Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εκκλήσεις σε φαρμακευτική εταιρεία να διευκολύνει τη φθηνή πρόσβαση στο σκεύασμα ρεμντεσιβίρη

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εκκλήσεις σε φαρμακευτική εταιρεία να διευκολύνει τη φθηνή πρόσβαση στο σκεύασμα ρεμντεσιβίρη

Το σκεύασμα θεωρείται το αποτελεσματικότερο εναντίον του κορωνοϊού

κορωνοιος_φαρμακα_εργαστηρια
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και δεκάδες άλλες ΜΚΟ κάλεσαν σήμερα την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους την πρόσβαση στο αντιϊκό της σκεύασμα ρεμντεσιβίρη (remdesivir), σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Σε ανοικτή επιστολή τους στον πρόεδρο του ΔΣ της καλιφορνέζικης εταιρείας Ντάνιελ Ο' Ντέι, οι ΜΚΟ ζητούν από την Gilead «να εγγυηθεί την ταχεία διαθεσιμότητα σε μια προσιτή τιμή, και την προσβασιμότητα στην πειραματική χορήγηση της ρεμντεσιβίρης για τη θεραπεία του Covid-19».

«Η Gilead κατέχει τα δικαιώματα της ρεμντεσιβίρης σε πάνω από 70 χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη γενοσήμων έως το 2031. Η Gilead έχει ζητήσει από την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων να καταχωρηθεί η ρεμντεσιβίρη ως ορφανό φάρμακο ώστε να ενισχύσει τα δικαιώματά της στην αποκλειστικότητα», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ, εγκαλώντας τη φαρμακοβιομηχανία ότι υποχώρησε μόνον έπειτα από «την πίεση των δημοσίων επικρίσεων εναντίον της στα τέλη Μαρτίου». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America στον αμερικανικό Τύπο, από την αποκλειστικότητα της ρεμντεσιβίρης η Gilead μπορεί να κερδίσει έως και 2,5 δισεκ. δολάρια.

Σε ανοικτή επιστολή του την 28η Μαρτίου, ο Ο'Ντέι διαβεβαιώνει πως εάν εγκριθεί η ρεμντεσιβίρη, η Gilead «θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή τιμή του σκευάσματος στους ασθενείς που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Η ρεμντεσιβίρη διανύει ήδη το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών της στην Ασία και την Κίνα κι οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του ιού. Μολαταύτα, μόνον οι κλινικές δοκιμές σε τυχαίο δείγμα μπορούν να τεμκηριώσουν κατ' απόλυτο τιμή την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

«Επί του παρόντος πιστεύουμε πως μόνον ένα σκεύασμα μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα και τούτο είναι η ρεμντεσιβίρη», τόνιζε στα μέσα Μαρτίου ο Μπρους Εϊλουαρντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(OMS).

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρούσματα κορωνοϊού: Στους 40 οι νεκροί - Έκτο θύμα από την Καστοριά

Κορωνοϊός: Στο 4,7% η θνητότητα παγκοσμίως - Στο 3,4% η Ελλάδα στο 11% η Ιταλία!

Κορωνοϊός: Αγωνία των Ελλήνων γιατρών να μη χρειαστεί να επιλέξουν ποιοι θα νοσηλευτούν και ποιοι όχι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης