Σπήλαια Διρού: Ένας θησαυρός για τη λακωνική γη
kritikos

Νεοκλής Κρητικός

Σπήλαια Διρού: Ένας θησαυρός για τη λακωνική γη

Στην Ανατολική Μάνη, στη δυτική Χερσόνησο της λακωνικής γης υπάρχει ένα γεωλογικός θησαυρός, τα Σπήλαια του Διρού.

Η γέννηση των Σπηλαίων τοποθετείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η φυσική τους είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Από το 1900 ήταν γνωστή η ύπαρξή τους. Μόλις όμως το 1949 εξερευνήθηκε το εσωτερικό τους από τους Γιάννη και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το βάθος τους φθάνει μέχρι τα 80 μέτρα, ενώ το γνωστό τους μήκος τα 15 χλμ. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο της φύσης, εντυπωσιακά σπήλαια, με κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αστραφτερούς κρυστάλλους και εντυπωσιακές κουρτίνες.

Τα Σπήλαια Διρού ανήκουν στην Εταιρεία ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ). Η αξιοποίηση των Σπηλαίων, φυσικά κινείται στο πλαίσιο της αύξησης των εσόδων από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και είναι κάτι που πρέπει να το επιδιώκουμε σε όλες τις αντίστοιχες δομές στην πατρίδα μας. Συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ Α.Ε. δημιουργεί την στρατηγική, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην περιοχή της Λακωνίας. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, προβλέπεται σειρά έργων για την αναβάθμιση των υποδομών.

• Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες του αναδόχου για την ανακατασκευή και αναβάθμιση όλων των χώρων των Σπηλαίων καθώς και του νέου μουσείου της Αλεπότρυπας.
• Τον τελευταίο χρόνο εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το web ticket
• Θα εγκατασταθεί σύντομα σύστημα τουρνικέ για την είσοδο του επισκέπτη
• Τοποθετήθηκε θερμική κάμερα λόγο covid για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των επισκεπτών και εργαζομένων
• Εκπαίδευση – πιστοποίηση και πρόσληψη νέων εποχικών λεμβούχων για να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συνοδευτικά με τα παραπάνω έργα θα πρέπει να προβλέψουμε άμεσα να γίνουν έργα για την ευκολότερη πρόσβαση προς τα Σπήλαια.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα:

• Να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αρεόπολη στα Σπήλαια και ειδικά το κομμάτι από τον Πύργο Διρού έως τα Σπήλαια.
• Να φροντίσουμε για την καλύτερη σήμανση στους δρόμους με πινακίδες που να οδηγούν τον επισκέπτη στα Σπήλαια

Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. κ Στέφανο Βλαστό με μοναδικό αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών σχετικά με τα Σπήλαια του Διρού πρότεινα τα εξής:

• Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», με αφορμή το ξεκίνημα των εργασιών ανακατασκευής της εγκατάστασης
• Δημιουργία Μαρίνας για την εξυπηρέτηση των σκαφών, καθώς δεν υπάρχει άλλη μαρίνα στην περιοχή
• Σύνδεση της μεριάς των Σπηλαίων με την διπλανή παραλία της Χαλικιάς μέσω ενός μικρού σύγχρονου μονοπατιού και την τουριστική εκμετάλλευση του ακινήτου της παραλίας της Χαλικιάς

Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση των Σπηλαίων του Διρού αποτελεί πολύ θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να προβάλλουμε το πολιτιστικό μας θησαυρό, δημιουργώντας ισχυρά τοπικά τουριστικά brands, στηρίζοντας έτσι τελικώς και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και ενισχύοντας την τοπική και εθνική μας οικονομία.


**Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ