Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική έξοδο - Δείτε τι αλλάζει στη Βρετανία

Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική έξοδο - Δείτε τι αλλάζει στη Βρετανία

Ώρα μηδέν για το Brexit - Ύστερα από 47 χρόνια Λονδίνο και Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους  - Δείτε τι αλλάζει στη Βρετανία από σήμερα το βράδυ

000_1OK59A
Χρειάστηκαν 43 μήνες για να κάνουν οι Βρετανοί το όνειρό τους πραγματικότητα: Στις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος, αποφάσισαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τις Βρυξέλλες. Περνώντας από 40 κύματα, σε λίγες ώρες, η χώρα του Μπόρις Τζόνσον θα αλλάξει σελίδα εγκαταλείποντας την ευρωπαική οικογένεια ύστερα από 47 χρόνια.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τα κράτη μέλη της ΕΕ επικύρωσαν χθες τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας που τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 23.00 ώρα Βρετανίας (μία το πρωί ξημερώματα, ώρα Ελλάδας).

Μετά την αποχώρηση των Βρετανών θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος έως τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κοινοτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ η Βρετανία δεν θα παίρνει πλέον θέση στις αποφάσεις της Ένωσης.

Λονδίνο και Βρυξέλλες θα αρχίσουν μια νέα φάση διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μελλοντική τους σχέση, κυρίως μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Το Brexit θα περάσει στην Ιστορία με τους Βρετανούς να ξεχύνονται στους δρόμους δίνοντας το παρών σε μία σειρά από εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.

Η Ντάουνινγκ Στριτ θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου κι ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας . Αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης.

Κλείσιμο
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι.

Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράζ προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του "Leave Means Leave", που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.

Αύριο, εξάλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, θα φιλοξενήσει στο δημαρχείο μετά τις 17.00 εκδήλωση για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην πρωτεύουσα, κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμβουλεύονται ειδικούς δικηγόρους για το πρόγραμμα εγκατάστασης για το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία (EU Settlement Scheme).

Από σήμερα το βράδυ, τι θα αλλάξει στη Βρετανία με το Brexit, σύμφωνα με το BBC:

Τι αλλάζει

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. H χώρα Βρετανία αποχαιρετά όλους τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς.

2. Τέλος στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα είναι «παρών« στις Συνόδους Κορυφής. Εάν καταστεί αναγκαία η παρουσία του θα πρέπει να λάβει ειδική πρόσκληση από τις Βρυξέλλες.

3. Στο επίκεντρο το εμπόριο.

Εφεξής η Βρετανία θα μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με πολλές χώρες του κόσμου, προκειμένου να συνάψει εμπορικές συμφωνίες.

4. Αλλάζουν τα βρετανικά διαβατήρια.

Με την εφαρμογή του Brexit, θα αλλάξουν τελείως τα βρετανικά διαβατήρια. Οι Βρετανοί πολίτες θα αποκτήσουν νέα διαβατήρια, μπλε και χρυσού χρώματος, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα μπορντό διαβατήρια. Μέχρι ωστόσο να προωθηθεί πλήρως η έκδοση των νέων διαβατηρίων, θα παραμείνουν σε ισχύ τα παλιά.

5. Εκδίδονται κέρματα για το Brexit.

Περίπου 3 εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα για το Brexit αναμένεται να τεθούν στην κυκλοφορία εντός της ημέρας. Θα φέρουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου», καθώς και την επιγραφή «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».Η έκδοση των κερμάτων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αρκετοί υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αρνούνται να τα αποδεχθούν.

6. Δεν θα υφίσταται ο ομάδα του Brexit στη Βρετανία.

Πρόκειται για την ομάδα που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Καθώς όμως αμέσως μετά το Brexit ξεκινάει η μεταβατική περίοδος , είναι φυσικό κάποια πράγματα να μείνουν ως έχουν, τουλάχιστον σίγουρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πώς θα γίνει το Brexit
Μετά το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον προς τον βρετανικό λαό, στη Ντάουνινγκ Στριτ, επίσημη κατοικία του Μπόρις Τζόνσον, θα διεξαχθεί ένα μικρό event. Κι άλλα σημαντικά κτήρια της Βρετανίας θα φωταγωγηθούν, ενώ η βρετανική σημαία θα κυματίζει μεσίστια στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης