Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στην Κίνα: Η «διπλωματία των πάντα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στην Κίνα: Η «διπλωματία των πάντα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η οικοδέσποινα του Ελιζέ είναι η νονά του πρώτου πάντα που γεννήθηκε σε γαλλικό έδαφος - Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα ζητήσει παράταση της παραμονής των πάντα, που το 2012 είχε δανείσει η Κίνα στον ζωολογικό κήπο της Μποβάλ

21510089
Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στη Σαγκάη την Δευτέρα το απόγευμα στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης στην Κίνα. Τον Γάλλο πρόεδρο συνοδεύει αποστολή πενήντα επιχειρηματιών και, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα le Figaro, αναμένεται να υπογραφούν περίπου 40 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μακρόν θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με τον οποίο θα συζητήσει για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το Παρίσι ελπίζει να βάλει το γαλλικό μοσχάρι στα πιάτα των Κινέζων

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ελπίζει πως η κινεζική αγορά θα ανοίξει τις πύλες της στα ευρωπαϊκά προϊόντα και στις ευρωπαϊκές επενδύσεις ενώ παράλληλα, έχει στόχο να προωθήσει στην Κίνα το γαλλικό κρέας. Ένα μεγάλο μέρος της αποστολής που συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο απαρτίζεται από στελέχη του αγροτικού τομέα, που ευελπιστούν «τα γαλλικά μοσχάρια» να βρεθούν στα πιάτα των Κινέζων καταναλωτών. Το Παρίσι ελπίζει, επίσης, σε μια συμφωνία εξαγωγών χοιρινού κρέατος σε μια περίοδο που το ζωικό κεφάλαιο στην μεγάλη ασιατική χώρα αποδεκατίζεται από την πανώλη των χοίρων.

Όμως, και η Μπριζίτ Μακρόν έχει την δική της αποστολή σε αυτό το ταξίδι στην Κίνα, την οποία το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2018. Την Τρίτη ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του, πρώην διάσημη στη χώρα της τραγουδίστρια, Πενγκ Λιουάν.

Στο επίσημο δείπνο η γαλλική πλευρά ελπίζει να βάλει στο τραπέζι το μέλλον του Γουάν Ζι και της Χουάν Χουάν, των χαριτωμένων πάντα που η Κίνα είχε παραχωρήσει ως «δάνειο» για 10 έτη στη Γαλλία το 2012 και που θα πρέπει να επιστραφούν στην πατρίδα τους σε δύο χρόνια, όπως όριζε η αρχική συμφωνία με τις κινεζικές αρχές.

Τα δύο πάντα φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο Μποβάλ, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και τον Δεκέμβριο του 2017 η Μπριζίτ Μακρόν βάφτισε την Χουάν Μένγκ (εκπλήρωση ενός ονείρου), το πρώτο πάντα που ήρθε στον κόσμο επί γαλλικού εδάφους τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Η Χουάν Μενγκ, που έχει γίνει διάσημη χάρη στην «νονά» της, θα πρέπει και αυτή να επιστρέψει στην Κίνα, σε ένα έτος, αφού απογαλακτιστεί, όπως ορίζει η σχετική συμφωνία.

Ο Ροντόλφ Ντελόρ, διευθυντής του ζωολογικού κήπου Μποβάλ, συνοδεύει το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας στην Κίνα και ελπίζει με την βοήθεια του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν να καταφέρει να παρατείνει την παραμονή των χαριτωμένων ζώων στη χώρα του. Ο Ντελόρ με επιστολή του στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας είχε, ήδη, ζητήσει την παράταση της παραμονής των γιγάντιων ζώων στον ζωολογικό κήπο, στο Σαιντ-Αινιάν της κεντρικής Γαλλίας και εκείνη του είχε απαντήσει «να κάνει υπομονή».

Τα πάντα είναι τα «αστέρια» του ζωολογικού κήπου Μποβάλ

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ζωολογικού κήπου Μποβάλ, η παρουσία των πάντα αύξησε την επισκεψιμότητα στον χώρο, καθώς τα χαριτωμένα ζώα έχουν γίνει τα «αστέρια» του κήπου. Τώρα, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά το ενάμισι εκατομμύριο ετησίως ενώ πριν το 2012 ο ζωολογικός κήπος δεχόταν περίπου 600.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Ο «δανεισμός» των πάντα, ζώων που θεωρούνται εθνικός θησαυρός στην Κίνα, αποτελεί μέρος της «διπλωματίας των πάντα», μιας πολιτικής του Πεκίνου μέσω της οποίας η Κίνα έχει παραχωρήσει δεκάδες πάντα σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Συνολικά 23 ζωολογικοί κήποι στον κόσμο φιλοξενούν πάντα από την Κίνα. Τα χαριτωμένα μεγαλόσωμα ζώα από το 2016 δεν απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, αλλά το είδος τους παραμένει «ευάλωτο». Στην Κίνα ζουν 500 πάντα σε αιχμαλωσία και 2.000 στην άγρια φύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης