Ουγγαρία: Ο Ορμπάν χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να εξασφαλίσει υπερεξουσίες

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να εξασφαλίσει υπερεξουσίες

Επ’ αόριστον υπερεξουσίες αποκτά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας – Κήρυξε επ’ αόριστον κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πρόσχημα των κορωνοϊό - Χαρακτηρίζει «Ευρωπαίους κλαψιάρηδες» όσους τον επικρίνουν

orban_korw
Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, όχι απαραίτητα επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο, αλλά σίγουρα «χρήσιμες» για αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βικτόρ Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αναμένεται σήμερα ότι θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για να αποκτήσει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες, καθώς έχει κηρύξει επ’ αόριστον κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία του κορωνοϊού. Η θετική ψήφος θεωρείται δεδομένη, ακόμη κι αν η αντιπολίτευση θεωρεί δυσανάλογα τα όσα συμβαίνουν.

Όταν η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα

Τα νομοσχέδιο παρέχει υπερεξουσίες στο Βίκτορ Ορμπάν. Πολλοί εκτιμούν ότι επί της ουσίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εργαλειοποιεί την πανδημία για να ενισχύσει τον έλεγχο εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης.

Ο Όρμπαν θα μπορεί, μετά το πράσινο φως του κοινοβουλίου να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Αναστολή νόμων και έκτακτα μέτρα με κυβερνητικές εγκυκλίους

Με βάση τα όσα θα ψηφιστούν, η  κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, στο όνομα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Το νομοσχέδιο εντάσσεται θαυμάσια» στο πλαίσιο του ουγγρικού συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζουντίτ Βάργκα.

Οι βουλευτές που αντιδρούν κατηγορούνται για «προδοσία»

Κλείσιμο
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ορμπάν βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, λόγω των πράξεών του σε μια σειρά πεδίων. Ο 56χρονος πρωθυπουργός από το 2010, δεν έχει σταματήσει τα πλήγματα κατά του κράτους δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου.

Ήδη, στην Ουγγαρία έχει ξεσπάσει εκστρατεία λάσπης κατά της αντιπολίτευσης, που αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι βουλευτές δέχονται κατηγορίες για «προδοσία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά από την κυβέρνηση Ορμπάν ότι «βρίσκονται με το μέρος του ιού».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει χρονικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε»

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν, ο Ζόλταν Κόβακς, επέμεινε σήμερα ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε».

Η εξουσία ανάκλησης του κοινοβουλίου ανήκει στην θεωρία, αφού στην πράξη το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο...

«Ευρωπαίοι κλαψιάρηδες»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις» στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι μία «επ΄αόριστον και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας».

Για το ουγγρικό think tank Political Capital, το πραγματικό πρόβλημα «δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκείς εξουσίες για να δράσει, το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του τομέα υγείας της Ουγγαρίας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του εδώ και χρόνια».

Εννέα οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο Ορμπάν, το οποίο προβλέπει επίσης ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ιό ή για τα κυβερνητικά μέτρα, την στιγμή που τα ελάχιστα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο με τις κατηγορίες αυτές.

Για «φανταστικούς δαίμονες» μιλά η κυβέρνηση

Ο Ζόλταν Κόβακς πάντως διαβεβαίωσε σήμερα ότι «το 72% των Ούγγρων στηρίζει» το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις στρέφονται κατά «φανταστικών δαιμόνων».

«Το είπα ξεκάθαρα στους ευρωπαίους κλαψιάρηδες ότι δεν έχω χρόνο να συζητήσω νομικά θέματα, συναρπαστικά χωρίς αμφιβολία, αλλά θεωρητικά, όταν πρέπει να σωθούν ζωές», είπε από την πλευρά του ο Βίκτορ Ορμπάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Για «ηρεμία πριν από την καταιγίδα» προειδοποιεί η αυστριακή κυβέρνηση


Ο Ερντογάν λέει ψέματα για τα κρούσματα, και να η απόδειξη


Οι χολιγουντιανές ταινίες του 2020 σε καραντίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης