patsopoulos_www

Αϋλη ανταλλαγή μικροομολογιούχων: Η κορύφωση της κρατικής αναίδειας

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Σημεία των καιρών: οι μικροομολογιούχοι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι το 2012 έχασαν το 80%-90% των αποταμιεύσεών τους με το περίφημο PSI, κλήθηκαν από τις τράπεζες να δηλώσουν αν συμφωνούν με την ανταλλαγή των ομολόγων που τους δόθηκαν με 5 νεότερα, όπου το 5ο θα λήγει το σωτήριο έτος 2042!

Οταν οι περισσότεροι εξ αυτών, εάν και εφόσον ζουν, θα είναι δηλαδή 94-100 ετών!
Μια ενδεικτική ματιά στις απόψεις ορισμένων Ελλήνων πολιτών της μεσαίας τάξης τα λέει όλα: «Ευγενική πράξη… Τουλάχιστον μας έκαναν την τιμή να μας ρωτήσουν και να μας δώσουν την όμορφη ψευδαίσθηση ότι μας σκέφτονται και εμείς με την άρνησή μας να έχουμε την αυταπάτη ότι τους εμποδίσαμε στα περίεργα παιχνίδια τους και την ανίερη συμμαχία τους με τα κοράκια των αγορών».

«Η σύγχρονη ληστεία έχει και τα καλά της. Καταρχάς σου αφήνει μια επίγευση συμμετοχής για παρηγοριά. Αυτή είναι η αίσθηση που έχεις όταν σε ρωτούν: Μήπως τα ελάχιστα που σας άφησα λόγω μεγαλοψυχίας θέλετε να σας τα αλλάξω για να είναι πιο εμπορεύσιμα; Να τα πουλήσετε ευκολότερα μπας και μειώσετε την κλοπή από το 90% στο 80%; Εξάλλου πόσο θα ζήσετε; Μην είστε και αχάριστοι! Καλύτερα που σας λήστεψα εγώ και μάλιστα όχι καθ’ ολοκληρίαν, χωρίς σωματικές βλάβες όπως θα έκανε ο κοινός διαρρήκτης της οικίας σας. Πολιτισμένη διάρρηξη δηλαδή!».

«Πολιτισμένη διάρρηξη και μάλιστα με νόμο που ψήφισαν οι εκλεγμένοι  βουλευτές το 2012, που ισχύει δήθεν αναδρομικά και εγκρίθηκε ως συνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο με σκεπτικό κωμικό για να γελάει κάθε πικραμένος. Αχ, νομική “επιστήμη”, με τις άπειρες μεταμορφώσεις σου! Αχ “δικαιοσύνη”, πόσα εγκλήματα έγιναν στο όνομά σου!». 

«Για ποιον λόγο πρέπει να συμπράξουμε σε αυτό; Με ποια εμπιστοσύνη σε ποιον; Κάποια παγίδα κρύβει σίγουρα σε βάρος μας, για την οποία δεν θα ενημερωθούμε, όπως δεν ενημερωθήκαμε την ώρα της αγοράς. “Προσοχή, η επένδυση σε ομόλογα δεν είναι εγγυημένη, μπορεί να απολεσθεί μέρος του κεφαλαίου και όσον αφορά στις αποδόσεις δεν είναι βέβαιες και οι προηγούμενες δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές”.

Η φράση αυτή επιβάλλεται στα ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια, αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητη (αντιθέτως μάλιστα η απόλυτη εξασφάλιση ήταν νομοθετημένη) από τον κρατικό βρικόλακα που ρούφηξε τις αποταμιεύσεις των δικών του ανθρώπων όταν φόρτωσε με τη βοήθεια των τραπεζών στους  ανύποπτους καταθέτες ομόλογα τα έτη 2009 και 2010,  γνωρίζοντας ότι οσονούπω θα έρθει η αδυναμία του να τα αποπληρώσει. Κανένας δεν κατηγορήθηκε γι’ αυτή την εξαπάτηση!».

«Τι περιμένεις από ένα κράτος που αδικεί και διώκει τους αποταμιευτές και προστατεύει με κουρέματα και εκπτώσεις όσους πήραν εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και πάσης φύσεως θαλασσοδάνεια, έχασαν τα χρήματά τους στο καζίνο ή σε σπάταλη ζωή και βρέθηκαν σε αδυναμία απόλυτα προβλέψιμη; Αυτά τα παραδείγματα δίνει το σύγχρονο κράτος στις επόμενες γενιές. Δανειστείτε, ξοδέψτε, σπαταλήστε. Στο μέλλον θα σας κάνουν εκπτώσεις και θα σας παρακαλούν. Αποταμιεύετε;  Δεν θα σας δίνουν καμία σημασία. Εξάλλου είστε τόσο λίγοι. Οι άλλοι είναι περισσότεροι και οι ψήφοι τους μετράνε. Θαυμάστε κράτος δικαίου!».

Μάθαμε από τα ψιλά των εφημερίδων (δεν πουλάει βλέπετε το θέμα, δεν είναι αρκετά εύκολο και καθόλου λαϊκίστικο) ότι αυτό λέγεται εγχείρημα swap και ψάχνοντας βρήκαμε την απόφαση 1332 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β’ υπ’ αριθμ. 3995 της 15.11.2017. Αξίζει να το εκτυπώσετε και να το διαβάσετε. Είκοσι τέσσερις νόμους και διατάγματα επικαλείται ο κ. υπουργός στο «έχοντας υπ’ όψιν» για να αποφασίσει τη μεγαλοφυή ανταλλαγή. Και λέμε «μεγαλοφυή», γιατί έτσι θα παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ και τους διάφορους δημοσιογραφούντες που θα διατυπώσουν, σαν πιστοί παπαγάλοι, ό,τι τους πουν και θα βγάλουν τα κείμενα που θα τους δώσουν, χωρίς μάλιστα να τα καταλαβαίνουν.

Αλλαγή χαρτιών με χαρτιά και μάλιστα σε άυλη μορφή, αναδιάταξη δημόσιου χρέους λέγεται, και ίσως βρεθούν και άλλες ωραίες και γνωστές λέξεις αντί της εξόφλησης. Τι να κάνουμε, έτσι θέλουν οι πανίσχυρες αγορές προκειμένου να παίξουν ευκολότερα και να κερδοσκοπούν στα απομεινάρια των κόπων μας.

«Κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέστρεψαν τους μικροομολογιούχους και προπαντός κατέστρεψαν την αξιοπιστία του κράτους.  Εγκλημα εσχάτης εθνικής προδοσίας. Η χείριστη μορφή ανθελληνισμού: οι πολίτες να μην έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο δικό τους κράτος».

Μεγαλοφυής η Υ.Α. της 15.11.2017. Θα μας παρουσιαστεί και ως πρόδρομος της εξόδου μας στις αγορές (τοκογλύφους, επονείδιστους, «κοράκια» κ.τ.λ.) προκειμένου να αυξήσουμε το δημόσιο χρέος για το επικοινωνιακό καλό του λαού. Εξάλλου αν δεν ήταν μεγαλοφυής δεν θα κόστιζε τόσο όσο στην ίδια την απόφαση αναφέρεται (9,5 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα 8,5 για τις τράπεζες, 500.000 ευρώ για δικηγόρους, ξένους και Ελληνες), προκειμένου να συνταχθεί ένα ανοσιούργημα 3,5 σελίδων. 

Ας είναι καλά οι Ελληνες υπερφορολογούμενοι που χρηματοδότησαν, έστω εν αγνοία τους, τέτοιες επιτυχείς κινήσεις. Ας είναι καλά και οι πολιτικοί μας που τόσο μοιάζουν μεταξύ τους. Η απόλυτη εξίσωση προς τα κάτω. «Οι δύο πρώτοι μας λήστεψαν, οι τρίτοι όχι μόνο δεν μας βοήθησαν, παρά τις υποσχέσεις τους, αλλά και  μας λοιδορούν από πάνω». Δεν χρειάζεται να τους ξεχωρίσουμε. «Ετσι και αλλιώς βλάπτουν και οι τρεις τους την Ελλάδα το ίδιο»...
Και τους Ελληνες περισσότερο!

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ

Η όλη μεθόδευση δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε γιατί έγινε και αν αξίζει τον κόπο τα 9,5 εκατομμύρια. φαίνεται ότι για το δημόσιο είναι λίγα και ιδιαίτερα για υπουργούς με αναλγησία που δεσμεύουν λογαριασμούς μικροοφειλετών. Το διαχρονικό: κυνηγάνε τα κουνούπια για να καταπίνουν τις καμήλες. Μπράβο σας καλοί και έντιμοι διαχειριστές.

ΠΟΛΙΤΗΣ

H αμοιβή των 500.000,00 ευρώ σε δικηγόρους φαίνεται ότι είναι λίγη για τόσο "εξειδικευμένες" γνώσεις και μάλλον επιτεύχθηκε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Το ερώτημα δεν είναι αν είναι Έλληνες ή ξένοι, αλλά γιατί δεν έχουν άραγε αυτές τις τόσο "εξειδικευμένες" γνώσεις τα στελέχη ή τα νομικά τμήματα του υπουργείου οικονομικών, της τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΔΗΧ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών; Δεν είναι η πράξη αυτή πλήν της σπατάλης και προσβολή για αυτούς;

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΜΟΙΒΗ 500.000 ....ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;;;; ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΕΛΕΟΣ!!!!

ΝΚ

Επειδή τα νέα ομόλογα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο και οι σχετικές διαφορές επιλύονται στα αγγλικά δικαστήρια, για τη παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών έχουν προσληφθεί δύο δικηγορικά γραφεία, ένα αγγλικό κι ένα ελληνικό με ανώτατη συνολική αμοιβή 500.000 ευρώ...

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΘΕΛΑ Η ΟΧΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

ΝΚ

Σίγουρα υπάρχουν Έλληνες με λαμπρές νομικές σπουδές στη Βρετανία. Δεν ξέρω όμως αν έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης ή παράστασης στα αγγλικά δικαστήρια σε θέματα επίλυσης διαφορών σε κρατικές εκδόσεις χρέους. Σε κάθε όμως περίπτωση, αμοιβή 500.000 ευρώ σε μια συνολική ανταλλαγή ομολόγων 27,5 δις είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό , δεν συμφωνείτε?

ΝΚ

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πράγματι οι μικρομολογιούχοι το 2012 υπέστησαν τρομερές απώλειες από το ληστρικό PSI , στο οποίο μπήκαν χωρίς τη θέλησή τους , αφού ενεργοποιήθηκαν οι διαβόητες Ρήτρες Συλλογικής Δράσης. Δύσκολα όμως θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού πριν αγοράσουν τα ομόλογα είχαν υπογράψει τη περίφημη Mifid (Ν.3606/2007, Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Χρηματοπιστωτικά Μέσα) που σημαίνει ότι πριν την αγορά είχε γίνει κατηγοριοποίηση των επενδυτών, έλεγχος συμβατότητας, καταλληλότητας και βέβαια ενημέρωση για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβαναν, οι κυριότεροι των οποίων ήταν το Issuers Default και το Counterparty Risk (δηλ . ο Εκδότης -στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο- να χρεοκοπήσει και να μη μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του). Κατά τ άλλα η τωρινή ανταλλαγή (swap) ομολόγων έγινε πραγματικά σε εθελοντική βάση, χωρίς ενεργοποίηση των CACs (Ρήτρες Συλλογικής Δράσης), χωρίς καμία περαιτέρω απώλεια των ομολογιούχων και ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Ήδη τα νέα ομόλογα διαπραγματεύονται με χαμηλότερα yields to maturity (αποδόσεις μέχρι τη λήξη) από τα αντίστοιχα παλιά του PSI και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων έχει εξορθολογιστεί..

ΒΑΣΙΛΗΣ

Έχω την γνώμη ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον μικροομολογιούχοι δεν υπέγραψαν κάποιο κείμενο Mifid, που αναφέρετε, ούτε ενημερώθηκαν για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους. Αντίθετα ενημερώθηκαν από τους συνεργούς τραπεζίτες ότι δήθεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι.

NK

Δεν έχετε δίκιο, σε καμία συστημική τράπεζα δεν μπορεί ο επενδυτής να προβεί σε αγορά ομολόγου ή παραγώγου, αν πρώτα δεν έχουν συμπληρωθεί οι οθόνες που αφορούν τις κατά Mifid απαιτήσεις κι αν ο πελάτης δεν παραλάβει ενυπόγραφα, το εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φυλλάδιο, που περιγραφει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους κάθε προϊόντος. Μάλιστα από 01/01/18 τίθεται σε εφαρμογή η Mifid II, με ακόμη πιο αυστηρές εποπτικές και κανονιστικές διατάξεις

Εγώ λέω

Ναι, αλλά εξακολουθεί να τους ψηφίζει και να τους υποστηρίζει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία