«Μάθε παιδί μου μουσική»
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

«Μάθε παιδί μου μουσική»

Τώρα τον Σεπτέμβριο αρχίζουν τα μαθήματα στα παιδιά. Άλλα γαλλικά, άλλα αγγλικά, άλλα μπαλέτο, χορό, καράτε και ότι θεωρούν οι γονείς πως θα κάνουν καλό στα παιδιά τους. Η παιδεία και η μόρφωση ξεκινά από το σπίτι κάθε οικογένειας

Όμως πρέπει να ρωτάμε και τα ίδια τα παιδιά τι τα ενδιαφέρει να κάνουν και πόσο σοβαρά να ασχοληθούν. Με άλλα λόγια τι θα πάρουν στα σοβαρά έτσι ώστε να τους εξασφαλιστεί μία πορεία, ένα μέλλον.

Μικρή όταν ήμουν, βρέξει, χιονίσει με πήγαινε η μάνα μου σε μαθήματα μουσικής. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο αυτό θα με επηρέαζε ως άνθρωπο πολύ αργότερα, και στην μετέπειτα εξέλιξή μου.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους γονείς για εκπαίδευση μουσικής. Προέχει ο αθλητισμός, οι γλώσσες και ένα ‘καλό σχολείο’.
¨Όμως η ενασχόληση με τη μουσική είναι τεράστια και τα οφέλη πολλά. `Όταν ένα παιδί θέλει και το ζητήσει από μόνο του είτε σαν μια απλή επιθυμία και εφόσον έχει κάποιο ταλέντο, πρέπει οι γονείς να το ενθαρρύνουν ανάλογα πάντα.

Κλείσιμο
Η μουσική διδάσκει πειθαρχία, ενισχύει την φαντασία ανοίγει ορίζοντες που δεν μπορεί ποτέ κανείς να αντιληφθεί…

Μαθαίνει τι σημαίνει ρυθμός, αφού κάθε μουσική φράση είναι σαν μια άλλη ακόμη μικρή μαθηματική εξίσωση. Η μουσική φράση είναι άλλη μία ακόμη προσωπική δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων.

Το παιδί μαθαίνει να ακούει, μαθαίνει να αφουγκράζεται ήχους με άλλον τελείως τρόπο από τον συνηθισμένο. Η μουσική ενισχύει την αντίληψη, ανοίγει δρόμους στο μυαλό, προσφέρει ένα μεγάλο δώρο, ευφραίνει την καρδιά και τον ψυχισμό του ανθρώπου και των υπολοίπων. Δίνει διέξοδο στην ψυχή, δημιουργεί έναν τελείως καινούριο άνθρωπο.

Την ικανότητα να βλέπεις και να διαβλέπεις χαρακτήρες, τη σημασία των λέξεων και των ήχων στα μαθαίνει πρώτα από όλα η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο.
Η ποικιλία είναι μεγάλη. Από νωρίς η κλίση φαίνεται. Ο μόνος τρόπος είναι να εκθέσουμε τα παιδιά σε μουσικά όργανα και ακούσματα διαφορετικά και να δούμε τι το ενδιαφέρει και που είναι το ταλέντο του.

Μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, μορφολογίας της μουσικής, ιστορίας, σολφέζ και πρακτικής διδάσκονται στα Ωδεία. `Όπως η αθλητισμός έτσι και το μάθημα μουσικής δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ώριμους ανθρώπους στη συνέχεια.

`Όταν κάνεις μουσική πρέπει να είσαι εκεί, ψυχή τε και σώματι. Η μουσική απαιτεί πολλά αλλά προσφέρει και πολλά στον άνθρωπο. Τα παιδιά πρέπει να είναι περήφανα με αυτήν την ενασχόληση και να την θεωρούν μεγάλο επίτευγμα, έστω κι αν υφίστανται κριτική ή πειράγματα στο σχολείο για αυτό.

Η μουσική απευθύνεται στο θυμικό του ανθρώπου, καλλιεργεί τη ψυχή και το πνεύμα, δημιουργεί γρήγορη αντίληψη και αντανακλαστικά στα παιδιά.

Είναι όμως και μία μεγάλη διέξοδος που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση. Ζητάει χρόνο από εσένα. Και είναι ίσως το μόνο ενδιαφέρον που σου δίνει πίσω όσα του δίνεις στο πολλαπλάσιο. Το μουσικό όργανο γίνεται ένα με σένα και το σώμα και το πνεύμα σου.

Αποτελεί προέκταση του εαυτού. Σε βοηθάει να σκέφτεσαι και να απολαμβάνεις αυτήν την επικοινωνία και με τους άλλους. Σε μαθαίνει τεχνική, σε βάζει στη διαδικασία να τραγουδάς και συ με όλο σου το είναι.

`Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που υπόσχεται όμως είναι πως το παιδί μαθαίνει να κατακτά σταδιακά τον στόχο του, καλλιεργώντας έτσι την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του.

Ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας μαθαίνει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει όπως ακριβώς κάνει και με την παρτιτούρα.

Κλειδί του σολ, κλειδί του φα, άλλες νότες το δεξί, άλλες το αριστερό, πειθαρχία και αντίληψη πάνε μαζί. Το θυμικό και η φαντασία πάνε χέρι – χέρι.

Αυτοσυγκέντρωση, χρόνος περιορισμένος στο πεντάγραμμο, τονικότητα, διαστήματα και μελωδία, γέφυρες και περάσματα σαν ουράνιο τόξο, όλα αυτά μαζί…

Οι συνθέτες λίγοι και καλοί…Mozart, Beethoven, Bach, Brahms, Chopin και άλλοι πολλοί λιγότερο γνωστοί..Η μουσική είναι μάλλον για λίγους? `Όχι. Τότε το Μέγαρο γιατί είναι συνεχώς γεμάτο θεατές;

Γονείς, τώρα που οργανώνετε τον χρόνο των παιδιών σας, δώστε μία ευκαιρία στη μουσική και δεν θα το μετανιώσετε. Καλή επάνοδο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ