ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τα στοιχήματα των αγορών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τα στοιχήματα των αγορών

Ο ενθουσιασμός στις αγορές τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι φέτος είναι χρονιά αμερικανικών εκλογών που συνήθως τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ κλείνουν με θετικό πρόσημο

Ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε πως το 2024 μπορεί να είναι παρόμοιο με τη δεκαετία του ‘70. «Ανησυχώ», είπε, «γιατί η κατάσταση μου θυμίζει λίγο τη δεκαετία του ‘70 όταν η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη και ο υψηλός πληθωρισμός συνέχιζε να ταλαιπωρεί την οικονομία». Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας επιφυλάσσεται για τα σενάρια ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας και θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εμφανιστούν στην πραγματική οικονομία οι επιπτώσεις των αυξήσεων στα επιτόκια.

Ένας άλλος ισχυρός της διεθνούς οικονομικής σκηνής, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Αllianz (και πρώην CEO της PIMCO) Μ. Ελ Εριάν, με αφορμή τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό, είπε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση και προέβλεψε πως πιθανότατα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 3-4% και όχι του 2% στο τέλος του έτους, που είναι ο στόχος.

O Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης και μέλος της Διοίκησης της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, όταν ρωτήθηκε για τα επιτόκια, δήλωσε ότι είναι «πιθανό να μη δούμε καθόλου μειώσεις επιτοκίων το 2024». Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεση για την πορεία της διεθνούς οικονομίας το 2024, προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και κάνει λόγο για αποδυνάμωση της Κίνας, αδυναμία των ΗΠΑ και αναιμική επίδοση για την Ευρωζώνη.

Κι ενώ οι προειδοποιήσεις για τα προβλήματα της οικονομίας πληθαίνουν, τα χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά ή πέριξ αυτών. Σε αντίθετη τροχιά από τις προειδοποιήσεις που αναφέραμε παραπάνω, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) με τους πιο αισιόδοξους να υποστηρίζουν πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει ακόμη και τον Απρίλιο ή από τον Ιούνιο. Ο ενθουσιασμός στις αγορές τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι φέτος είναι χρονιά αμερικανικών εκλογών που συνήθως τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ κλείνουν με θετικό πρόσημο. Ποντάρουν πως αφού τα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κι εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση, η Fed θα κάνει τη “χάρη” στο πολιτικό σύστημα και οι αποφάσεις της θα παρασύρουν, σε κάποιον βαθμό και την ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, καύσιμο που ωθεί τις αγορές είναι τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Μόνον τα private equities υπολογίζεται ότι έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK