Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία

Συντρίμμια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ παρουσίασε το Ριάντ ως απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας

000_1KA0YT
Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.

Συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ παρουσίασε το Ριάντ ως απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας.

Κλείσιμο
Παρόλο που η Τεχεράνη αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με τις επιθέσεις, δίνει ανοιχτά δίκιο στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, με δήλωση - «βόμβα» στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μίλησε για λογική κίνηση άμυνας από πλευράς των Χούτι. Οι αντάρτες, με τη σειρά τους, εξαπέλυσαν νέες απειλές κατά του Ριάντ, προειδοποιώντας για ακόμη πιο επώδυνες επιθέσεις με τη φράση: «Το πετρέλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το αίμα του λαού μας της Υεμένης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης