλάχιστον ατυχές για να μην πω ανιστόρητο και εντιεπιστημονικό, γιατί παραγνωρίζει τη γεωπολιτική πραγματικότητα, καθώς και την πραγματικότητα της Λατινική; Αμερικής. Κατά τα λοιπά επιδερμικά τσιτάτα για το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

nIC

Λυρτσογιάννη τα ίδια λένε και κάτι τσιράκια του καταληψία. . . Θέλουν να συγκρίνουν την Κούβα με την Βενεζουέλα ή την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Γιατί δεν τη συγκρίνουν με την Σάντα Λουτσία, τα Μπαρμπέϊδος, τις Δυτικές Αντίλλες; Διότι, συντριπτικά, το αποτέλεσμα θα είναι εναντίον της Κούβας του . . . περήφανου Κάστρο σας, που έχει να βάψει τα κτίριά της από το 1959!!!! Ούτε το αποχετευτικό δεν συντήρησε ο . . . μεγάλος ηγέτης, με αποτέλεσμα η βρώμα να ξεχειλίζει. Άστα, εγώ απορώ πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη ανθρώπινα όντα που να πιστεύουν αριστερές μπαρούφες του Μαρξ και του Λένιν!

batarias

Βρε Σταμάτη διάβασα ότι κατά τη θητεία του στο ΣΚΑΪ εισήγαγες για πρώτη φορά τα παράθυρα διαλόγου στην ελληνική τηλεόραση, μήπως έπρεπε να τους πείς και το "ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ" ρε παιδιά θα πάρουμε φωτιά και θα καούμε , αδέλφιαααααα !

123

αλλος ενας αριστερος με δεξιες τσεπες... νοοτροπια για τους αλλους σοσιαλισμος και για την παρτη του καπιταλισμος..

Victor

Σοσιαλισμός και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες. Το ίδιο και σοσιαλισμός και ευημερία. Η Κούβα αποτελεί τρανό παράδειγμα. Έχω πάει εκεί και έχω δει με τα μάτια μου. Εξαιρετικός τόπος για τουρισμό, απαίσιος τόπος για να ζεις μόνιμα.

Αγιάννης Γιάννης

Ο Μαλέλης ανακάλυψε το ζεστό νερό!!! Σιγά τις απόψεις...

Eri

Εντυπωσιακή η οπτική ενός "καθαρού" αριστερού. Αν ακουγόταν τέτοιες φωνές δεκαετίες τώρα, δεν θα βρισκόμασταν εδώ που φτάσαμε σήμερα. Αυτό το βαρέλι όταν θα πιάσει πάτο θα το έχουμε ξεχάσει.Αυτό που θα μείνει θα είναι η μεγάλη πορεία καθόδου.

Σαν την μυγα μες το γάλα

Με αυτό το μεγάλο αιώνιο, ζήτημα του ερυθρού φασισμού. Με τις ατερμονες συζητήσεις και να εξετάσουμε και πάλι τα δεδομένα και να ξανά ξανά δοκιμάσουμε το σύστημα και πτου από την αρχή. Είναι ένα πολιτικό σύστημα, εφεύρεση τους ανθρώπου, ενάντια στην καταπίεση από αλλά πολιτικά συστήματα, όπως η φεουδαρχια, ο φασισμός κτλ.Και έτσι οι πλορεταριοι όλων των εποχών, οι βασανισμένοι φτωχοί, που τους εκμεταλευτικαν φατριες και φεουδα ,και με την δύναμη των όπλων . Και αυτοί ζουσαν στα πλούτοι, και οι πολλοι πέθαιναν στην πεινα. Υπήρχε έντονη ανάγκη να υπάρξει κάτι αντίστοιχο, μια εξουσία που να είχαν οι φτωχοί και να μην τους εκμεταλλευονταν οι πλούσιοι. Έτσι οι θεωριτικοι του κομμουνισμου δημιουργισαν μια στυγνή δικτακτορια, που στοιχισε στο ανθρώπινο ειδος διπλάσιους νεκρούς, από ότι ο επωνομαζομενος καπιταλισμός. Π.χ στην Σταλινικη περιοδο δολοφονιθηκαν 100 εκατομμύρια άνθρωποι, έναντι 50 εκατομμύρια στο β' παγκοσμιο από τον Χίτλερ. Έτσι είχαμε δύο φασιστικα πολιτικά συστήματα , που ανταγωνιζοντε μεταξύ τους ποιο θα είχε τους περισσοτερους νεκρους. Όπως ήταν και του Καστρο το πολίτευμα, μια απάνθρωπη δικτακτορια, με αναριθμητους νεκρούς. Γιατί όπου καταλάμβανε την εξουσία ο κομμουνισμος, έπρεπε να εξαφανίσει τα καπιταλιστικα στοιχεία, να μην έχει εμπόδια στην αναπτηξη του ο σοσιαλισμός.Δηλαδή μαχαιρι. Και ανέπτυξε μια προπαγάνδα τόσο πετυχημένη που μπορούσε να κάνει πλύση εγκεφαλου, ειδικά στους νέους, που δεν είχαν πείρα ζωής.Ενώ η δημοκρατία, που είναι το καλύτερο πολίτευμα, δεν εφαρμόζεται από καθυστερημενους λαούς, γιατί είναι δύσκολη στην εφαρμογή της.Απαιτεί ψυχικά υγιεις πολίτες. Εμείς έχουμε μια ήπια μορφή φασισμού, τον πελατειακο φασισμό, συγγενή του ερυθρού φασισμού, που με την ασύστολη προπαγάνδα, καταστρέφει υπονομεύει τα πάντα. Και κύρίως είμαστε ξένο σώμα με τους εταίρους μας, που αποτελούν πρότυπο δημοκρατίας.

loukas

Για να σταματήσει λίγο το παραμύθι με την παιδεία στην Κούβα και σε όλες τις χώρες που κυβερνούν δικτάτορες. Παιδεία δεν είναι μόνο η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Η διαδικασία της εκπαιδευσης για να αποδώσει καρπούς πρέπει να λάβει χώρα σε περιβάλλον ελευθερίας, άλλως λαμβανει τα στοιχεία της νοσηρής προπαγάνδας. Δύσκολα θα με πείσει κανείς ότι τα παιδιά της Κούβας, τα οποία μπορεί όλα να ξέρουν γραφή και ανάγνωση, έχουν με αυτό το καθεστώς αποκτήσει πραγματική παιδεία.

AT

Ετσι !

Xαρης

"Δημοκρατικος σοσιαλισμος" και άλλες ιστοριες για αγριους.... Όπως λεμε εμπειρη παρθενα ,ένα πραγμα...... Χα,χα,χα...

Αντάρτικα στην πισίνα...

Είναι "συγκινητική" η προσπάθεια των αριστερών, κομμουνιστών κλπ να "δικαιολογήσουν" με λογικά επιχειρήματα ότι ο κομμουνισμός είναι ο στυγνότερος φασισμός, που δήθεν στο όνομα του λαού μιά άθλια κάστα κάθεται στον σβέρκο του λαού που δήθεν υπηρετεί ... Και ήλθε το πλήρωμα τόυ χρόνου να είναι απολογητές πρώτα στον εαυτό τους και μετά στον κόσμο που παρέσυραν σε μια άθλια ουτοπία... Ξέχασες αγαπητέ τις χιλιάδες νεκρούς , βασανισμένους , πνιγμένους , φυλακισμένους που είχαν την τύχη να ζήσουν τον "παράδεισο" τύπων σαν τον Κάστρο... Ένα λαό που ζει αποχαυνομένος με 20 δόλλάρια τον μήνα , και τις κόρες έτοιμες για βίζιτα για ένα καλσόν... Που ζει την "επανάσταση" ενός στυγνού φασίστα ελέω κόμματος και με κληρονομικό δικαίωμα...57 χρόνια σύντροφε, ήπιε το μεδούλι ενός λαού... Ευτυχώς που ένα ένα αυτά τα "καταπληκτικά" καθεστώτα που θαυμάζει και ο Τσίπρας καταρρέουν και βγαίνει στην επιφάνεια ο βόθρος που κρύβουν... Έτσι για να ξέρουμε τελικά ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία