Γκούγκλαρε το!
Κώστας Τσαούσης

Κώστας Τσαούσης

Γκούγκλαρε το!

Η λέξη «γκουγκλάρω», μια λέξη που καθιερώθηκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο αλλά και νομιμοποιήθηκε βρίσκοντας θέση στα λεξικά των ακαδημαϊκών, είναι από μόνη της ένα ολόκληρος ξεχωριστός κόσμος – ή μάλλον ο πλούτος ενός ολόκληρου κόσμου.

Ο πλούτος της γνώσης στα χέρια του καθενός εξ ημών, με ένα κλικ σε ένα από τα έξυπνα κινητά που έχουμε στη τσέπη μας.

Το «γκουγκλάρω» είναι πλέον συνώνυμο του «αναζητώ» - από μια απλή χρηστική πληροφορία μέχρι την πιο σύνθετη επιστημονική έννοια- που στην εποχή των πατέρων και των παππούδων των σημερινών 20αρηδων χρειαζόταν να πας σπίτι και να ανοίξεις εγκυκλοπαίδεια…

Και όλα αυτά χάρις στο «ψαχτήρι» της Google, την δημοφιλέστερη στο κόσμο μηχανή αναζήτησης (με μερίδιο αγοράς πάνω από το 90% και με 3 δισεκατομμύρια εντολές αναζήτησης κάθε μέρα) που μας άλλαξε την καθημερινή ζωή αλλά και τις συμπεριφορές μας σε όλα τα επίπεδα των επαγγελματικών ή άλλων ενασχολήσεων.
Το «ψαχτήρι» της Google γιορτάζει τα 20χρόνια του και δίχως άλλο αποτελεί ένα από τα σημαντικά τεκμήρια για την αλλαγή του σύγχρονου αστικού πολιτισμού αλλά και της σύγχρονης οικονομίας στην πορεία της μετάβασης προς τον ψηφιακό κόσμο.

Με άλλα λόγια, το «γκουγκλάρω» δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας χαιρετισμός -κατά μία έννοια- στον κόσμο που έρχεται…

Ο Tim Harford – στο πρόσωπο του συγκερντρώνει τις ιδιότητες του οικονομολόγου συγγραφέα, δημοσιογράφου και παραγωγού σε ηλεκτρονικά media- στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του “50 Things That Made The Modern Economy ” συμπεριλαμβάνει στο νούμερο 5 (αν αυτό έχει κάποια σημασία) το “Google Search”. Μάλιστα, το μικρό κείμενο αναφοράς ξεκινά με την ερώτηση ενός πιτσιρικά στον πατέρα του: «Πατέρα, τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις;». « Δεν ξέρω , γιέ μου. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά». «Καλά, αλλά γιατί δεν ψάχνεις στο Google».

Με λίγα λόγια, το Google για το πιτσιρικά γνωρίζει τα πάντα και απαντά σε όλα! Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση η μηχανή αναζήτησης δεν είναι «εξυπνότερη» από εμάς, απλώς είναι ο Βασιλιάς της γνώσης καθότι διαθέτει «εκατομμύρια βιβλιοθήκες» στο δυναμικό της. Βασιλιάς της γνώσης λόγω περιεχομένου και πιθανότατα αύριο, Βασιλιάς της γνώσης του κόσμου λόγω …Big Data.

O Harford μεταξύ των “50 Things” περιλαμβάνει και το iPhone – καμία έκπληξη! Στο κείμενο του για την θαυματουργή συσκευή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας προχωρά σε μια επισήμανση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Μετά λόγου γνώσεως επισημαίνει: «Φυσικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να φτιάξουν το iPhone. To CERN δεν πέτυχε να δημιουργήσει το facebook ή την Google. Aυτές οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται τόσοι πολλοί σήμερα, εξελίχθηκαν και πήραν τον δρόμο της εμπορικής αξιοποίησης από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά η κρατική χρηματοδότηση και το ρίσκο που την συνόδευε έκανε όλα αυτά τα πράγματα εφικτά». Τάδε έφη Hardord, o senior columnist της εφημερίδας Financial Times και συγγραφέας του βιβλίου “The Undercover Economist” με πάνω από από 1.5 εκατ. πωλήσεις και με εκδόσεις σε 30 διαφορετικές γλώσσες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης