harakopoulos_maximos

Η ξεχασμένη Βόρειος Ήπειρος

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Αν και το 2018 σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση του «σκοπιανού», που, με αποκλειστική ευθύνη του συνόλου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έφθασε στην εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και στο απίστευτο ενδοκυβερνητικό «τσίρκο» που την επικύρωσε, ωστόσο, ταυτοχρόνως είχαμε και την επανεμφάνιση του Βορειοηπειρωτικού.

Αφορμή για το τελευταίο ήταν από τη μία οι υπόγειες διεργασίες για μια ελληνο-αλβανική συμφωνία και από την άλλη η όξυνση του αλβανικού εθνικισμού που εκδηλώθηκε με αυθαιρεσίες εναντίον των βορειοηπειρωτών. Η αλβανική επιθετικότητα κορυφώθηκε ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, με τη δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνισμός της περιοχής αυτής έως πρόσφατα, είχε λησμονηθεί σχεδόν εντελώς από τη μητρόπολη. Κι αυτό δεν οφειλόταν μόνον στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, που μας κατάντησε «ομφαλοσκόπους». Το κακό είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, καθώς ως κοινωνία εκδηλώσαμε συμπτώματα απώλειας της ιστορικής μας μνήμης αλλά και αδιαφορίας για τον μείζονα ελληνισμό. Πιο εύκολα έβλεπε κανείς διαδήλωση για τη Νικαράγουα, παρά για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Ήπειρο. Παραδόξως, η αριστερά κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να στιγματίσει ως ακροδεξιούς όσους αγωνιούσαν για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, καθώς βρίσκονταν υπό το φιλικό τους κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα.

Το βορειοηπειρωτικό, λοιπόν, περιθωριοποιήθηκε και ξεχάστηκε. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι προσπάθειες λίγων πολιτικών που όλα αυτά τα χρόνια «τσιγκλούσαμε», στο μέτρο του δυνατού, την ελληνική πολιτεία για να πιέσει την αλβανική πλευρά και να δώσει επιτέλους την άδεια για να ταφούν οι χιλιάδες στρατιώτες μας που έδωσαν τη ζωή τους στο έπος του 40-41. Και είναι ευχής έργο που βρήκαν ανάπαυση τα οστά κάποιων απ’ αυτούς, 77 χρόνια μετά, έστω και χωρίς την παρουσία συγγενών τους.

Ωστόσο, στην Αλβανία είναι προφανές ότι εδώ και καιρό ηχούν τα τύμπανα ενός ακραίου εθνικισμού, που στοχεύει στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το κρύβουν οι γείτονές μας. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε ο «σοσιαλιστής» Έντι Ράμα πρότεινε για υπουργούς του και δύο Κοσοβάρους -τον έναν μάλιστα για υπουργό Εξωτερικών, χωρίς να τα καταφέρει λόγω αντίδρασης του προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Δυστυχώς, το αλβανικό σχέδιο φαίνεται ότι προβλέπει άσχημες εξελίξεις και για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ο στόχος είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ο εκτοπισμός των ομογενών από τις προγονικές τους εστίες. Ήδη από το 2014, με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, προωθήθηκαν αυθαίρετες συνενώσεις δήμων, ώστε να χαθούν οι ελληνικές πλειοψηφίες. Το 2015, με κυβερνητική απόφαση, που θυμίζει εποχές Χότζα, κατεδαφίζεται ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες. Τελευταίο κτύπημα, μετά τα γεγονότα στους Βουλιαράτες, ήταν η κυβερνητική απόφαση του Νοεμβρίου, με την οποία περίπου 14 χιλιάδες στρέμματα σε όλη την ακτογραμμή του Ιονίου, από τη Χειμάρρα μέχρι τα Εξαμήλια, ελληνικής κατά βάση ιδιοκτησίας, απαλλοτριώνονται παρανόμως, δήθεν για αξιοποίηση.

Πρόκειται για αναμφίβολη κλοπή, που δεν συνάδει με κράτος δικαίου, το οποίο, υποτίθεται, ότι επιδιώκει να εισέλθει στην ΕΕ. Οι παραπάνω αποφάσεις συνοδεύονται από μια σκληρή ανθελληνική ρητορική τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως ο Μπερίσα, που δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση σε χώρα που επιδιώκει φιλικές σχέσεις με τους γείτονές της. Ελπιδοφόρο στοιχείο η συντονισμένη, απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις, αντίδραση από τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ιδιαιτέρως της Χειμάρρας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός για να επιβιώσει στις εστίες του χρειάζεται τη βοήθεια του εθνικού κέντρου. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την στάση που έχει τηρήσει η παρούσα κυβέρνηση και σ’ αυτό το ζήτημα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με την Αλβανία, που έμειναν στη μέση, λόγω των αντιδράσεων στο «μακεδονικό», αν ήταν όπως αυτές με τα Σκόπια, είναι λογικό να τροφοδοτούσαν ακόμη περισσότερο την αλβανική θρασύτητα. Στο ίδιο συνετέλεσε, δυστυχώς, και η στάση του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη δολοφονία Κατσίφα, για την οποία, παρά τις ερωτήσεις μας, σαφείς απαντήσεις δεν λάβαμε.

Τα Τίρανα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα έχουν κόστος για τη συμπεριφορά τους. Η Ευρώπη δεν είναι μια «ζούγκλα» χωρίς κανόνες. Η Ελλάδα οφείλει να αναδείξει με μεγαλύτερη ένταση τις αλβανικές αυθαιρεσίες, σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν η αλβανική οικονομία να επιβιώνει, εκτός από τα κέρδη της εκτεταμένης εγκληματικότητας -όπως καταγγέλλεται διεθνώς-. από τα εμβάσματα των μεταναστών στην Ελλάδα και να δεχόμαστε τέτοιου είδους επιθέσεις. Για τον λόγο αυτό, τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, που με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης θα υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια, χωρίς επιζήμιες συμφωνίες που μας οδηγούν σε εθνικές υποχωρήσεις.

* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Agron

Why Proto thema do not posts and publics the comments in English?

!?

Γιατί είναι Ελληνικό σάιτ. Υπάρχει και η αγγλική του σελίδα en.protothema.gr. Because it is a Greek website. There is, however, the English edition for non-Greek speakers, en.protothema.gr

Πανος

Να φυγουν ολοι οι ομογενεις και να γυρισουν στα σπιτια τους να τα υπερασπιστουν

mm

όπου Ελλάδα ειναι σπίτι τους

Ελληνίδα

Πείστε με να σας ψηφίσω κε Χαρακόπουλε, επιτέλους η νέα δημοκρατία, που ωσονούπω θα είναι κυβέρνηση, οφείλει να στηρίξει την ομογένεια της βορείου ηπείρου, τα ξεχασμένα αδέλφια μας, που δεινοπαθούν, τρομοκρατούνται και χάνουν τις περιουσίες τους.

Δημήτρης

Κυριε Χαρακοπουλε καλα τα λετε. Ερχονται και εκλογες και καμποσες χιλιαδες Β. Ηπειρωτες θα ψηφισουν. Αυτα τα καταλαβαμε. Θα σας δουμε και εσας. Εαν σαν συστημα πολιτικο εχετε την ελαχιστη σοβαροτητα θα πρεπει χθες να βαλετε εθνικες στρατηγικες σε ολα οσα ζωνουν τον τοπο μας. Εχετε καταντησει ολοι χειροτεροι και απο υπαλληλο στο μητρωο του ικα που κοιταζει το ρολοι να σχολασει. Υ.γ προβλεψη.. υπαρχουν και καμποσες χιλιαδες αλβανοι με δικαιωμα ψηφου. οπου να ναι καποιος απο τους συναδελφους σας θα τους βαλει στοχο για το μαντρι και θα ακουσουμε πραγματα και θαματα. οσονούπω..

Εχως μερικές απορίες

1)Γιατί αναφέρουμε συνέχεια τον σκοτωμό του Κατσίφα σαν δολοφονία;Ο άνθρωπος αυτός βγήκε έξω και πυροβολούσε με πολεμικό όπλο η όχι;Ποιά ακριβώς η σημασία της λέξης "δολοφονία"; 2)Γιατί απαιτούμε από τους αλβανούς να σέβονται τα δικαιώματα της ελ. μειονότητας ενώ κάνουμε γαργάρα το θέμα των τσάμηδων; Οι ελληνες αυτοί πολίτες εκδιώχθηκαν παράνομα η όχι;Το ότι συνεργαστηκαν με τον στρατό κατοχής κάποιοι από αυτούς δεν δίνει νομική πρόσβαση για εθνοκάθαρση. 3)Μήπως οι ελληνες δεξιοί έχουν μείνει λιγάκι πίσω στον χρόνο και ασχολούνται επισταμένως με τους βόρειους γείτονες μας;Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι οι καιροί αλλάζουν;

Βόρειο-Ηπειρωτης

Επειδή ο Κατσιφας δεχτηκε 2 σφαίρες στην καρδιά ενώ είχε υψωμενα τα χέρια και παραδόθηκε (εκτός κατοικημενης περιοχής). Αυτο ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ.... Πιο απλά δεν μπορώ να στο πω. Ελπίζω να μην είσαι ιδεοληπτος αριστεριστης...

Να σου λυσω εγω τις αποριες

Η Ελλαδα φιλτατε αλβανε ειναι η χωρα που φιλοξενει κανα δυο μυρια πληθυσμο απο τη χωρα σου. Εδω τοσα χρονια ταιστηκαν ποτιστηκαν εκπαιδευτηκαν σε τεχνες και γραμματα ειχαν υγειονομικη φροντιδα οι ιδιοι και μεχρι τα τριτοξαδερφα τους απ το ελμπασαν οταν επρεπε. τωρα θελουν και τσαμουριες. Στο τελος κατι θα παρουν μην ανησυχείς

Και εγώ έχω μια απορία

Γιατί θα πρέπει να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, σε κάποιον που δεν θέλει να καταλάβει; Προφανώς, έχεις τις χάρες όλες: Ζαίος, μισέλληνας, εθνομηδενιστής, άπατρις. Μην πιάνεις ήρωες, πατριώτες στο στόμα σου.

Να στις λυσω αμεσως

Ο Κωνσταντίνος Κάτσιφας εκτελέστηκε εν ψυχρώ από το αλβανικό καθεστως, ενώ είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Για αυτό και οι δύο σφαίρες στην καρδια. Κάποιος ο οποίος κρατά όπλο δεν μπορείς να τον πετύχεις στην καρδιά. Οσο για τους τσαμηδες, πρόκειται για εγκληματίες πολεμου, συνεργάτες των Ναζί, συνυπεύθυνοι για τα ολοκαυτώματα της Ηπείρου από τους κατακτητές, όπως αυτό της Παραμυθιάς. Μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την έκαναν από την Ελλάδα, για να γλιτώσουν τα στρατοδικεία. Καμία υποχώρηση λοιπον στους συνεργάτες των Ναζι.

χμμμμ

Ναι 1) Η δολοφονία ήταν όντος δολοφονία όταν οι αλβανικές αρχές είπαν ότι πριν τον αποτελειώσουν ο Κατσίφας είπε "Ζήτω η Ελλάς", αν δεν το καταλαβαίνεις ή στόκος είσαι ή βαλτός. Επίσης όλες οι βολές του κατσίφα που έχουν καταγραφεί από μαρτυρίες κατοίκων ήταν στον αέρα και το βίντεο δεν τον δείχνει καν να ρίχνει κατά αστυνομικών που αντιθέτως αυτοί ρίχνουν μέσα στο χωριό....2)Χμμμ οι Τσάμηδες εεεε; οι τύποι απέκτησαν περιουσίες κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σκοτώνοντας Έλληνες μα πλάτες Ιταλών και έχουν το θράσος να ζητάνε ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ και αν δεν το ήξερες την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου του 2016 μας πήγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και φάγαν τα μούτρα τους διότι με τα εγκλήματα πολέμου που κάνανε έπρεπε το ελληνικό κράτος να τους εκτελέσει και όχι να τους αφήσει να πάνε στην αλβανία... 3) Μήπως λέω μήπως η ημιμάθειά σου είναι επικίνδυνη; Μήπως είσαι σκιπταρι

Θα σου λυσω τις αποριες!

1)Ο Κατσιφας υψωσε μια Ελληνικη σημαια τον πιεσαν να την κατεβασει,φοβηθηκε πηρε το οπλο για αυτοαμυνα,πυροβολησε στον αερα τον εκτελεσαν εν ψυχρο! 2Οι Τσαμηδες ηταν μουσουλμανικοι πληθυσμοι που συνεργαστηκαν με τις δυναμεις του αξονα,ο ΕΔΕΣ τα εβαλε μονο εναντιων οσων αντιστεκονταν ενοπλα η διεπραξαν εγκληματα πολεμου οχι αμαχους,στην πλειονοτητα τους διεφυγαν στην Αλβανια ομως μετα την καταρρευση του κουμμουνιστικου καθεστωτος απαιτησαν επαναπρωθηση τους στην Ελλαδα και αναγνωριση μειονοτητας προσεξε τωρα! η περιοχη της Τσαμουριας περιλαμβανει καποιες περιοχες της Β.Ηπειρου μεχρι την Θεσπρωτια αλλα οι Τσαμηδες τεχνικα εχουν Αλβανικη ιθαγενεια θα εκμεταλλευτουν το δικαιωμα αυτοδιαθεσης των λαων θα απαιτησουν αυτονομια ακομα και δημοψηφισμα!(η Ελληνικη μειονοτητα ειναι διαφορετικη περιπτωση) 3)Ισα ισα οι γειτονες μας ασχολουνται επισταμενως με μας οι καιροι εχουν αλλαξει το Νατο με τις Μ.Δυναμεις ψαχνουν τροπο να εγκαταστησουν βασεις στα Βαλκανια οποτε τους συμφερει μια επεκτατικη λογικη.

Στρατιωτικά ντυμένος και με βαρύ οπλισμό

Φανταστείτε ένα Μουσουλμάνο μειονοτικό που μετακομίζει στην Τουρκία και μετά έρχεται πίσω ντυμένος γιά πόλεμο και με μια τεράστια σημαία.Και οπλισμένος σαν αστακός να πυροβολάει στον αέρα.Στις περισσότερες χώρες θα τον πυροβολούσαν..Ακόμη και στην Σκανδιναβία η Ελβετία..Με οπλισμένους επιθετικούς τρελούς με βαρύ οπλισμό δεν παίζουνε..

Καλλ

Δὲν καταλαβαίνεις γιατί εἶσαι πολὺ μακρυὰ ἀπὸ τὴν ἀλήθεια τῶν πραγμάτων. Λύσ'το μόνος σου !

Ελπίζουμε η ΝΔ να αγωνιστεί

για την ξεχασμένη Βόρεια ηπειρο και να τρίξει τα δόντια στο αλβανικο καθεστώς για τη δολοφονία του Κατσιφα και τη διαχείρηση της υπόθεσης αυτής. Αλλιώς λέμε απλά λόγια .....

Johnny stecchino

Δεν καταλάβετε τίποτα οι Αλβανοί περνούν όλοι ελληνική ιθαγένεια και πάνε Καναδά και βόρειο Ευρώπη αυτό είναι κολπο του ΣΎΡΙΖΑ θα μένουν στην Ελλάδα μόνο Αφγανοί και Ταλιμπάν

GEORGIA.

Εμεις εχουμε εδω ολη την πλεμπα της Αλβανιας να θησαυριζουν σε βαρος των Ελληνων συμπολιτων μας και οι κατσαπλιαδες Αλβανοι στην Βορεια Ηπειρο και οχι στην Νοτια Αλβανια οπως ειπε το παχυδερμο Νικος Φιλης, κλεβουν περιουσιες των Ελληνων της περιοχης και δολοφονουν Ελληνες οπως ο Κωνσταντινος Κατσιφας. Σαν Ελληνες δωσαμε αξια σε εναν τιποτενιο λαο που δεν τον ηθελε κανεις και πουθενα στον κοσμο.Σαν τα ζωα ξεχυθηκαν στην Ευρωπη μετα την καταρευση του Σοσιαλιστικου παραδεισου του Εμβερ Χοτζα και του Ραμιζ Αλια.Αυτοι ηρθαν στην Ελλαδα για να γινουν ανθρωποι κυριως μεσω της παρανομιας και για να γεννησουν μεσα εδω στην χωρα που τους ταισε και τους εσωσε, τον Αλβανικο μεγαλοιδεατισμο και Εθνικισμο.Πρεπει καποια στιγμη να τελειωνουμε με τους κ@λοαλβανους που μονο δεινα εφεραν στην Ελλαδα και στους Ελληνες.Εκτος απο δουλειες,χρηματα και περιουσιες πηραν και Ελληνικες ταυτοτητες.Ταξιδευουν στην Ευρωπη και μας ντροπιαζουν.Ολοι οι Ευρωπαιοι ηξεραν οτι οι Ελληνες ειναι ενας ομορφος λαος και οχι κοντοι, με πεταχτα αυτια και την τηγανια στο κεφαλι.Καλο Σαββατοκυριακο κυριε Μαξιμε.

@Γεωργία

Πολλοί έχουν μεγάλα αυτιά αλλά στο βορρά έχει πολλούς ξανθούς με γαλανά μάτια.Έχω συναντήσει Αλβανούς που μοιάζουν Σκανδιναβοί...Όσο για τους Έλληνες έχουν πολλοί τις "Ελληνικές "μύτες όπως τις ξέρουν ακόμα και οι Ισπανοί..Έπειτα έχουμε και τους Πόντιους με χαρακτηριστικά που διαφέρουν..

"Εθνικό κέντρο"; Τι είναι αυτό;

Πέσε μόνος σου αρχηγέ απ' το προεκλογικό μπαλκόνι... έρχονται εκλογές!

SPARTA.

Δυστυχώς με την ξενόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα, έχουν εγείρει διεκδικήσεις τριτοκοσμικές χώρες σαν την εχθρική Αλβανία.Μιά χώρα που η Ελλάδα κακώς ταίζει εκατομμύρια πολίτες της και κρατάει στις φυλακές της χιλιάδες Αλβανούς κακοποιούς, δέχεται προσβολές από τον κατσαπλιά Έντυ Ράμα, τον κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ή στυγνή δολοφονία του Κατσίφα μας δείχνει ότι η Αλβανία είναι ένα εχθρικό πρός την Ελλάδα κράτος και ότι τόσα χρόνια ταίζουμε το φίδι που θα μας δαγκώσει. Ή Τουρκία του Ερντογάν κυκλώνει την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας την οποία εξοπλίζει οικονομικά, εμπορικά και σταρτιωτικά.Καλό θα ήταν οι Έληνες εργοδότες να προτιμούν Έλληνες εργαζόμενους και όχι αφιλότιμους κατσαπλιάδες Αλβανούς που με την πρώτη ευκαιρία είναι έτοιμοι να μας κατασπαράξουν με τις ευλογίες της Άγκυρας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία