#Νagemisoumetovareli
grafakos_manolis

Μανώλης Γραφάκος

#Νagemisoumetovareli

Απαραίτητο συστατικό στοιχείο για να πορεύεται σωστά μια κοινωνία, είναι να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής ηγεσίας. Αυτή προϋποθέτει αξιοπιστία, αλλά και γνώση.

Τα θέματα της οικονομίας, είναι κατά τη γνώμη μου θέματα που η γνώση μπορεί και πρέπει να εξηγηθεί με απλά λόγια στους πολίτες. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο μέσος πολίτης να κατανοήσει πως λειτουργεί και μεγενθύνεται η οικονομία. Έτσι θα μπορεί να αξιολογήσει αν οι πολιτικές και οι πολιτικοί μπορούν τελικά να του αυξήσουν την ευημερία.

Το παραπάνω είναι νομίζω εύκολο να γίνει, διότι η οικονομία δουλεύει με απλούς «υδραυλικούς» κανόνες.

Αν σχηματικά παρομοιάσουμε την οικονομία μας με ένα μεγάλο βαρέλι που έχει μέσα νερό, νομίζω ότι οι ακόλουθοι όροι και έννοιες δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πραγματικότητα:

Το νερό που υπάρχει μέσα το βαρέλι, είναι ο εθνικός πλούτος, το ΑΕΠ της χώρας μας. Όσο η στάθμη του νερού είναι ψηλή, (όσο δηλαδή το ΑΕΠ είναι ψηλό), τόσο οι βρύσες από το βαρέλι (δημόσιος τομέας, ασφαλιστικό σύστημα, επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.α.) θα έχουν νερό και μάλιστα με μεγαλύτερη πίεση.

Αν η στάθμη του νερού μειωθεί, τότε οι βρύσες που είναι πάνω από τη στάθμη του νερού θα στερέψουν (δηλαδή θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα πτωχεύσουν νοικοκυριά), ενώ στις υπόλοιπες βρύσες θα μειωθεί η πίεση του νερού (δηλαδή θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους, δεδομένου ότι αυτό είναι τμήμα του εθνικού πλούτου).

Κλείσιμο
Άρα το ζητούμενο είναι το βαρέλι να έχει όσο το δυνατό ψηλότερη στάθμη νερού.

Πώς όμως γεμίζει το βαρέλι με νερό;

Το βαρέλι γεμίζει μέσα από σωλήνες που μεταφέρουν νερό από ένα πολύ μεγαλύτερο βαρέλι, αυτό της παγκόσμιας οικονομίας, στο βαρέλι της οικονομίας της Ελλάδας.

Πόσοι και ποιοι είναι αυτοί οι σωλήνες;

Σε γενικές γραμμές και απλουστευτικά, είναι τέσσερεις.

Ο σωλήνας των δανεικών χρημάτων. Δυστυχώς η στρόφιγγα αυτού του σωλήνα έκλεισε το 2010. Ήταν αυτός που έριχνε νερό στο βαρέλι της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι το 2010. Ήταν αυτός που ουσιαστικά είχε αυξήσει τη στάθμη του νερού, το ΑΕΠ δηλαδή, στα 242 δισ. ευρώ το 2008
Ο σωλήνας των επενδύσεων. Είναι αυτός που μεταφέρει νερό από τις αποταμιεύσεις του εξωτερικού (Ελλήνων και ξένων) στην ελληνική οικονομία, με τη μορφή νέων επενδύσεων. Η πίεση του νερού στο σωλήνα αυτό, είναι σαφώς μειωμένη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις την Ελλάδα το 2007 ήταν 63 δις, ενώ το 2017 μόλις 21 δις. ευρώ.
Ο σωλήνας των εσόδων από εξαγωγές. Είναι προφανές ότι όσο πουλάμε στο εξωτερικό, τόσο ο σωλήνας αυτός φέρνει νερό στο βαρέλι της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο σωλήνας που πρέπει να φροντίζουμε να αυξάνει την πίεσή του όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.
Ο σωλήνας των εσόδων του τουρισμού. Η πίεση του σωλήνα αυτού αυξάνει χρόνο με το χρόνο, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμούς 6 -6,5% το χρόνο.

Επίσης έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αδειάζει το βαρέλι. Πάλι σε γενικές γραμμές και απλουστευτικά, μπορούμε να πούμε ότι αδειάζει από δύο σωλήνες που μεταφέρουν χρήματα από την ελληνική οικονομία προς την παγκόσμια οικονομία.

Το σωλήνα των εισαγωγών. Αυτή τη ροή πόρων πρέπει να τη μειώσουμε. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματά μας σήμερα. Ο σωλήνας αυτός έστειλε στο εξωτερικό χρήματα 82,5 δις. ευρώ το 2008 και στα χρόνια της κρίσης ήταν σταθερά πάνω από 60 δισ. ευρώ, ενώ δυστυχώς το 2017 αυξήθηκε κατά 4%.
Το σωλήνα των τοκοχρεολυσίων. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ροή προς το εξωτερικό έχει μειωθεί από τα δανειακά προγράμματα. Έτσι ενώ παλαιότερα (2011) η χώρα είχε χρεώσεις τόκων κατά 16 δις. ευρώ, αυτές έχουν σήμερα μειωθεί σε περίπου 6 δις. ποσό που σταθεροποιείται από το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Σημειώνω ότι στην παρουσίασή μου, δεν κάνω αναφορά για τους σωλήνες που συνδέουν την οικονομία με το τραπεζικό σύστημα. Έχουν κι αυτοί τη σημασία τους, όμως σήμερα λόγω της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Ο στόχος μας είναι πολύ συγκεκριμένος. Να γεμίσουμε το βαρέλι της ελληνικής οικονομίας. Και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό ακριβώς στοχεύει να κάνει. Με μείωση κράτους και φορολογίας, επιδιώκει να φέρει στο βαρέλι της ελληνικής οικονομίας περισσότερα χρήματα μέσα από τους σωλήνες των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού και παράλληλα να μειώσει την εκροή χρημάτων από το σωλήνα των εξαγωγών.

#nagemisoumetovareli λοιπόν, ώστε έτσι να αυξήσουμε την ευημερία των Ελλήνων.

(*) Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ