LIVE

Κορωνοϊός

stefanakidis

Κλωτσώντας τη γεμάτη καρδάρα

Βασίλης Στεφανακίδης

Τελικά, μικρή μάλλον σημασία έχει αν αυτοί που δεν πειθαρχούν στα μέτρα κατά της πανδημίας είναι εξαιρέσεις ή αν στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. 

Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και το οποίο, όπως το προδιαγράφουν οι επιδημιολόγοι, θα είναι δραματικό, καθώς αναμένουν ένα τρίτο κύμα με πολλά ακόμα θύματα. Και πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν από την αμέλεια κάποιων άλλων, το μεγάλο θύμα θα είναι και πάλι η οικονομία, αφού δεν πρόκειται να σηκώσει εύκολα κεφάλι με γεμάτα τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Θα παραμείνει για άγνωστο ακόμα διάστημα στον αναπνευστήρα και τη μηχανική υποστήριξη από τα γλίσχρα ταμεία του κράτους και τα παντοειδή επιδόματα κόντρα στον φόβο κι ενός λιμού!

Το εμπόριο, παρά τις προσπάθειες να σωθεί ό,τι σώζεται με το click away, έχασε την παραδοσιακά χρυσοφόρο περίοδο των Χριστουγέννων. Τώρα κινδυνεύει να χάσει και την περίοδο των εκπτώσεων του Ιανουαρίου, καθώς επί του παρόντος θα αρκεστεί μόνο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις κι αυτό μόνο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν τέτοιον μηχανισμό εξυπηρέτησης και που είναι οι μεγάλες και οι αλυσίδες. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικής πώλησης ανά την επικράτεια θα συνεχίσουν να ζουν το δικό τους δράμα και θα κρέμονται από τις καθημερινές ανακοινώσεις κρουσμάτων από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στην εστίαση θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους προσπαθώντας να κρατηθούν στη ζωή με τον «ορό» των επιδομάτων. Ομοια και οι άνεργοι που ματαίως θα περιμένουν να ανοίξουν δουλειές και να πάρουν πίσω τις ζωές τους.

Από την άλλη πρέπει να ομολογήσουμε, χωρίς αυτό να μας παρηγορεί, ότι δεν είναι μόνο η χώρα μας σε αυτή τη δεινή θέση. Είναι ολόκληρη η Ευρώπη έτσι και μάλιστα πολλές χώρες σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση, αλλά μπορεί να τεθεί στον διάλογο που πυροδοτεί η αντιπολίτευση για το κατά πόσο η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά ή όχι την κρίση.

Και θα περίμενα να ακούσω επιτέλους από τους μετά Χριστόν προφήτες όχι μόνο καταγγελίες και αναθέματα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις πιστής εφαρμογής των μέτρων. Δηλαδή τι προτείνουν, να πήγαιναν οι αστυνομικοί και να συνελάμβαναν όσους κάθονταν στις ουρές για να πάρουν… αγιασμό, να περνούσαν χειροπέδες στους ιεράρχες που αψήφησαν ακόμα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου;

Αυτό, βεβαίως, δεν τολμούν να το πουν, μπορούν όμως να επιρρίπτουν ευθύνες στους πολιτικούς αντιπάλους και να αποδίδουν ηθική αυτουργία για τους θανάτους της πανδημίας στην κυβέρνηση.

Οχι πως δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Αλλο αυτό όμως κι άλλο ο γενικός μηδενισμός όλων των μέτρων και αποφάσεων αντιμετώπισης του κακού. Κανείς σε αυτή τη χώρα (αλλά και στις άλλες) δεν είχε προηγούμενη πείρα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Ολοι μαθαίνουν τώρα. Δοκιμάζουν, δοκιμάζονται, αποφασίζουν, αναθεωρούν και προσαρμόζονται ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει ένα στάνταρ manual αντιμετώπισης της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης.

Ούτε ιδεολογικές και οικονομικές σχολές σκέψης, ούτε οικονομικά μοντέλα και συστήματα πασπαρτού.

Και επιπλέον στις δυτικές δημοκρατίες, σε αντίθεση με τις άλλου τύπου «δημοκρατίες», όπου οι αποφάσεις επιβάλλονται είτε με το καλό είτε με τον βούρδουλα, υπάρχει η έννοια της ατομικής ευθύνης. Και απ’ αυτήν εξαρτώνται πολλά στην προκείμενη περίπτωση, καθώς όλοι κρινόμαστε για τη στάση και τις συμπεριφορές μας γιατί, εκτός από δικαιώματα και απαιτήσεις, έχουμε και υποχρεώσεις τόσο προς την κοινωνία όσο και προς το κράτος. Και αν όλοι δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τότε πολύ φοβούμαι πως θα αργήσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και θα εξαρτόμαστε από το κράτος-«πατερούλη», που δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να μας συμβεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Σακίλ

Σοβαρή μελέτη από γιατρούς-λοιμωξιολόγους δεν έγινε ποτέ αυτό το 10 μηνο. Από που κολλάει ο ιός και πως κολλάει. Πόση ώρα ακόμα χρειάζεται για να κολλήσεις με κρούσμα,συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό. Με χιλιάδες νοσηλείες και με δεδομένα που γνωρίζουν από καταγραφές όπου έχουν γίνει στα νοσοκομεία. Επειδή έχω φίλους που κόλλησαν τον ιό,ο καθένας με διαφορετικό τρόπο μου κάνει εντύπωση πως στάθηκαν όλοι τους οι ειδικοί κυρίως, στην έλευση και μόνο ενός εμβολίου κι όταν με το καλό. Όταν τα κρούσματα αυξάνονταν όλο και περισσότερο,οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι το ίδιο. Πόση ήταν η διαφορετικότητα από την αρχή στις σωστές αποστάσεις;,Πόσο άργησε να γίνει και για πολλούς λόγους η υποχρεωτική χρήση μάσκας;,πόσο επίσης στάθηκαν στο εκτενές πλύσιμο των χεριών και όχι στην γενική καθαριότητα;,όπου άλλαξε κι αυτό στην πορεία... Δεν θέλω να σταθώ σε λάθη,Έίναι πιο σώφρων σε μια κατάσταση όπου συνεχίζεται να μιλάμε για παραλείψεις που έγιναν σε σωστότερες ενημερώσεις,από την πλευρά των ειδικών φυσικά. Σε λάθη που καταγράφηκαν ακόμα και στις νοσηλείες. Σε λάθη που μπορεί να έγιναν σε όσους δεν πρόλαβαν καν να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο και να το σώσουν όπως λέμε..Θεωρώ καλύτερο θα ήταν να βγάλουμε συμπεράσματα ξεκινώντας από την αρχή. Κι αν όχι από την αρχή απ"όσα έδειξε η πανδημία στην πορεία,με δεδομένα που μαζεύτηκαν από τους άτυχους αυτής της ιστορίας και όπου δεν έγινε ποτέ μελέτη και που θα έδινε στον κόσμο το δικαίωμα να κατανοήσει καλύτερα την επιδημιολογικά επικίνδυνη κατάσταση. Που όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν,είναι και πιο δύσκολο να καταλάβεις ένα τέτοιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα,αν δεν έχεις παρόμοιες εμπειρίες. Κυρίως με δύσκολες νοσηλείες...

ΜΑΡΙΝΑ.

Το κακό είναι ότι όλοι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και οι υποχρεώσεις προς Εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ δεν σταματούν και συνεχίζουν με τους ρυθμούς που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας. Έτσι δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς ούτε μισθωτός, συνταξιούχος, η ελεύθερος επαγγελματίας. Από την άλλη έκανε εντύπωση και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Πακιστανοί και μάλλον παράνομοι μετανάστες γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους κάτω από την Ακρόπολη συνωστισμένοι και χωρίς μάσκες την ώρα που οι Έλληνες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις 10 το βράδυ. Άνοιγμα λοιπόν όλης της οικονομίας άμεσα αλλά με υγειονομικούς όρους.

Golden

Δεν μπορεί οι βολεμένοι που παίρνουν το μισθό τους βρέξει χιονίζει και που όλως τυχαία είναι τα δύο τρίτα του πληθυσμού να κουνάνε το δάχτυλο στο ένα τρίτο που καταστρέφεται!! Ποια λογική υπάρχει στο να καούν 35 δις για να σωθούν - αν σωθούν - 5 χιλιάδες ηλικιωμένοι; 7 μύρια ανά άτομο!! Εδώ πριν λίγο καιρό για να πάει ένα παιδάκι για θεραπεία στις ΗΠΑ το ΕΦΚΑ δεν πλήρωνε τις 500 χιλιάδες και χρειάστηκε να γίνει έρανος.

Δυστυχώς

Μερικοί αν δεν πάθουν οι ίδιοι, δεν μαθαίνουν.

5

Μεινε σπιτι υποχονδριε καραντινολαγνε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία