malelis_stamatis

Τα γεμιστά, πρώτο στάδιο του σοσιαλισμού

Σταμάτης Μαλέλης

Επιτέλους ! Μετά από καιρό άρχισε να ακούγεται και πάλι το όνομα της κεντροαριστεράς. Το θέμα είναι τώρα να οικοδομηθεί από την αρχή, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και να γίνει η χρήσιμη δύναμη του μέλλοντος

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ορισμένα θέματα. Η κεντροαριστερά δεν είναι συγκόλληση κομμάτων και προσώπων αλλά  πλούτος ιδεών που μετουσιώνονται σε πράξη και ισορροπούν ανάμεσα στην αγορά και το Κράτος με κοινό παρανομαστή την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο φιλελευθερισμός, το κράτος πρόνοιας, οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, η δικαιοσύνη στον καταμερισμό των βαρών , η διαφάνεια και το μέτωπο απέναντι στον λαικισμό και τον νεοφιλελευθερισμό είναι απο τα βασικά χαρακτηριστικά της κεντροαριστεράς.

Ο χώρος που για δεκαετίες ηγεμονεύει στην Ευρώπη, λόγω των γνωστών του στρεβλώσεων περιθωριοποιήθηκε στην Ελλάδα. Η στήριξη του Κράτους δεν σημαίνει κρατισμός. Το να έχεις πολιτική στήριξης της Υγείας της  Παιδείας , του Ασφαλιστικού συστήματος δεν σημαίνει στήριξη των σταθμών που δεν θα περάσει ποτέ το τρένο. Ο κρατισμός δεν έχει σχέση με την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Οπως φυσικά και το πελατειακό σύστημα.

Σε μια χώρα κατ εξοχήν κρατικίστικη είναι λογικό να είναι κλειστά τα σχολεία και να υπολειτουργούν τα νοσοκομεία. Με αυτά φυσικά δεν έχει καμία σχέση η κεντροαριστερά. 

Η ανασυγκρότηση της, η προσπάθεια αναγέννηση της, δεν γίνεται επειδή έτσι αποφασίστηκε σε κάποια κλειστά κομματικά γραφεία. Είναι κοινωνική ανάγκη λόγω των θέσεων που εκφράζει και που λείπουν απο τις θέσεις άλλων πολιτικών χώρων.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έκαναν την αρχή. Ακολούθησαν οι κινήσεις πολιτών. Και θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι που θέλουν να συνδράμουν ώστε να δημιουργηθεί η μεγάλη σύγχρονη Δημοκρατική Παράταξη.

Πολλοί φυσικά αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να επεκταθεί στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Είναι φανερό οτι το κυβερνών κόμμα υπέστη οβιδιακές μεταμορφώσεις. Ουσιαστικά έμεινε χωρίς...κόμμα. Οι κινήσεις Τσίπρα οπως προδιαγράφονται προμηνύουν κίνηση προς τον χώρο τον οποίο μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός κατηγορούσε ως προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού.

Πολλοί φυσικά θα πούν ότι μια τέτοια μετακίνηση θα ήταν θετική. Ορισμένοι προχωρούν ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Είναι όμως έτσι; 

Από τα λόγια στην πράξη υπάρχει ενας ...λαϊκισμός δρόμος...

Θέλει πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας; Δείχνει με την καθημερινή του πολιτική οτι πράγματι στρατηγικά και όχι τακτικά έχει επιλέξει να κινηθεί προς αυτό τον χώρο; 
 
Μπορούν να έχουν σχέση τα γεμιστά της κ. Φωτίου με την κεντροαριστερά;

Για να το ξεκαθαρίζουμε η σοσιαλδημοκρατία είναι εχθρός του λαϊκισμού. Κινείται σε αυτήν την κατευθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο χρόνος θα δείξει. 

Σίγουρα  στον διάλογο δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Ομως τα μέχρι τώρα δείγματα πολιτικής από το κυβερνών κόμμα είναι απογοητευτικά. Ο λαϊκισμός και οι ιδεοληψίες κυριαρχούν.
Η κεντροαριστερά θα συνεχίσει την ανασυγκρότηση της με ανοιχτές προσκλήσεις και προκλήσεις χωρίς ηγεμονισμούς. Δεν έρχεται για να δημιουργήσει έναν ακόμη «παίχτη» στο πολιτικό σύστημα αλλά να καλύψει συγκεκριμένες κοινωνικές  ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ak

Αυτά συμβαίνουν σε κοινωνίες ταξικές. Εκεί όπου υπάρχει αστική τάξη και προλεταριάτο με συνείδηση. Εδώ το σύστημα δεν έχει ακόμη αλλάξει από την εποχή της Τουρκιάς. Βασίζεται στον κοτσαμπασισμο και μόνο. Το λεγόμενο κέντρο είναι η ελλαδική πολιτική κατάρα και εξυπηρετεί μόνο το βόλεμα των ταλαίπωρων ραγιάδων.

nickthetrib

Παντως αν αναφερεις τη λεξη σοσιαλισμος σε στελεχος το ΣΥΡΙΖΑ θα αφρισει και θα αρνηθει τα παντα. Μην προσπαθουμε να φορτωσουμε σε καποιους οτι ειναι κατι που δεν ειναι. Αν ειναι να κανουμε κριτικη να την κανουμε σωστα με βαση το τι πραγματικα πρεσβευει το καθε κομμα και οχι τι νομιζουμε οτι πρεσβευει. Λιγο διαβασμα πριν πιασουμε πληκτρολογιο δεν κανει κακο κυριε Μαλελη.

Stamatis

Κάνετε λάθος. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστική.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα... Ομως, ποτέ δεν ήταν..

Τα μπερδεύετε ολίγον αξιότιμε κύριε μου... Σοσιαλδημοκρατία λέγεται ορθώς, όπως κι αν αυτοβαφτίζεται (κεντροαριστερά, αριστερά, κέντρο), είναι ο έτερος πόλος του καπιταλιστικού συστήματος από πλευράς πολιτικής διακυβέρνησης και είναι το ΣΥΝΩΝΥΜΟ του λαϊκισμού.. Είναι αυτοί που εξαπατούν τον κόσμο λέγοντας του ότι θα σταματήσουν την νεοφιλελεύθερη επέλαση (το επεκτατικό μοντέλο της αφειδούς ιδιωτικοποίησης και επιδότησης του πλούσιου λεφτά) και κάνουν ΤΑ ΙΔΙΑ και χειρότερα. Είναι αυτοί, που εκμεταλλεύτηκαν το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού, την ΕΣΣΔ και τον Σοσιαλισμό, για να παρουσιάσουν το καρότο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας με επιδοτήσεις κι όταν τα καθάρματα της ΕΣΣΔ ανέτρεψαν το κράτος του λαού για τα συμφέροντα των ολιγαρχών που δημιούργησαν, καταλαμβάνοντας κάθε δημόσιο αξίωμα, τότε αυτή η Σοσιαλδημοκρατία, πήρε πίσω τα πάντα και συνεχίζει μέχρι σήμερα... Αυτή είναι η Σοσιαλδημοκρατία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, της Παιδείας (το γνωρίζετε πολύ καλά, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο έχετε), της Πρόνοιας, της αλληλεγγύης προς τους φτωχούς που δημιουργεί το ίδιο το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Και παντού, αυτήν την ανατροπή των κεκτημένων, την καθοδηγεί η Σοσιαλδημοκρατία (Ολάντ, Δανία, το SPD της Γερμανίας παρέα με την Μέρκελ, κλπ.κλπ.). Τι έμεινε λοιπόν στην Σοσιαλδημοκρατία να κάνει, είτε την λένε ΠΑΣΟΚ, είτε Σύριζα, όταν η ΕΕ, η συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισσαβώνας, του Σένγκεν, που έχουν υπογράψει, τους ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ; Σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων που γίνονται παντού σε όλη την Ευρώπη, τι κάνει; Τις προωθεί... Σε αυξήσεις συνταξιοδοτικών ορίων που γίνονται ΠΑΝΤΟΥ στην ΕΕ, τι κάνει; Τις προωθεί... Σε ιδιωτικοποιήσεις Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, που γίνονται παντού στην ΕΕ και που όποιος βρίσκει δουλειά, μπορεί και να ζήσει λίγο παραπάνω, οι υπόλοιποι, να πάνε να γα...ργαληθούνε (που έλεγε και μια ψυχή σε μια άλλη αδηφάγα για τα ποδόσφαιρά τους), εκεί τι κάνει η Σοσιαλδημοκρατία; Τις προωθεί! Αυτός είναι ο ρόλος του κάθε ψευταρά ριζοσπαστικούλη! Να το παίζει φιλολαικός και να σκοτώνει αν χρειαστεί για χάρη του ολιγάρχη. Αυτό έκανε ο πρώτος διδάξας, η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία των Μπέρνστάιν, Κάουτσκυ, Εμπερτ, Σάιντεμαν στην Γερμανική επανάσταση του 1918. Αυτός είναι ο ρόλος και μόνο της Σοσιαλδημοκρατίας. Να κοροιδεύει και να εξαπατά τον αφελή πολιτικά, ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει! Αλλιώς ο δρόμος ήταν ξεκάθαρος. ΚΚΕ ή βαρβαρότητα.-

Γιαγκούλας

Γιατί τόσες βαθυστόχαστες αναλύσεις αγαπητέ μου. Δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι όσα πρεσβεύει το ΚΚΕ - περι οικοδόμησης του σοσιαλισμού- οδήγησαν στη βαρβαρότητα του κομμουνισμού; Πόσες άλλες καταρεύσεις καθεστώτων και κοινωνιών θα πρέπει να συμβούν για να αποδεχτείς ότι το πείραμα απέτυχε; Πόσες; Ή μήπως θες να μας πείσεις, ότι πρέπει να ανταλλάξουμε- έστω αυτόν - τον καπιταλισμό που ζούμε με το καθεστώς της Β. Κορέας;

stamatis

Εχω διαφορετική άποψη. Η Σοσιαλδημοκρατία είναι η σύγχρονη Αριστερά. Θα συμφωνήσω ότι δεν έχει σκοπό να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων. Να μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες κατακτήσεις των ευρωπαίων οφείλονται στους σοσιαλδημοκράτες. Πάντως θα συμφωνήσω μαζί σας ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε διολίσθηση σοσιαλδημοκρατών στο νεοφιλελευθερισμό

(((((((((((((((((((((!!!))))))))))))))))))))

επιτελους "ακουγεται το ονομα της κεντροαριστερας" ???? ...Ε Λ Ε Ο Σ....ποια κεντρο-αριστερα και πρασιναλογα ?? εδω εχουμε μια παγκοσμιοποιηση τερατων του ΔΝΤ και της τρωεικα$$ ΟΗΕ και αμερικανοφασιστιλα με τουρκους γκριζους λυκους ουτσεκαδες και σκοπιανους....- τι κεντροαριστερα και παραμυθια της χαλιμα$$ μας λετε ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία