Εμβόλιο
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Εμβόλιο

«Κάντε το εμβόλιο. Βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε να κάνουν κι αυτοί το εμβόλιο» προτρέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του post. Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του – και μάλλον δεν πρέπει να διαφωνήσει.   

Για να το κάνει βέβαια κανείς το εμβόλιο πρέπει να υπάρχουν εμβόλια και σε επάρκεια. Ακόμα καλύτερα δε να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν και ποιο εμβόλιο να κάνουν. Ιδεατό, πολυτέλεια, πρακτικά ακόμα πολύ δύσκολο, θα πει κανείς. Ναι. Αλλά όταν υπάρχουν διαφορετικά και διαφορετικής τεχνολογίας εμβόλια, το θέμα τίθεται εξ αντικειμένου.

Να κάνουμε το εμβόλιο λοιπόν. Οι συντριπτικά περισσότεροι συμφωνούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Κι όσοι δεν συμφωνούν αμέσως, με μία κατάλληλη εκστρατεία οι περισσότεροι εξ αυτών είναι δυνατό να πειστούν.

Υπάρχει ένα καίριο θέμα επίσης: Ότι για να κάνει κάποιος εμβόλιο, κάποιος άλλος πρέπει να φέρει και μάλιστα γρήγορα, όσα εμβόλια χρειάζεται η χώρα.

Αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση. Όσο κι αν επικαλείται την Κομισιόν, τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τη σχετική εντολή από τον λαό, ο οποίος την εξέλεξε για να κάνει τέτοιες δουλειές – δεν εξέλεξε ούτε τον Σχοινά και την Ούρσουλα, ούτε τον Θεμιστοκλέους. Και εφόσον είναι πράγματι ανθρωπίνως αδύνατο να έρθουν στον κατάλληλο χρόνο όσα εμβόλια χρειάζεται η χώρα, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τι μέτρα έλαβε και λαμβάνει, ώστε να αντιμετωπίσει με άλλους τρόπους την πανδημία – μέτρα δημόσιας υγείας, επιδημιολογική επιτήρηση κλπ και γι αυτή τη δουλειά δεν φαίνεται να έχει πειστικά απαντήσεις, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία.

Κλείσιμο
Δουλειά της κυβέρνησης είναι να φέρει εμβόλια και μετά ναι, να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν.

ΔΕΝ είναι δουλειά της κυβέρνησης να μέμφεται τους πολίτες γιατί αποφεύγουν και δεν κάνουν κάποιο εμβόλιο, όταν υπάρχει τόση σύγχυση, που προέρχεται τελικά όχι από συνωμοσιολόγους και ψεκασμένους, αλλά από την ίδια της επιστημονική κοινότητα, τις διαφορετικές και αντιφατικές αποφάσεις κρατών και τελικά από την ίδια την Κομισιόν. Για παράδειγμα δεν γίνεται την ημέρα που ανοίγει η πλατφόρμα στις ηλικίες 30-39 για τα AstraZeneca ο επίτροπος (Έλληνας μάλιστα) να λέει ότι η Κομισιόν θα απορρίψει πλέον την τεχνολογία την οποία έχουν τα AstraZeneca! Δεν είναι λογικό να προκληθούν έτσι νέες επιφυλάξεις σε ένα κομμάτι πληθυσμού για το AstraZeneca; Δουλειά, - δίνω μία ιδέα τώρα και με το συμπάθιο – της κυβέρνησης είναι να μιλήσει με τον επίτροπο τον οποίο πρότεινε η ίδια, για να δει τι συμβαίνει. Ίσως ο άνθρωπος να μην τα λέει επειδή απλώς δεν καταλαβαίνει, αλλά να έχει κάτι στο μυαλό του.

Αφού λοιπόν με το AstraZeneca δύσκολα γίνεται δουλειά – μακάρι να το δεχθούν οι νεώτερες ηλικίες βέβαια – ας αλλάξει εμβολιαστική στρατηγική και να προμηθευτεί άλλα εμβόλια. Αυτή είναι η δουλειά της. Να βλέπει τα προβλήματα, που παρουσιάζονται και να τα αντιμετωπίζει.

Με τη λογική αυτή λοιπόν, δουλειά της κυβέρνησης ΔΕΝ είναι, για παράδειγμα, να κρύβει τα προβλήματα, όπως αυτό που προέκυψε με την δυσμενή ταξιδιωτική κατάταξη, που έκαναν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας. Αλλά να δει γιατί την εξέδωσαν και να πάει κάποιος να τους πει ότι κακώς την εξέδωσαν – εκτός κι αν δεν μπορεί να τους πει τίποτα, διότι άλλο οι εσωτερικοί πανηγυρισμοί κι άλλο τα σοβαρά στοιχεία που πρέπει να παρουσιαστούν στο εξωτερικό.

Και με την ευκαιρία, δουλειά της κυβέρνησης ΔΕΝ είναι να πανηγυρίζει επειδή έχουμε... μόνο (!!!!) λέει, 10 χιλιάδες νεκρούς! Έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση ότι από την 1η Νοεμβρίου και επί ένα εξάμηνο χάνουμε 54 ανθρώπους ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;; Μα κάθε μέρα!! Ενώ το πρώτο 8μηνο της πανδημίας χάσαμε 626 ανθρώπους (λιγότερους από 3 την ημέρα), το τελευταίο εξάμηνο ζούμε μία τραγωδία και βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις του δυτικού κόσμου αυτό το διάστημα, ως προς τις απώλειες ζωών;

Και για να επανέλθουμε στους εμβολιασμούς. Ο πρωθυπουργός λέει προς τους πολίτες και κάτι άλλο: «εδώ, όλοι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» - εννοώντας ότι η κυβέρνησή του αυτό μπορεί να κάνει, ε, αυτό κάνει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι όντως έπαινος στην κυβέρνησή του ή παραδοχή αδυναμίας.

Προσθέτει δε και το εξής: «το να μην φτάσετε ποτέ εδώ, είναι στο δικό σας χέρι». Δηλαδή πάλι ο πολίτης φταίει για όλα, ακόμα κι αν δεν προλάβει να κάνει το εμβόλιο, παρότι το θέλει και ενώ στο μεταξύ έχει αφεθεί έρμαιο στους πειραματισμούς κυβερνητικών και ειδικών; Δεν θέλω να πιστέψω ότι στο τέλος θα μας πουν ότι για τους νεκρούς θα φταίνε οι ίδιοι οι νεκροί. Δεν θέλω. Αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι δεν θα συμβεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ