Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων

Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων

Μετά την κινηματογραφική σύλληψή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, δικαστήριο επέβαλλε στον Τζούλιαν Ασάνζ ποινή 50 εβδομάδων

21052809
Σχεδόν ένα έτος καλείται να εκτίσει στις φυλακές ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 50 εβδομάδων.

Μετά την κινηματογραφική του σύλληψη μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού, ο Τζούλιαν Ασάνζ κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχε επιβάλλει η δικαιοσύνη το 2012.

Ο 47χρονος Αυστραλός κρίθηκε ένοχος για την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, εξαιτίας των κατηγοριών για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία το 2012. Μετά την εξάντληση των νομικών του επιλογών για να αποτρέψει την έκδοσή του, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές, 10 ημέρες μετά, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης.

Στις 11 Απριλίου, οπότε και έγινε συζήτηση στο δικαστήριο, ο δικαστής Μάικλ Σνόου ζήτησε να παραμείνει ο Τζούλιαν Ασάνζ υπό κράτηση ενώ τον χαρακτήρισε «ναρκισσιστή, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εγωιστικά του συμφέροντα».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».

Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.

Και πάλι αύριο στο δικαστήριο για το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ

Πάντως η ποινή δεν αποτελεί το τέλος των δικαστικών περιπετειών του Τζούλιαν Ασάνζ, που αύριο θα οδηγηθεί εκ νέου από τη φυλακή του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο στο δικαστήριο, όπου θα εξεταστεί το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κυβερνοπειρατεία.

Ο Ασάνζ υποστήριζε ανέκαθεν ότι έγινε φυγόποινος γιατί φοβόταν όχι ότι θα τον έστελναν στη Σουηδία αλλά ότι θα κατέληγε στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Θα πολεμήσει το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ

Πάντως, μία εκ των συνηγόρων του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, έχει ήδη προαναγγείλει ότι ο πελάτης της θα πολεμήσει με ό,τι μέσα διαθέσει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα δημοσιογραφικά όργανα και τους δημοσιογράφους» σε όλον τον κόσμο.

Κλείσιμο
Ο δικηγόρος Μπεν Κιθ, ειδικός σε θέματα εκδόσεων, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησε ότι η δικαστική μάχη που ξεκινά ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες μέχρι δύο χρόνια αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης