Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί “αφορίζουν” την γιόγκα!
helakis01

Γιώργος Χελάκης

Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί “αφορίζουν” την γιόγκα!

«H Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου Η ΔΙΣ επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών. Aπόσπασμα από την πρόσφατη ανακοίνωση της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Τις μέρες που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από την δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ και τις διαδηλώσεις που ακολουθούν, η Ιερά Σύνοδος βρήκε το θέμα που απασχολεί και καίει την ελληνική κοινωνία και τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος είχε αφορίσει τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας. Τότε η Ιερά Σύνοδος είχε τονίσει... διακριτικά πως ο Αμβρόσιος δεν είχε την δικαιοδοσία να το κάνει. Ενώ αυτή που έχει τέτοια δικαιοδοσία “αφόρισε” την γιόγκα!

Είναι την ίδια μέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πήρε μέρος στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε στο Μπρούκλινγια την δολογονία του Φλόιντ.Να η δήλωσή του:«Ήρθα σήμερα εδώ στο Brooklyn για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία.

Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Εγώ θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής». Ας αναρωτηθεί ο καθένας αν οι περί των Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ποτέ σε τέτοιες δηλώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Αμερική ευθυγραμμίστηκε με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών που εξανέστησαν με την εμφάνιση του προέδρου Τραμπ με την Αγία Γραφή ανά χείρας. Η Επίσκοπος της Ουάσιγκτον Μάριαν Έντγκαρ Μπούντε δήλωσε ότι: "Ο Πρόεδρος μόλις χρησιμοποίησε μια Βίβλο, το πιο ιερό κείμενο της Ιουδαϊκής – χριστιανικής παράδοσης και μία από τις εκκλησίες της μητροπόλεώς μου, χωρίς άδεια, ως φόντο για να στείλει ένα μήνυμα αντίθετο από τις διδασκαλίες του Ιησού».

Ο Μάικλ Κάρι, προεδρεύων επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι ο Τράμπ "χρησιμοποίησε την εκκλησία και την Αγία Γραφή για κομματικούς σκοπούς" Ο Γκρεγκ Μπρούερ, από την επισκοπή της Κεντρικής Φλόριντα, έγραψε στο Twitter πως «σοκαρίστηκε βλέποντας διαδηλωτές στο Λαφαγιέτ Παρκ να τους ρίχνουν δακρυγόνα προκειμένου ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μπορεί να κάνει μια φωτογράφηση μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κρατώντας μια Βίβλο».

Τα παραπάνω καταγράφονται για να καταδειχτεί η απόσταση που χωρίζει την Ιεραρχία της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας από την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Τυπολάτρες και απογειωμένοι οι ιεράρχες αδυνατούν να βρουν και να υιοθετήσουν μια σύγχονη θεολογική προσέγγιση στην εποχή μας. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην υπόθεση του τρόπου της Θείας Μετάληψης όπου η Σύνοδος έμεινε στους τύπους την ώρα που ο Ελπιδοφόρος στις ΗΠΑ αλλά και παπάδες στην Ελλάδα υποστήριζαν ότι σημασία έχει να “μεταλαμβάνεις το Σώμα και το Αίμα του Χριστού” και όχι ο τρόπος (με το ίδιο κουτάλι). Προφανώς αυτές οι απόψεις και οι συμπεριφορές δεν υιοθετούνται από το σύνολο της κοινωνίας των πιστών.

Δείχνουν όμως πόσο καλά νοιώθουν οι ιεράρχες μας κολυμπώντας στα νερά μιας μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας που συντηρητικοποιείται όλο και περισσότερο μέσα στον φόβο και την απελπισία της, έτοιμη να αποδεχτεί από τερατώδεις θεωρείες συνομωσίας μέχρι και τις δικές τους σκουριασμένες δοξασίες



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα