anastasopoulos_www

Σκοπιανό: Αλήθειες, αφορισμοί και εθνολαϊκισμός

Βασ. Αναστασόπουλος

Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για τη «Βόρεια Μακεδονία», αξίζει ίσως να δούμε, ψύχραιμα, τα γεγονότα -τα δεδομένα, αν θέλετε- του Μακεδονικού ζητήματος, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις, πατριωτικές «κορώνες» και αφορισμούς.

Θα στοιχημάτιζα, άλλωστε, ότι οι... βαθυστόχαστες αναλύσεις έχουν κουράσει πολύ κόσμο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1. Με τις συνθήκες του Βουκουρεστίου του 1913 και του Νεϊγύ του 1919, μετά τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διαμοιράστηκε μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας σε ποσοστό, αντίστοιχα, 51%, 39% και 9%.

2. Την διαίρεση αυτή την αποδέχτηκε πλήρως η ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν παγίως, έως το 1991, σε όλα τα επίσημα έγγραφά του, σε Γιουγκοσλαβική Μακεδονία και Βουλγαρική Μακεδονία.

3. Η Ελλάδα είχε εξ αρχής αποδεχθεί την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν ο Τίτο την κατέστησε ομόσπονδο κράτος μέλος της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

4. Η Ελλάδα αποδέχθηκε, το 1993, ως προσωρινή ονομασία του κράτους αυτού, το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» -εν συντομία FYROM ή ΠΓΔΜ.

5. Το 2008, στο Βουκουρέστι, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η χώρα αποδέχθηκε τη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», η οποία προφανώς συμπεριλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».

6. Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει ήδη επισήμως αναγνωρίσει το κράτος αυτό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τους κατοίκους του ως «Μακεδόνες», όπως αποκαλούνται παγκοσμίως από το 1991.

Τουρκία και Ρωσία επιχείρησαν και επιχειρούν να καταστήσουν τα Σκόπια «προγεφύρωμά» τους στα κεντρικά Βαλκάνια, «τορπιλίζοντας» συστηματικά κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα. Το μεν Κρεμλίνο, για να μην ενταχθεί το κράτος αυτό στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να περιέλθει στην απόλυτη επιρροή του, η δε Άγκυρα, προκειμένου να παραμένει ασταθές κι έτσι να γίνεται ευκολότερα αποδεκτή η «προστασία» που του παρέχει.

Συνεπώς, το επιχείρημα ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» έχει καταρριφθεί προ πολλού, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας έχει εδώ και έναν αιώνα διαμοιραστεί ανάμεσα σε τρεις χώρες. Κατά συνέπεια, εξυπακούεται ότι δεν είναι εφικτό να εξαλειφθεί και ο επισήμως χρησιμοποιούμενος, εδώ και 70 χρόνια, όρος «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» για την ονομασία του κράτους και των κατοίκων του. Εξίσου έωλο είναι και το επιχείρημα ότι το γειτονικό κράτος μπορεί να καταστεί απειλή για την Ελλάδα.

Προς επίρρωσιν αυτού, αξίζει να κάνουμε μία σύντομη αναφορά στους στρατιωτικούς συσχετισμούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ: οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος αποτελούνται από 8.000 άνδρες έναντι 161.000 της χώρας μας. Τα Σκόπια διαθέτουν 12 μαχητικά αεροσκάφη, έναντι 270 της Ελλάδας, καθώς και 31 τεθωρακισμένα έναντι 1.345 της Ελλάδας. Αλυτρωτισμός και επεκτατικές βλέψεις, είπατε; Μήπως αδικούμε τους εαυτούς μας και την ιστορική μας παράδοση, ως Έλληνες, όταν, με έναν τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων, αντιμετωπίζουμε τα Σκόπια ως απειλή;

Ένα ακόμη αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι και το εξής: το πρόβλημα θα το είχε λύσει, με παρόμοιο τρόπο, ήδη από το 1992, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εάν δεν υπήρχε η αντίδραση-παρέμβαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, που υπάκουσε στα κελεύσματα των «επαγγελματιών πατριωτών».

Έτσι και σήμερα, όσοι δεν επιθυμούν την διευθέτηση μιας τέτοιας χρόνιας διένεξης, «ψαρεύουν» στα θολά νερά του εθνολαϊκισμού, του φανατισμού, του Φραγκούλη Φράγκου και του Άνθιμου. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (55)

)-(

Τα περί εδαφικών ποσοστών είναι αστικός μύθος. Ούτε στην συνθήκη τού Βουκουρεστίου του 1913, ούτε σ' αυτήν του Νεϊγύ του 1919, γίνεται η παραμικρή νύξη για Μακεδονία, πολλώ μάλλον περί ποσοστών διαμελισμού της.

@

Δεν περίμενα τίποτε περισσότερο από ένα άθλιο σύραμμα "αληθειών" από το οποίο λείπει η ...αλήθεια! Εκτός από το "ντροπή" θα έλεγα να παρατήσεις τέτοια θέματα και να γράφεις για ...μαγειρική!

Νίκος

Το άρθρο είναι προϊόν ημιμάθειας του συντάκτη, που απλώς αναπαρήγαγε άγαρμπα την κυβερνητική προπαγάνδα. Προτρέπω τους νοήμονες αναγνώστες του ΠΘ να διαβάσουν το κείμενο της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 217/1913 τ.Α'. Είναι ευκολο να το βρει κάποιος με μια απλή αναζήτηση στο et.gr. Η Συνθήκη που δημοσιεύθηκε στο ανωτέρω ΦΕΚ τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά, όχι μόνο ΔΕΝ αναφέρεται σε ποσοστά, αλλά ούτε καν αναφέρεται η λέξη Μακεδονία σε όλο το κείμενό της. Πόσα ψέματα είπε αυτή η κυβέρνηση για να πετύχει το ξεπούλημα της Μακεδονίας;

x

Ανάλυση επιπέδου δημοτικού με τερατώδεις ανακρίβειες ακόμα και στα βασικά ιστορικά δεδομένα. Η συνθήκη του Νειγύ συνήφθη μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Η ενδιάμεση συμφωνία όπου η Ελλάδα, εσφαλμένα, αποδέχθηκε προσωρινά την ονομασία FYROM έγινε το 1995 και όχι το 1993. Τις υπόλοιπες αναλυτικές αδυναμίες και αστοχίες ,από τις οποίες βρίθει η παρούσα δημοσιογραφική παράθεση, τις έχουν επισημάνει άλλοι σχολιαστές οπότε εκλείπει η ανάγκη δικής μου περαιτέρω σχολιασμού.

sentimental confusion

Exei diavasei kaneis apo esas olh thn symfwnia, ennow olo to keimeno...

Να υποθέσω...

...πως σε λένε Vase Anastasov; Αν ήσουν Σκοπιανός, δηλαδή ανάμεικτος με Σέρβους, θα σ' έλεγαν Anastasovski, αλλά προφανώς είσαι βούλγαρος που πήρε το επώνυμο από Πελοποννήσιο γραφιά...

κ. Αναστασόπουλε

Δεν γνωρίζετε τι είναι αλυτρωτισμός των σκοπιανών, τι είναι παραχώρηση θαλάσσιων ζωνών, τι είναι ιστορική καπηλεία, τι είναι ζεύξη Δούναβη-Αξιού, τι σημαίνει Μακεδονικός Αγώνας, τι είναι ξένες πιέσεις και δωσίλογοι πωλητικοί... Το πιο εξοργιστικό είναι ότι τα 51-39 κλπ δεν υπάρχουν σε καμμία συνθήκη, είναι ψέμματα και διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις. Το άρθρο αναλύει σκοπιανή προπαγάνδα και ποτέ σε μία σειρά του δεν αναφέρει τις θέσεις του Ελληνικού λαού. Κρίμα.

Θεσσαλονίκη Μακεδονία

Αγαπητέ μαιντανέ των media, θα αποδείχνουν αυτά τα οποία παρουσιάζεις , αν μου επέτρεπε η φασιστική χούντα των συριζα-ανελ να εκφραστώ μέσα από ένα δημοψήφισμα. Γιατί τώρα το μοναδικό που κατάφεραν, είναι μία βαθύτατη διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα αποβεί μοιραία εις βάρος σας. Και εμείς θα απολαμβάνουμε ειλικρινά τα όσα σας συμβούν. Πρώτη φορά στην ζωή μου νοιώθω τέτοιο μίσος για συγκεκριμένους ανθρώπους και πάω στοίχημα ότι δεν είμαι ο μόνος.

Nikos

Έδωσαν το όνομα Μακεδονια και κανείς μία άστοχη ψευδής ιστορική αναρτηση.Δεν σεβεσαι την θλίψη μας γιατί από τώρα και πέρα όταν θα λέμε ότι είμαστε Μακεδονες στα παιδιά μας θα πρέπει να βάζουμε και γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια μακεδονική γλώσσα και εμείς την εδραιωσαμε ως μακεδονική. Δεν ήταν ποτέ μακεδονες αυτοί αλλά ήταν σκουποι που δεν αναφέρει τίποτα γι αυτούς. Πελλα βεργινα φιλιπποι. Σωπα σωπα ,κλαίνε μαζί με τους νεκρούς τους.

χριστοδουλος μολυβας

Μιλάς για την Μακεδονία και ξεκινάς επίτηδες την μίνι-ανάλυση από το 1910.Δείγμα του ότι η κληρονομιά του μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας δεν σε αγγίζει και δεν σε αφορά.....ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία