Ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της
tzitzikwstas

Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της

Η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει την Ευρώπη πάνω από ένα χρόνο. Χρειάστηκε μάλιστα η επείγουσα λήψη πρωτοφανών μέτρων που έθεσαν περιορισμούς στις ζωές των πολιτών την ώρα που ο ύπουλος και αόρατος αυτός εχθρός δυστυχώς αφαιρούσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το ένα εκατομμύριο των περιφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων σε πάνω από 300 περιφέρειες και 90.000 δήμους που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να εργάζονται για την προστασία των πολιτών σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και αυτό που ξεκάθαρα έδειξε η κρίση της πανδημίας είναι ότι τα θεμέλια της Ενωσής μας βρίσκονται στις τοπικές κοινωνίες μας. Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, μέσα σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και για να παρέχουμε υποστήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, βρήκαμε νέους τρόπους να ενισχύσουμε την έρευνα, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να στηρίξουμε τα συστήματα υγείας και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σταθήκαμε στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών παρέχοντας απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας, αλλά και στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, παρέχοντας γεύματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι επόμενοι μήνες θα παραμείνουν δύσκολοι για όλους, ωστόσο η έξοδος από την κρίση θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο εφόσον εργαστούμε με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια ομαλή και ολοκληρωμένη εκστρατεία εμβολιασμού. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε οι βασικές μας αξίες, η συνοχή και η αλληλεγγύη, να παραμείνουν αυτές που θα εμπνέουν και τη στρατηγική εμβολιασμού στην Ε.Ε. και τις περιφέρειές της. Πρέπει να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ και εντός των κρατών-μελών για τα εμβόλια προκειμένου να αποτρέψουμε ένα «εμβολιαστικό χάσμα» που θα επέτεινε τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και των πόλεών μας.
Η Ευρώπη πρέπει να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή και να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο των περιφερειών και των δήμων, που σε πολλά κράτη-μέλη αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στον τουρισμό και τις υποδομές.

Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη της ανάκαμψης των τοπικών κοινωνιών μας. Γι’ αυτό και οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Η συμβολή μας είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη πολιτικών που θα διαχειρίζονται τις θεμελιώδεις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και η ψηφιακή μετάβαση.

Κλείσιμο
Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί που θα μας βοηθήσει να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση και οι περιφέρειες και οι δήμοι αποτελούν το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους και ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε μέσω συγκεκριμένων δράσεων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Για να τονώσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατική του λειτουργία. Πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί το Κοινό μας Σπίτι με τη στέγη -την Ευρωπαϊκή Ενωση-, τους τοίχους -τα κράτη-μέλη- και τα θεμέλιά του, τις περιφέρειες και τους δήμους.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί τεράστια ευκαιρία ενδυνάμωσης της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε. Η διάσκεψη δεν συνιστά αυτοσκοπό: στόχος της πρέπει να είναι ο ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που εκπροσωπεί την ψήφο των πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα συμμετέχουν σε αυτό τον διάλογο και ότι θα ακουστεί η φωνή τους για το Μέλλον της Ευρώπης.
Αλλωστε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ακούγοντας τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο για μια βαθιά διαδικασία εκδημοκρατισμού. Θέλουμε λιγότερη θεσμική πολυπλοκότητα και περισσότερη δημοκρατική εκπροσώπηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μέσω της ψήφου τους στις ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η Ειδική Επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, θα προωθήσει τις θέσεις και τις προτάσεις των περιφερειών και των δήμων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα συνεργαστεί στενά με τις τοπικές κοινωνίες, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις ενώσεις νέων, τις ευρωπαϊκές και εθνικές οργανώσεις και, βέβαια, με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο που συντονίζουν τη διάσκεψη.

Στις 9 Μαΐου, στο Στρασβούργο, πριν από την εναρκτήρια εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό θέμα την εδαφική διάσταση της διάσκεψης. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε μία σειρά από εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα διοργανώσουμε και τη Διάσκεψη Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας στις αρχές του 2022 στη Μασσαλία.

Ως περιφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας, και είμαστε πλέον έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Σήμερα η Ευρώπη και οι πολίτες της χρειάζονται εμπιστοσύνη και ηγεσία. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία αν εξασφαλίσει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και αν δώσει φωνή στους πολίτες των περιφερειών και των πόλεων σε κάθε γωνιά της. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η διάσκεψη να μη μετατραπεί σε μία διαδικασία που απλά θα τροφοδοτήσει το δημαγωγικό και αντιευρωπαϊκό αφήγημα των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είναι η εδραίωση μιας ισχυρής περιφερειακής και τοπικής διάστασης σε ολόκληρη τη διάσκεψη στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., επιδιώκοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι με συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στο κοινό ευρωπαϊκό μας εγχείρημα, να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ