Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας ένα πρόγραμμα για την στήριξη της ανάπτυξης για όλους
grafakos_manolis

Μανώλης Γραφάκος

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας ένα πρόγραμμα για την στήριξη της ανάπτυξης για όλους

Η 7η Ιουλίου αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μετά από τεσσεράμισι χρόνια χαοτικής διακυβέρνησης, που γύρισαν την χώρα πολλά χρόνια πίσω – με όρους οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς- οι πολίτες, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αναμένεται να δώσουν ισχυρή εντολή στην Νέα Δημοκρατία. Γυρίζουμε σελίδα, με υπευθυνότητα, ετοιμότητα και πρόγραμμα.

Η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε τα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση για να ετοιμάσει, με μεθοδικότητα και σε μεγάλο βάθος ανάλυσης, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα εστιασμένο στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Πράγματι, με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε την νέα Γραμματεία Προγράμματος και υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη, απηύθυνε κάλεσμα στους ενεργούς πολίτες να βοηθήσουν στην κατάρτιση των προτάσεων που θα αποτελούσαν τον κορμό του κυβερνητικού έργου. Πάνω από 300 συμπολίτες μας, καταξιωμένοι στον χώρο τους επαγγελματίες και επιστήμονες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας. Σε στενή συνεργασία με τους βουλευτές τομεάρχες και την ομάδα συμβούλων του προέδρου, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα που είναι προϊόν ενδελεχούς μελέτης της υφιστάμενης κατάστασης, των συσχετισμών δυνάμεων ανά τομέα (εμείς δεν θα έχουμε αυταπάτες!) και των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Πτυχές αυτού του προγράμματος έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 21 Ιουνίου έκανετην μεγάλη παρουσίαση του σχεδίου μας, για «Ισχυρή ανάπτυξη/Αυτοδύναμη Ελλάδα». Έτσι, για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις όχι με εξαγγελτικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί και να διαβεβαιώσει ότι πίσω από τα συνθήματα υπάρχει περιεχόμενο, χρονοδιάγραμμα, και συγκεκριμένο όφελος για τους πολίτες.

Χωρίς να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε το σύνολο των προτάσεων, θα ήθελα να αναφέρω εδώ κάποιες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας υπερφορολογήσει πολίτες και επιχειρήσεις για την επίτευξη των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων για τα οποία υπερηφανεύεται, έχοντας συρρικνώσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αδυνατώντας να φέρει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, έχει εφαρμόσει την τέλεια συνταγή για αναιμική ανάπτυξη, χαμηλούς μισθούς, και γενικευμένη οικονομική ανασφάλεια. Κατρακυλούμε στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας και είμαστε πρώτοι στην ανεργία…

Η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι ακριβώς η αντιστροφή αυτού του κλίματος. Η διάγνωση των αιτιών οδηγεί και στις λύσεις που θα εφαρμοστούν.
Για να απελευθερωθεί εισόδημα για όλους, θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους, νέος χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (από το 22% που είναι σήμερα) και καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια. Ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται στο 5%, έναντι του 10% που είναι σήμερα.

Στην ενότητα των φόρων, υπάρχουν και άλλες δράσεις που θα φέρουν απτά αποτελέσματα σε ειδικές κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και η δυνατότητα υπεραποσβέσεων.

Παράλληλα, δημιουργούμε ένα πραγματικό πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες: αναμορφώνουμε το πτωχευτικό δίκαιο και διευκολύνουμε με στοχευμένες αλλαγές το πλαίσιο διευθέτησης των κόκκινων δανείων, με μία πιο εύκολη, αυτοματοποιημένη διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα, το 45% των δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών, είναι κόκκινα. Αν δεν επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, δεν μπορεί να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα.

Όλες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Το δημοσιονομικό κενό που ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόσκαιρα, θα υπερκαλυφθεί από στοχευμένες εξοικονομήσεις στο δημόσιο, στους δημόσιους οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ, μέσω περιορισμού διοικητικών διαδικασιών, εισαγωγής νέων εργαλείων αυτοματοποίησης και καλύτερους ελέγχους, αλλά κυρίως από την αναμενόμενη ανάπτυξη, αλλά και τη μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Κλείσιμο
Το νέο πλαίσιο, που θα ισχύσει ήδη από το 2020, θα συνοδευτεί από σειρά δράσεων για τη δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μεταρρυθμίζοντας το κράτος, ώστε να διατηρήσει ένα επιτελικό και ρυθμιστικό ρόλο, χωρίς καθημερινή ανάμιξη στο επιχειρείν και χωρίς ιδεοληψίες και συντεχνίες, δίνουμε χώρο στην υγιή επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί. Αίρουμε άμεσα τα εμπόδια για τις εμβληματικές δράσεις, όπως το Ελληνικό, που αναμένεται να δημιουργήσει μέχρι και 50.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας το μήνυμα διεθνώς για την νέα αρχή. Παράλληλα, έχουμε εξαγγείλει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης μεταφορικών, ψηφιακών και ενεργειακών υποδομών, που θα αναβαθμίσει όλη την Ελλάδα, δίνοντας δουλειά σε 43.000 ανθρώπους.

Οι παραπάνω δράσεις είναι μόνο μερικές πτυχές από το οικονομικό σκέλος του προγράμματός μας, που εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να επιστρέψει επιτέλους πάλι η Ελλάδα μας στην κανονικότητα. Για να πετύχουμε όμως, χρειαζόμαστε την στήριξη όλων των Ελλήνων. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι μόνο η αρχή.

*Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ