LIVE

Κορωνοϊός

tziovaras_grigoris

Το πνεύμα του Σημίτη

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ένας… αόρατος πρωταγωνιστής κυριάρχησε στην 7ωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την κατάσταση της πανδημίας και τις βαριές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική κοινωνία και στην εθνική της οικονομία. Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ή, για την ακρίβεια, το πνεύμα που απέπνεε το πρόσφατο πολυσυζητημένο άρθρο του για το καθήκον και την υποχρέωση της αντιπολίτευσης.

Ήταν αρκετοί όσοι έσπευσαν να επικρίνουν και μάλιστα με σφοδρότητα την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Μόνον, όμως, που η επιχειρηματολογία αρκετών εξ αυτών έδειχνε να μην βασίζεται σε αυτές καθαυτές τις θέσεις που διατυπωνόταν στο άρθρο. Στηριζόταν περισσότερο σε «δίκη προθέσεων» που στόχο είχε να υπηρετήσει το «ιδεολόγημα» ότι ο κ. Σημίτης «αβαντάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Δεν ξέρω πόσοι από τους επικριτές του μπήκαν στον κόπο, παρότι επρόκειτο για ένα λιτό κείμενο μόλις 397 λέξεων, να το διαβάσουν. Έχει, ωστόσο, αξία να θυμηθούμε τις βασικές επισημάνσεις του πριν από την απόπειρα να αποδείξουμε τον ισχυρισμό για την ισχυρή επίδραση που είχε η δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για την πανδημία.

«Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να βοηθήσει σε μια πληρέστερη εικόνα της αντιμετώπισης των προβλημάτων αντί να επιβεβαιώνει κάθε φορά μια γνωστή αντιπαλότητα, χωρίς να αναδεικνύει το ουσιαστικό περιεχόμενο των διαφορών», ανέφερε εξ αρχής ο κ. Σημίτης στο άρθρο του που είδε το φως μέσα από την εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωνε ότι οι δηλώσεις με τις οποίες η αντιπολίτευση αντέδρασε στην ανακοίνωση του δεύτερου lockdown «δεν είναι εξαίρεση σε σχέση με δηλώσεις της και για άλλα θέματα». Και συνόψιζε την επιχειρηματολογία του, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος αυτός αντίδρασης δείχνει μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής ζωής».

Σε πείσμα, μάλιστα, όσων υποστήριξαν ότι ζήτησε, τάχατες, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κηρύξουν «σιωπητήριο», ο κ. Σημίτης ξεκάθαρα υπογράμμισε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται». Πρόσθεσε, όμως, αμέσως μετά ότι «χρέος της είναι, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης».

Χωρίς περιστροφές, μάλιστα, συμπλήρωνε κάτι μάλλον αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, στην περίπτωση της επιδημίας και του lockdown «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα. Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες. Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται».
«Αλλά η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση. Για να απαιτήσει τα αναγκαία και σωστά από την κυβέρνηση χρειάζεται πληροφόρηση, τεκμηρίωση, δημιουργικότητα», υπογράμμιζε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληγε επισημαίνοντας: «Τότε μόνο θα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει δρόμους άλλους από εκείνους που της υπαγορεύει η κυβέρνηση και να αναθέσει σε όσους έχουν διαφορετικές ευθύνες την εξουσία».
Ποιος εχέφρων άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει με την άποψη ότι για να επιβραβευτεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αρκεί να λέει «όχι σε όλα» όσα κάνει η εκάστοτε κυβέρνησης, χωρίς να προβάλει εναλλακτική πολιτική πρόταση; Νομίζω κανείς.

Γι΄ αυτό και όποιος είχε την υπομονή να παρακολουθήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση της Πέμπτης δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί έναν ασυνήθιστο –και καλώς εννοούμενο- ανταγωνισμό μεταξύ των αρχηγών να πείσουν ότι η θεώρησή τους στην υπόθεση της πανδημίας δεν εξαντλούνταν στην κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης αλλά επεκτεινόταν και στη διατύπωση προτάσεων.

Με προεξάρχουσα την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε μια από τις καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες ομιλίες της κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια που είναι αρχηγός κόμματος, ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης πάσχισαν να αποδείξουν ότι δεν μένουν μόνον στην κριτική, αλλά διατυπώνουν και προτάσεις.

Χωρίς να λείψουν παντελώς οι υπερβολές, όπως αυτή για τον διορισμό υπουργών κοινής αποδοχής, ούτε οι πλειοδοσίες για τον αριθμό των διορισμών που πρέπει να γίνουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, εκτός από την κυρία Γεννηματά, που ήταν σαφές ότι με την ομιλία της «απαντούσε» και στις επισημάνσεις του Κώστα Σημίτη, όλοι τους, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα έως τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη, έδειξαν να συναισθάνονται ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποτελεί συνώνυμο της άρνησης και της χαιρέκακης προσμονής να πάνε στραβά τα πράγματα.

Η στάση αυτή, μάλιστα, της αντιπολίτευσης αναγνωρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην καταληκτική τριτολογία του, με την οποία έκλεισε τη συζήτηση, εξέφρασε διάθεση να υιοθετήσει προτάσεις από όλες τις πτέρυγες, όπως του Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση υπολογιστών σε μαθητές και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ενόψει των Χριστουγέννων, της Φώφης Γεννηματά για τη διενέργεια μαζικών τεστ στα σχολεία και σε άλλες μαζικές δομές και του Κυριάκου Βελόπουλου για την αναστολή των πλειστηριασμών.

Για να αποδειχθεί, έτσι, ότι, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε, η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη «έπιασε τόπο». Και, πολύ περισσότερο, ότι η συναίνεση, η λογική και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων προάγουν την πολιτική και συνιστούν κέρδος για την κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Γεώργιος.

Ό Κώστας Σημίτης ο άνθρωπος της Γερμανικής ολιγαρχίας αλλά και των Εβραίων, ήταν εκείνος που υπερχρέωσε και διέλυσε την Ελλάδα. Όσοι ακόμα και σήμερα μετά από τόσα εγκλήματα τον υποστηρίζουν είναι το λιγότερο φασίστες και δοσίλογοι. Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι ο πατέρας του Σημίτη ήταν δικηγόρος των Ναζί κατακτητών κατά την διάρκεια της κατοχής όπως και των μαυραγοριτών.

Αγύριγο κεφάλι

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ της Ελλάδας!__________Γιατί αν ΔΕΝ ήταν η εποχή διακυβέρνησης Σημίτη τέτοια, προκαλώ τον οποιοδήποτε να μου πει:____Ποιά ήταν;

SPARTA.

Η οκταετία του Ααρών Αβουρή (Κώστα Σημίτη), ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Προδοσία στα Ίμια, παράδοση Οτσαλάν στην Άγκυρα, κλοπή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1999, είσοδος στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία, μετοχοποιήσεις και κρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, ξεπούλημα του Ελληνικού χρυσού, τα ομόλογα των Εβραίων της Goldman Sachs, συμμετοχή της Ελλάδας στον βρόμικο πόλεμο στο Κόσοβο υπέρ των Αλβανών κατσαπλιάδων και κατά των Σέρβων αδερφών μας, μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, SIEMENS, C4I, Ολυμπιάδα Αθήνα 2004, υπερτιμολόγηση των έργων των νταβατζήδων εργολάβων του Δημοσίου με απευθείας αναθέσεις, Ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και συμμετοχή τους στις εκλογές της νοθείας του 200 και τόσα πολλά ακόμα. Μάλιστα έχει γραφεί σε βιβλίο και η μαύρη βίβλος της οκταετίας Σημίτη. [...] Οπότε ελάχιστη αξία έχουν πλέον τα όσα λέει μπροστά στα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Μαργαρίτα.

Και λίγα έγραψες για τον Αβουρή τον πολιτικό εγκληματία που με την προβιά του εκσυγχρονιστή ρήμαξε και διέλυσε την Ελλάδα.

Σαμιώτης

Ένθεν ο Σημίτης αφόδευε, ανεδύθισαν όλοι οι υπόλοιποι. Ούτε άξιοι τριχός εκ του οσχέου του.

kostasv

Γρηγόρη, κάποιοι έχουν ..κόψει αλυσίδα. Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί η άποψή τους ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα για την πορεία της Ελλάδας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είτε σαν αντιπολίτευση 7ος 2012 έως 1ος 2015, είτε σαν κυβέρνηση από 1ο 2015 έως 7ος 2019 και τέλος εξακολουθεί να έχει ευθύνη και από τον 7ο του 2019 μέχρι σήμερα. Όσο θα ζουν - οι κάποιοι και όσοι υιοθετούν τους κάποιους - σε ..γυάλα η κατάσταση τους θα παραμένει ...ανίατη.

νικος

δεν καταλαβες ακομη οτι ολο το πολιτικο συστημα της χωρας μας δεν βασιζεται σε ιδεοπολιτικε διαφορες αλλα ποιος θα αρμεξει την αγελαδα χωρις οι αλλοι να εχουν μεριδιο,ολοι ειναι μαζι σε ολα εκτος απο την διανομη του πλουτου της χωρας,ακομη κ στα μνημονια καποιοι κερδισαν στην πτωχευση της ελλαδος

@

συριζα= +παλιο σοσιαλιστικο πασοκ = 40 ετη σοσιαλμαρξισμου οπως ο Χοτζα, Χονεκερ(κι 40ετη αυτοι) = 1980-2019. Για τους δεξιους Τσιπρας=Ζαχαριαδισμος=Παπανδρεισμος= Αυριανισμος= Μπααθισμος/ ποδεμισμος= σοσιαλφασισμος = αντιδυτικισμος. Μονο αυτα τα λιγα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία