Η στρατηγική ήττα του λαϊκισμού από τον Κυριάκο
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Η στρατηγική ήττα του λαϊκισμού από τον Κυριάκο

Ο λαϊκισμός των αντιπάλων μας θα επιστρέψει από το φθινόπωρο, προέβλεψε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν έχει άδικο.

Προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε χαμηλούς τόνους, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει αιώνια. Οταν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει από το πολιτικό της κεφάλαιο και πέφτει σε λάθη, θα βάλει και πάλι μπροστά τη γνωστή ανέξοδη ρητορική του αγκαλιάζοντας κάθε παράλογο αίτημα. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως η παραμονή στην εξουσία και η επαφή με τα προβλήματα άλλαξαν τον χαρακτήρα του πρώην πρωθυπουργού.

Μόνο που αυτή τη φορά το πρόβλημα θα το έχει η νέα κυβέρνηση. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παλιά και νέα, παραδοσιακοί υποστηρικτές αλλά και νέες «μεταγραφές» από άλλους πολιτικούς χώρους, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση του Κυριάκου.

Οι πρωτοβουλίες που πήρε ως τώρα η νέα κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Από τον λόφο με τα καμένα στο Μάτι μέχρι τα σκουπίδια της Κέρκυρας και από την αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι για τους βαριά πάσχοντες μέχρι την επαναφορά της κανονικότητας στο πανεπιστήμια προκύπτει ότι κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει.

Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική στην άσκηση εξουσίας, οι λαϊκιστές θα χάσουν τα ερείσματά τους και οι πολίτες θα τους απομονώσουν. Αυτό είναι και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της νέας διακυβέρνησης. Το πρώτο ήταν να μπορέσει να κερδίσει καθαρά και με αυτοδυναμία τις εκλογές απέναντι στον λαϊκισμό της Αριστεράς, πράγμα που πέτυχε. Το επόμενο είναι να ηττηθούν οι λαϊκιστές στη μάχη της καθημερινότητας, όχι αυτή τη φορά στις κάλπες, αλλά μέσα στην ίδια την κοινωνία ως τάση, συμπεριφορά και τρόπο σκέψης.

Κλείσιμο
Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι μεγαλύτερες απειλές είναι η κόπωση, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η έλλειψη πολιτικού θάρρους. Αν όμως αυτή η μάχη κερδηθεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα που άλλαξε σελίδα μετά την οδυνηρή οικονομική και κοινωνική κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ