Έχετε αντιληφθεί ότι μέχρι πρότινος τρέχαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα χάνοντας το νόημα της ζωής;
lemonia_maria

Μαρία Λεμονιά

Έχετε αντιληφθεί ότι μέχρι πρότινος τρέχαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα χάνοντας το νόημα της ζωής;

Έχετε αντιληφθεί ότι παίρναμε το αεροπλάνο λες και κάναμε την διαδρομή Κυψέλη – Παγκράτι;

Έχετε καταλάβει ότι καιγόταν ο Αμαζόνιος ή ότι εκατομμύρια στρέμματα στην Αυστραλία με υπέροχη φύση και αγαπημένα ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες και εμείς το μόνο που κάναμε ήταν κάποιες αναρτήσεις στο facebook; Έχουμε καταλάβει ότι στην Κίνα μέχρι πρότινος η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν επέτρεπε στον κόσμο της να αναπνεύσει και οι υγειονομικές συνθήκες του φτηνού εργατικού επέτρεπαν σε φτωχούς ανθρώπους να εργάζονται σε υπόγεια ο ένας πάνω στον άλλον; Εχετε αντιληφθεί ότι όλα τα μεγάλα brands του κόσμου έχουν κλείσει τις βιομηχανικές τους μονάδες στην Ευρώπη μεταφέροντας μονάδες υψηλής ραπτικής και τεχνολογίας σε περιοχές σαν την Κινέζικη πόλη Wuhan στον βωμό του μεγάλου κέρδους;

Ε λοιπόν ένας ιός ήρθε για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Και επειδή έχει και «κορώνα», να μας επιβληθεί. Η ίδια η πραγματικότητα απαιτεί να αξιολογήσουμε τις έννοιες. Η γη για να μπορεί να μας αντέξει , πρέπει να την σεβαστούμε. Ο αέρα για να λειτουργεί ως οξυγόνο πρέπει να είναι καθαρός, η πολυτέλεια για να τιμά την υπεραξία της οφείλει να σέβεται την ένδειξη made in…., η απληστία οφείλει να έχει ταβάνι. Ο χώρος της μόδας που πάντα πρωτοπορεί το έπιασε πολύ νωρίς το νόημα γι΄αυτό και δείχνει ότι εντάσσεται στο νέο πνεύμα.

Το σύμπαν, η γη , η απληστία μας τιμώρησαν. Ο όμιλος LVMH αντί για αρώματα φτιάχνει πια αντισηπτικά και ο όμιλος Zara αντί για ρούχα μπαίνει στην μάχη για τις μάσκες. Γιατί το σύμπαν τιμωρεί την απληστία. Ηρθε η ώρα που ο καθένας από το δικό του μετερίζι οφείλει να δώσει πίσω κάτι στην κοινωνία. Πάνε περίπατο τα διαφυγόντα κέρδη σε κολοσσούς τύπου οικογένεια Ορτέγκα (Zara) , πάει η μάχη με τα χρηματιστήρια , πάνε οι βάρκες στα ανοικτά με τις ράφτρες να ράβουν σε ωκεανούς για να μην πληρώνουν εφορία πουθενά. Τώρα οι μάσκες φτιάχνονται στην Ισπανία , από την Ισπανία ξεκίνησε το brand και στην Ισπανία επιστρέφει. Ο Ομιλος Αρνό από την άλλη ,ξεχνά την Κίνα και το φτηνό εργατικό δυναμικό εκεί.

Οφείλει στην Ευρώπη (την κουρασμένη ήπειρο) και αναγκαστικά εκεί θα επιστρέψει. Κι ας μειωθούν τα κέρδη… Και τι έγινε; Εδώ μειώνεται η ζωή η ίδια…H Prada φτιάχνει στολές για τα νοσοκομεία και η Donatella Versace δίνει κάποια εκατομμύρια για εντατικές μονάδες στην πολύπαθη πατρίδα της. Το ίδιο κάνει ο Armani και τόσα άλλα brand …Ξέρουν καλά ότι αν δεν το κάνουν θα δουν τις βιτρίνες και τα brand τους να «μαραζώνουν».

Η ίδια ζωή μας πάει αλλού. Ηρθε ο καιρός που αντιληφθήκαμε ότι « πολυτέλεια» είναι μια ενισχυμένη μάσκα , ένα καλό αντισηπτικό, κάποια φρέσκα τρόφιμα , ένα χρηστικό σπίτι, δυό κουβέντες καρδιάς με δυό καλούς φίλους, η πρωτογενής σοβαρή ενημέρωση κι όχι μια κόπια μια, αντιγραφή θεμάτων του εξωτερικού. Ο ιός ήρθε «εκδικητικά» για να ξεκαθαρίσει μια μολυσμένη κατάσταση και να φωνάξει « δεν πάει άλλο» σε μια κοινωνία με έλλειψη προτύπων και αξιών.

Η επόμενη ημέρα – που είναι κοντά- δεν θα μας βρει ίδιους.

Θα μας βρει πιο ταλαιπωρημένους αλλά και πιο φιλοσοφημένους να ψωνίζουμε από το μπακαλικάκι της γειτονιάς (που τις δύσκολες ώρες μας προμήθευσε κι ένα αντισηπτικό) ή να ψάχνουμε την πραγματική προέλευσης του κάθε προϊόντος. Θα αναγκαστούν πολλές εγχώριες βιομηχανίες να επιστρέψουν από τα Βαλκάνια ανταποκρινόμενες στην αλήθεια του made in Greece αναζητώντας προσωπικότητες σαν τον Σωτήρη Τσιόρδα να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της ζωής μας.

Α, και μη ξεχνιόμαστε: Θα θεωρούμε τίμιο ένας λοιμωξιολόγος να κερδίζει περισσότερα από ένα Ρονάλντο που τι άλλο κάνει στο κάτω κάτω , από το να κλωτσά με μαεστρία ένα τόπι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK