Η Ελλάδα και ο κορωνοιός
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η Ελλάδα και ο κορωνοιός

Μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται μόνον να ελέγχει όλους του αρμούς της εξουσίας, όπως είπε ο Α. Τσίπρας. Χρειάζεται επίσης να μην λένε τα στελέχη της ανοησίες όπως και πολλά ακόμη, αλλά  κυρίως χρειάζεται  τύχη. Και η τύχη είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η κυβέρνηση γιατί οι προσπάθειες της    αυτήν την περίοδο  εξαρτώνται έντονα από  την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Γιατί χθες χτύπησε επίσημα το σήμα κινδύνου.

Και δεν ήταν άλλο από την προειδοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού της Apple, πως ο κορωνοϊός θα έχει συνέπειες στα έσοδα της καθώς τόσο η ζήτηση, δηλαδή οι πωλήσεις, όσο και η προσφορά, λόγω της παραγωγής, έχουν επηρεαστεί από την επιδημία του Covid-19 στην Κίνα. Είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο ιός θα την πλήξει. Λάβετε υπόψη ότι μόλις το 17% των πωλήσεων της Apple πραγματοποιείται στην Κίνα, καθώς οι μεγαλύτερες αγορές της είναι οι ΗΠΑ με 45% και ακολουθεί η Ευρώπη με 23%.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοιού είναι ακόμη άγνωστες. Κατά τη UBS δεν θα είναι σημαντικές. Ωστόσο πρόσφατα δύο αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες υποστήριζαν το αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει. Οι Financial Times σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Μένοντας σπίτι», μίλησαν με τον Huang Qifan, πρώην Δήμαρχο του Chongquing και υπεύθυνο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σαγκάη τη δεκαετία του 90, ο οποίος είπε ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο τρομακτικές από την ίδια την επιδημία». Δήλωσε επίσης ότι αν διαταραχθεί η παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, οι επιπτώσεις για την Κίνα θα είναι μεγαλύτερες από τον διετή εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Ήδη οι προβλέψεις είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο θα μειωθεί στο 3,2%, όταν πέρυσι επιδόσεις της τάξης του 6% θεωρούνταν ήπιες. Οι FT παραθέτουν κάποια νούμερα όπως πχ ότι 278 δις. δολάρια είναι η αξία των κινέζων τουριστών που ταξιδεύουν εκτός χώρας ή ότι η κατανάλωση άνθρακα από τα έξι μεγάλα ενεργειακά group της Κίνα έχει μειωθεί κατά 43% σε σχέση με τη ίδια περίοδο πέρυσι. Κατά τους αναλυτές της Julius Baer όλα θα κριθούν από τρείς παράγοντες: Την ταχύτητα μετάδοσης της επιδημίας, τον χρόνο που θα χρειαστούν οι αρχές να ελέγξουν την κατάσταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί η Κίνα για να επανέλθει. Ωστόσο, οι αντιδράσεις λόγω της επιδημίας είναι ήδη απρόσμενες: Για παράδειγμα το BBC μετέδωσε χθες ότι λόγω κορονοιού έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η ζήτηση για ιδιωτικά αεροσκάφη.

Πως θα επηρεάσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία η επιδημία; Αν εξελιχθεί σε πανδημία και έχουμε κρούσματα σε καταυλισμούς προσφύγων; Ο Πειραιάς και τα νησιά, ως ασφαλής προορισμός θα είναι διπλά ωφελημένα φέτος το καλοκαίρι από τα κρουαζιερόπλοια ή οι κρουαζιέρες προς το παρόν μας τελείωσαν; Εμπορικές επιχειρήσεις -πολύ μεγάλες ή και μικρές- που δουλεύουν με εισαγωγές από την Κίνα θα συνεχίσουν να συγκινούν το ίδιο τους πελάτες τους;

Η Γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο μόλις που αναπτύχθηκε και η Ιταλία φλερτάρει με την ύφεση. Μια πανδημία θα κλονίσει την ήδη ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία που είναι βασικός προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Αν διαταραχθεί ο εφοδιασμός σε πρώτες ύλες θα παραλύσουν στη χώρα μας συγκεκριμένοι παραγωγικοί κλάδοι όπως πχ η φαρμακοβιομηχανία.

Προς το παρόν, οι ελπίδες μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι στη βελτίωση του καιρού. Για αυτό η Κυβέρνηση χρειάζεται και τύχη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ