danikas_dimitris

Αλέξη μου, σε ευγνωμονώ

Δημήτρης Δανίκας

Διγλωσσίας το ανάγνωσμα. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Γιατί αν κάποιος είναι -θριαμβευτικά, ανερυθρίαστα και κατ’ επάγγελμα δίγλωσσος- αυτός δεν είναι ο Νίκος Κοτζιάς.

Ποιος είναι; Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Τι να πρωτοθυμηθούν αυτός ο άμοιρος τόπος κι αυτή η δίγλωσση κοινωνία. Ετσι ακριβώς.

Διγλωσσία από τον άμβωνα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2014. Διγλωσσία με το κουρέλιασμα του μνημονίου. Που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε «σωτηρία του τόπου».

Διγλωσσία με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε απαραίτητο χαράτσι για τη «σωτηρία των ταμείων».

Διγλωσσία με την επαναφορά των μισθών στην κατάσταση πριν από την κρίση. Που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε απαραίτητο εργαλείο για την ανάκαμψη της αγοράς.

Διγλωσσία με την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους απόμαχους της εργασίας. Που στη συνέχεια η εξαγγελία μεταλλάχθηκε υπέρ «σωτηρίας του τόπου».

Διγλωσσία με το «Οχι» του δημοψηφίσματος που εν μια νυκτί, σε κλάσματα δευτερολέπτου μεταλλάχθηκε και περίπου πλαστογραφήθηκε σε «Ναι» για την παραμονή της Σωρρακώσταινας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Διγλωσσία και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Διγλωσσία με την τρόικα που μεταλλάχθηκε, επί το κομψότερον, σε «θεσμούς».

Διγλωσσία και με το σύνθημα «Εξω οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου». Που προσφάτως μεταλλάχθηκε σε «Αμερικάνοι αδέρφια των Συριζαίων αριστερών».

Διγλωσσία σε όλα. Μα δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής πολιτικής που να έχει εφαρμοστεί χωρίς την ταχυδακτυλουργική ικανότητα της διπλής γλώσσας.

Και είμαι βέβαιος, κόβω τον σβέρκο μου γι’ αυτό. Αν ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με την ίδια ίσως και πιο σκληρή και ασυμβίβαστη μανία θα στηλίτευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον χαρακτηρισμό «εθνική προδοσία».

Ο Πάνος Καμμένος ακόμα πιο παραστατικός. Τότε που, λάβρος και ασυμβίβαστος, κατηγορούσε τους αντιπάλους του ότι στέκονται με τα τέσσερα μπροστά στο πεζοδρόμιο της γερμανικής καγκελαρίας.

Παροιμιώδης η διγλωσσία του Πάνου Καμμένου. Ακόμα και τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δίγλωσσος κι αυτός. Αφού από τη μια χαρακτηρίζει -περίπου- τη συμφωνία προδοτική και από την άλλη στηρίζει την κυβέρνηση την «προδοτική».

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, η διγλωσσία είναι το προσφιλές εφαλτήριο τόσο των πολιτικών όσο και μεγάλης μερίδας των πολιτών. Φαύλος κύκλος.

Διγλωσσία στη φορολογία και τη φοροκλοπή. Διγλωσσία στην πράσινη, πέτσινη, αλλαγή. Διγλωσσία ως προς τη σχέση Εκκλησίας - κράτους. Διγλωσσία σε όλα. Μεταξύ κανονικότητας και παραβατικότητας. Μεταξύ αυθαιρεσίας και νομιμότητας. Και πάει λέγοντας.

Η διγλωσσία είναι βολική. Αλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα κάνω. Ανάλογα με τι βολεύει κάθε στιγμή. Η σταθερή, η κανονικότητα, η νομιμότητα είναι για τα κορόιδα. Οι έξυπνοι, οι τζάμπα μάγκες πορεύονται με τη διγλωσσία.

Επειδή, λοιπόν, ακόμα και τα μωρά γνωρίζουν ότι η εξουσία είναι ερωτευμένη με τη διγλωσσία. Επειδή η κοινωνία είναι εθισμένη στην κατά συρροή διγλωσσία. Επειδή διγλωσσία είναι συνώνυμο παραμυθίας. Γι’ αυτούς τους λόγους το επάγγελμα πολιτικός εν Ελλάδι είναι ταυτισμένο με την ψευτιά, την υποκρισία, την απάτη, τη διαπλοκή και με λατρεία για περισσότερη εξουσία.

Αν, λέω και τονίζω το «αν», η Αριστερά εν Ελλάδι είχε πορευτεί και είχε πείσει για τη σταθερότητα στις αξίες της και την αξιοπιστία στον λόγο της, όλα αυτά έχουν γκρεμιστεί με την μπουλντόζα του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή είναι και η μέγιστη, η ανεκτίμητη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Η αριστερή διγλωσσία θα γράψει Ιστορία. Ως το πιο σπουδαίο συγχωροχάρτι, το πιο ακλόνητο επιχείρημα για την απενοχοποίηση όλων των κυβερνήσεων, την πανωλεθρία των αριστερών ιδεών και τη θριαμβευτική επιστροφή των «εχθρών». Αλέξη μου, θα λένε, σε ευγνωμονώ!

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Λούλης

Η διγλωσσία επικρατεί και στον ίδιο τον αρθρογράφο. Άλλα έλεγε το 2015 και άλλα λέει σήμερα!

Βασίλης

Επιτέλους Δημήτρη έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα αν το επόμενο είναι και για την επάρκεια του Αλέξη σε όλους τους τομείς θα κλείσει ο κύκλος.

giannis

Η διγλωσσία χρειάζεται πάντα ένα ιδεολογικό μανδύα για να καλύψει την ανηθικότητα και τις αμαρτίες των οπαδών της

Κarletos

Διακρινω μια στροφη του συντακτη...( Δ.Δ ) η' μου φαινεται ? Ετσι συμβαινει με τους "μα'ι'ντανους" ! ( μπαινουν σε πολλα πιατα ) Εν πασει περιπτωσει......η Διγλωσσια ειναι το ιδιωμα του "ειδημονων" !

Εκπληκτικό άρθρο άλλου. Μέρος 1ο.

«Το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς» έλεγε ένας μεγάλος αμερικανός πολιτικός, ο Λίντον Τζόνσον. Να ξεκινήσουμε λοιπόν μετρώντας. Πρώτον, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος προκύπτει από το ποσοστό του πρώτου κόμματος – ό,τι κι αν πάρει το δεύτερο κόμμα… Με άλλα λόγια, μια ΝΔ με 38% θα βγάλει ακριβώς τους ίδιους βουλευτές (155-160) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 17% είτε 37%. Δεύτερον, ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή προσδιορίζει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Με πέντε κόμματα, ας πούμε, στη Βουλή, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα έχουν ευρεία προεδρική και αναθεωρητική πλειοψηφία. Με έξι ή επτά κόμματα, το παιχνίδι λίγο μπερδεύεται. Τρίτον, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ενισχύει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων που θα μπουν. Παράδειγμα. Η ΝΔ με 38% και 15% εκτός Βουλής βγάζει πάνω από 160 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ με 8% στις ίδιες συνθήκες θα βγάλει 26-27 βουλευτές. Με άλλα λόγια, όσο λιγότεροι μπουν στη Βουλή και όσο περισσότεροι μείνουν εκτός Βουλής ενισχύουν τη σταθερότητα του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού. Μετρήσαμε; Μετρήσαμε.

Εκπληκτικό άρθρο άλλου. Μέρος 2ο.

Μετρήσαμε; Μετρήσαμε. Πάμε στις ημερομηνίες. Η κυβέρνηση δουλεύει με ένα σενάριο εκλογών στις 19 Μαΐου – ενδεχομένως μαζί με τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, θα έχουμε τις ευρωεκλογές. Για να γίνουν εκλογές στις 19 Μαΐου, θα πρέπει η Βουλή να διαλυθεί πριν από την Κυριακή των Βαΐων – του χρόνου θα είναι στις 21 Απριλίου… Επίσης η κυβέρνηση θέλει να έχει κυρώσει έως τότε τη συμφωνία με τα Σκόπια. Διαφορετικά θα πάει στις εκλογές με το Σκοπιανό ανοιχτό και θα μετατραπούν οι εκλογές σε δημοψήφισμα. Το βασικό πρόσωπο για να το πετύχει αυτό είναι ο Καμμένος – και αυτό εξηγεί (μεταξύ άλλων) την ομηρεία του Τσίπρα… Αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν από την κύρωση, δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία. Αρα η κυβέρνηση θα πέσει ή θα γίνει ρόμπα και δεν θα κυρωθεί η συμφωνία. Αν ο Καμμένος εκφράσει τη διαφωνία του, καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, τότε θα υπάρχει και κυβέρνηση και πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ρόμπα ο Καμμένος. Το βέβαιο είναι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ακόμη λοιπόν και αν φτάσει με κάποιον μαγικό τρόπο στις 19 Μαΐου, θα βρίσκεται σε κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Ποια περιθώρια ανόρθωσης έχει; Πρακτικά κανένα. Αν σώσει τις συντάξεις, δεν θα της περισσέψει τίποτα άλλο να μοιράσει. Αν δεν τις σώσει, θα περισσέψει κανένα δισ., αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του. Μοιάζει με τον απόλυτο εγκλωβισμό. Ο Πρωθυπουργός ψάχνει θεωρητικά ένα ευνοϊκό «παράθυρο» για να πάει ξαφνικά σε εκλογές, αλλά τα παράθυρα είναι όλο και πιο θεόκλειστα. Την ίδια στιγμή ξέρει πως, αν πάει σε εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα τον θέσει εκτός παιχνιδιού και για πολύ. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκαρφιστεί για να σώσει την παρτίδα, αλλά δεν βλέπω πολλά περιθώρια. Η μόνη προοπτική που μένει είναι να κάνει τη χώρα Αμέρικαν μπαρ. Δεν νομίζω ότι θα διστάσει ή ότι θα εμποδιστεί. Αλλά ούτε νομίζω ότι θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα. Ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να αλλάξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αλλάξει το κόστος του αποτελέσματος για τον ίδιο. Ούτως ή άλλως (όπως μετρήσαμε ήδη) καμία σημασία για την έκβαση των εκλογών και την πολιτική σταθερότητα δεν έχει το ποσοστό του δεύτερου κόμματος. Ποιος θυμάται σήμερα τι πήρε η ΝΔ το 2015; Και είχε πάρει σχεδόν 28%!

Από τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, ρτου μηνός Οκτωβρίου 2018...

Σε κάθε δημοσκόπηση παγκοσμίως, (εκτός Ελλάδος...), ανακοινώνεται ως τελικό αποτέλεσμα "η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων". Για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το μέγεθος αυτό, (για τα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή), είναι: Νέα Δημοκρατία 37,93 %, Σύριζα 25,28 %, Χρυσή Αυγή 9,19 %, Κίνημα Αλλαγής 8,62 % και ΚΚΕ 7,47 %. Σε αριθμό βουλευτών το αποτέλεσμα είναι: Νέα Δημοκρατία 157, Σύριζα 72, Χρυσή Αυγή 26, Κίνημα Αλλαγής 24 και ΚΚΕ 21. Συμπερασματικά: Η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει αυτοδύναμη, με διαφορά 12,65 % από τον Σύριζα, σε πεντακομματική Βουλή και θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεργαζόμενη είτε με τη Χρυσή Αυγή, είτε με το Κίνημα Αλλαγής.

Επιτέλους, ένα πλήρως κατατοπιστικό σχόλιο.

Για να καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα και τα βρώμικα παιχνίδια των δημοσκόπων.

Ο Σύριζα έχει ήδη ηττηθεί.

Οι οπαδοί του Σύριζα βαυκαλίζονται ότι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Υποθέτουν ότι όλοι οι ψηφοφόροι οι οποίοι δηλώνουν αναποφάσιστοι αλλά είχαν ψηφίσει τον Σύριζα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, θα τον ξαναψηφίσουν τώρα. Ας δούμε τους αριθμούς: Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, (δηλαδή χωρίς Αποχή/Άκυρο/Λευκό), δίνει: Νέα Δημοκρατία 33 % και Σύριζα 22 %. Οι αναποφάσιστοι είναι το 13 %. Από το ποσοστό αυτό 29 % δηλώνει ότι είχε ψηφίσει τον Σύριζα και 8 % ότι είχε ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, ο Σύριζα θεωρητικά θα μπορούσε να προσθέσει στο ποσοστό του 3,77 % και η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να προσθέσει στο ποσοστό της 1,04 %. Δηλαδή, θεωρητικά, η Νέα Δημοκρατία φθάνει το 33 % + 1,04 % = 34,04 % και ο Σύριζα το 22 % + 3,77 % = 25,77 %. Φυσικά, όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη των δημοσκοπήσεων οι αναποφάσιστοι τάσσονται συντριπτικά με τον διαφαινόμενο νικητή των εκλογών. Στην περίπτωσή μας, με τη Νέα Δημοκρατία.

Θριαμβευτική επιστροφή.

"Ως το πιο σπουδαίο συγχωροχάρτι, το πιο ακλόνητο επιχείρημα για την απενοχοποίηση όλων των κυβερνήσεων, την πανωλεθρία των αριστερών ιδεών και τη θριαμβευτική επιστροφή των «εχθρών»". Αφού το παραδέχεται ακόμα και ο Δανίκας, τότε είναι πραγματικότητα!!!

takis

ζητω η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,εσεις στη ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ξυδι

Άσε μας ρε γελοίο υποκείμενο.

Με εσένα θα ασχολούμεθα τώρα;;;

κωστας

Μα τα λες ρε Δανικα λες και σου προξενουν εκπληξη! Το προβλημα ειναι ο κρατισμος (αριστερος και δεξιος) με μια απλη εξηγηση. Το εν δυναμει λαμογιο βρισκει κρυψωνα στο κρατος, πολλες υπογραφες που μηδενιζουν την ατομικη ευθυνη, και απειρη δυναμη να πολεμησει τους αντιπαλους του. Μεσα σ'αυτο το κλιμα, ο καταπιεσμενος αριστερος ορμησε με βουτια μεσα στη μαρμιτα με το μελι. (Φυσικα, με την τεχνογνωσια των δευτεροκλασατων πασοκων που δεν προλαβαν να την κανουν προς τα αριστερα.) Γιατι νομιζεις οτι το ηθικο πλεονεκτημα που καποιοι νομιζουν πως εχουν θα αντεξει πανω απο ενα-δυο χρονια; Ακομα και να τα καταφερει καποιος, θα υπαρξουν ενα σωρο συντροφοι καλοθελητες που θα τον ποδοπατησουν και θα τον εξαφανισουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία