Μπλοφάρει ο Ερντογάν ή… ψήνει κρίση;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Μπλοφάρει ο Ερντογάν ή… ψήνει κρίση;

Αφιονισμένος μοιάζει ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα, θυμίζοντας ηγέτη που έχει ξεκινήσει προπαρασκευή για πρόκληση κρίσης, χωρίς να μπορεί να εξαιρεθεί ούτε το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου

Με το… «μητσοτάκης γιόκ» και τις συνεχείς ύβρεις εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού σαν αναξιόπιστου και διπρόσωπου, που άλλα του υποσχέθηκε και άλλα έκανε ευρισκόμενος στην Αμερική, ο Ερντογάν δαιμονοποιεί τον αντίπαλο. Θυμίζοντας την άλωση της Κωνσταντινούπολης και τις στρατιωτικές επιτυχίες των Οθωμανών, ο προεδρος της Τουρκίας υποβάλλει τον τουρκικό λαό σε μια ασυνείδητη διαδικασία πολεμικής προπαρασκευής. Τα εξαπτέρυγα και οι υπουργοί-παραγγελιοδόχοι του Ερντογάν αναμασούν μια μπουρδολογία περί 152 νησιών στο Αιγαίο που δήθεν η Ελλάδα κατέχει ετσιθελικά, διαγράφοντας διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που ισχύουν 100 χρόνια και βάλε.

Στο διπλωματικό πεδίο ο… λοχίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαβούσογλου απειλεί ότι η Άγκυρα θα επιβάλλει την αλλαγή κυριαρχίας στα νησιά που η Ελλάδα έχει δήθεν στρατιωτικοποιήσει, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η αμυντική διάταξη σε κάποια νησιά στοχεύει να αποκρούσει την τουρκική απειλή από την στρατιά του Αιγαίου και το ενεργό Casus belli εναντίον της Αθήνας σε περίπτωση που οι Έλληνες ενεργοποιήσουμε αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζονται από το 99% των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Στο πεδίο, όπως λένε οι στρατιωτικοί, ο Ερντογάν έχει ήδη ανοίξει τις κάνουλες στέλνοντας ασκέρια μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο.

Στην Αθήνα οι φύλακες προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών μέσα στο κατακαλόκαιρο, τόσο από μεταναστευτικές ροές όσο και από άλλους καυτούς κινδύνους. Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει το παίγνιο με τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ταπεινώσει την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν αντιδράσει. Σε περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει να προχωρήσει πρώτη σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ο Ερντογάν θα επιχειρηματολογήσει διεθνώς ότι οι Έλληνες ξεκίνησαν την κρίση.

Το τοπίο γίνεται κάθε μέρα και πιο σύνθετο. Αμερικανοί και Γερμανοί δεν δείχνουν καμία διάθεση να σταματήσουν τον Ερντογάν και απευθυνόμενοι σε Αθήνα και Άγκυρα επαναλαμβάνουν το στερεότυπο «βρείτε τα». Πώς όμως να τα βρεις με κάποιον που διεκδικεί σαν δικά του όλα τα δικά σου και σε κατηγορεί για το προπατορικό αμάρτημα επειδή η γεωγραφία τα έφερε να τον έχεις γείτονα;

Η κατάσταση απαιτεί εθνική ομοψυχία. Συνειδητοποίηση του μεγέθους της απειλής. Ταχεία προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα. Στοπ στις ανόητες κομματικές κορώνες και στις διαφωνίες περί ονου σκιάς. Διπλωματική ενεργοποίηση και αμυντική συνδρομή με άλλες που υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων και συναντίληψη. Οι πολιτικοί της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να ασχολούνται με το τι θα πει το πεζοδρόμιο και να αντιληφθούν την ουσία.

Όχι μόνο με προοπτική ενός-δύο ετών που ως εθνος θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κολοσσιαίες δυσκολίες αλλά και με ορίζοντα δεκαετιών. Διότι η Ελλάδα γερνάει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά, ενώ η Τουρκία πολλαπλασιάζεται με το 40% του πληθυσμού της σήμερα κάτω των 40 ετών. Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα και οι λύσεις δεν είναι εύκολες ούτε και είναι σαν τα επιδόματα που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση αλλά μετακυλίουν το πρόβλημα για τις επόμενες γενιές. Η πραγματικότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ