Συνελήφθη ο Ασάνζ στη Βρετανία - Τον έβγαλαν σηκωτό από την πρεσβεία του Ισημερινού!

jbhjw

Αγνώριστος ο ιδρυτής του WikiLeaks  - Συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοσή του, ενώ τον κατηγορούν για συνωμοσία - Του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού- Δείτε το βίντεο που δείχνει πώς τον τραβούσαν έξω από την πρεσβεία 

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.Δείτε το βίντεο που δείχνει πώς τον τράβαγαν έξω από την πρεσβείαO Ισημερινός αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ο Ασάνζ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στο Westminster το συντομότερο δυνατόν. 

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία, η οποία εκλήθη στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει από το 2012.

«Η σύλληψη του Ασάνζ είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», απαντά ο ιστότοπος Wikileaks σύμφωνα με τον βρετανικό δίκτυο του ΒΒC.

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η σύλληψη

Ένας από τους δικηγόρος του Ασάνζ, ο Τζεν Ρόμπινσον, υποστηρίζει ότι η σύλληψή του έχει να κάνει με το αίτημα έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι ο Ασάνζ συνελήφθη έπειτα από αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου «Wikileaks» για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων. 

Του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας.

«Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.
EXCLUSIVE: Assange arrested & escorted out of Ecuadorian Embassy

Για συνωμοσία τον κατηγορούν οι ΗΠΑ

Κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία με την πρώην στρατιωτική αναλύτρια Τσέλσι Μάνινγκ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία κυβερνητικού ηλεκτρονικού και να αποσπάσουν απόρρητα αρχεία, υπολογιστή απηύθυνε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ.

Ειδικότερα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί εισαγγελείς ο Ασάνζ βοήθησε την Μάννινγκ, να «σπάσει» ένα κωδικό ασφαλείας και να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πεντάγωνο.

Ο συνήγορος του Ασανζ εξέφρασε πως εκείνος και ο πελάτης του, σκοπεύουν να αποκρούσουν τις κατηγορίες.

Αντιδράσεις μετά τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο 

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Έχει κρυφτεί από την αλήθεια εδώ και χρόνια. Ευχαριστώ τον Ισημερινό και τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο για την συνεργασία τους με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου ο Ασάνζ να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη», αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

O Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας , εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απολύτως σωστό που ο Aσάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη με τον δέοντα τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασιστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην κυβέρνηση του Ισημερινού υπό τον Πρόεδρο Mορένο για τη δράση που έχει αναλάβει».

O υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαίντ Τζαβίντ ευχαρίστησε μέσω Twitter τον Ισημερινό για τη συνεργασία του.

«Σχεδόν 7 χρόνια μετά την είσοδό του την πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται τώρα υπό κράτηση και θα δικαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό του».

Ο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ισημερινού χορηγήθηκε άσυλο στον Ασάνζ, καταδίκασε σθεναρά την απόφαση του διαδόχου του, Λένιν Μορένο, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο προδότη της ιστορίας του Ισημερινού και της Λατινικής Αμερικής»Tο σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers

Τα «έγγραφα INA» είναι μια σειρά εγγράφων που διέρρευσε βουλευτής του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως ο WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή. Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (122)

Ρόζα W. Ελληνοεβραία

Το κέρδος σε αυτή την ιστορία δεν είναι τόσο η φυσική σύλληψη του Ασανζ αλλά το μήνυμα που περνάει στους εχθρούς της η Αμερική. Οτι δηλαδη κανείς δεν μένει ατιμώρητος που έχει βλάψει τα συμφέροντα μας. Είτε θα εξαφανισθεί σε ΄΄ατύχημα΄΄ είτε θα αυτοεξορισθεί(Σνόουντεν) , είτε θα πάει φυλακή όπως αυτός. Και στη φυλακή πολλά μπορούν να συμβούν. Μόνο έτσι κρατιούνται οι αυτοκρατορίες, όχι με ευχολόγια και μετριοπάθεια. Αυτό πρέπει να είναι και ένα μάθημα για τους Ελληνες όσον αφορά την ηττοπαθή συμπεριφορά τους απέναντι στην Τουρκία και την φιλική συμπεριφορά τους στη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία διαχρονικά, Παλαιστίνη, Ιράν κ.λ.π Αν η Ελλάδα ήταν ένα κράτος φιλοαμερικανικό σαν το Ισραήλ τότε θα ήταν και άλλη η εξέλιξη της ιστορίας σε όλα τα εθνικά θέματα αλλά και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Φαίνεται ότι ξεκινάει μία τέτοια πορεία της Ελλάδας με διάθεση για στενή συμμαχία με ΗΠΑ και Ισραήλ από έναν απροσδόκητο σύμμαχο των ΗΠΑ, τον κατά τα άλλα ανίκανο Τσίπρα αλλά χρήσιμο στην παρούσα φάση για τα συμφέροντα της Αμερικής και του Νετανιάχου.

Κιμ Νίκος

Φτου σου δεν ντρέπεσαι

ΛΕΝΙΝ

Όταν μπλέκεις ΜΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ αυτά γίνονται . Όσο ήταν ο Κορεα που ήτανε ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ δεν τον πείραζε κανένας . Όταν βρέθηκε απανω "ΛΕΝΙΝ" -Οπως λέμε "ΕΡΝΕΣΤΟ" - καταλαβαίνεις ...Τσιπροκωλοτουμποειδες πουληταρι

Lakedon

Την εκατσε θα φαει 20 χρονια φυλακη

Περίπου...

5 χρόνια είναι η μάξιμουμ ποινή για αυτό.

Velestino

Και τον Ρήγα Φεραίο έτσι τον φάγανε. Σήμερα όμως είμαστε λεύτεροι να τσαμπουνάμε τις μ@κακίες μας εδω μέσα, αντι να καταδικάζουμε τους απατεώνες που ξεσκέπασε. Στο μέλλον και αυτός με χρυσά γράμματα, πατριώτες.

Anna

Συγχαρητήρια ΗΠΑ και Αγγλία! Τελειώστε με αυτό το υποχείριο του Πούτιν!

@Anna

Το υποχείριο του Πούτιν τον Τράμπ εννοείς;

Δεν κατάλαβε τίποτα?

Δεν έχει ελληνικό μυαλό. Τα θύματα της σκευωρίας νοβάρτις γνωρίζουν καλά ποιοί κουνούν τα νήματα. Πολυκομματικά.

Ειπαν για σήμερα

Τέλειος αντιπερισπασμος για εσωτερική τους κατανάλωση για την χθεσινοβραδινη πατατα του Brexit.

SPYROS

Ασανζ και Σνοουντεν ειναι 2 απο τους νεους ΗΡΩΕΣ της συγχρονης εποχης που προσπαθουν να τα βαλουν με τους δρακους! Δυστυχως, ελαχιστοι απο τους συγχρονους ανθρωπους, οπως δυστυχως και ελαχιστοι νεοι που καποτε ηταν η βαση καθε αντιστασης, ειναι πια σε θεση να αναγνωρσουν ποσα τους προσεφεραν ανθρωποι σαν τον Ασανζ και τον Σνοουντεν ουσιαστικα θυσιαζομενοι οι ιδιοι!!! Οτι και να κανουν οι αμερικανοι, ο Ασανζ για πολλους (θελω να πιστευω) ανθρωπους θα ειναι ενα οροσημο της θυσιας για την ελευθερια στον συγχρονο κοσμο! Καλο θα ηταν ολοι εσεις οι δημοσιογραφοι να προσπαθησετε να μοιασετε εστω και ελαχιστα στον Ασανζ. Η καλοπεραση μονο δεν αποτελει σκοπο αυθυπαρξης...

Πωλίνα

Συμφωνώ μαζί σου

KOSTAS

Μπραβο, Σπυρο! Σωστοτατος. Ας γινουμε ομως ολοι τετοια ΦΩΤΕΙΝΑ παραδειγματα ΘΥΣΙΑΣ (και -σωστης- ΑΓΑΠΗΣ), ο καθενας απο το δικο του μετεριζι.

Maria

Έτσι ακριβώς. Με λύπη μου διαβάζω κάποιους που τον αποκαλούν προδότη και δεν καταλαβαίνω πως το να λέει κανείς την αλήθεια είναι προδοσία.

ο Ασάνζ έκανε το μεγάλο λάθος....

Έβγαλε και τις λαμογιές του προέδρου της χώρας που του είχε δώσει άσυλο.Αν άλλαζε η εξουσία στον Ισημερινό μπορεί να είχε κάποια τύχη. Τα «έγγραφα INA» είναι μια σειρά εγγράφων που διέρρευσε βουλευτής του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ηλίου φαεινώτερον

Ακριβώς αυτό είναι. Και μετά έστριψαν το χέρι του Μορένο, και αυτός που αρνήθηκε να το κάνει τόσον καιρό, τώρα το έκανε. Σνόουντεν και Ασσάνζ είναι οι πραγματικοί απελευθερωτές της εποχής μας. Όσο για τους Ρώσσους, αν έχουν εμπλοκή, θα βρεθούν οι αντίστοιχοι στην Ρωσσία, μην αμφιβάλετε. Οι σύγχρονοι avatars.

1

Αποκλειεις να το εχουν διαρρευσει οι ιδιοι οι Αμερικανοι για να δημιουργησουν προβλημα στις σχεσεις Ασανζ-Εκουαδορ ?

Νικος

Ρωσος κατασκοπος. Αρνηθηκε να δημοσιευσει πληροφοριες για τις βρωμιες του Κρεμλινου παρολο που του δοθηκαν εκ των εσω. Αυτο δε λεγεται ελευθερια. Σορρυ. Αν βρειτε βρωμιες Πουτινικες η ευρυτερα Ρωσικες στα wikileaks ελατε να μας φτυσετε.

@Νικος

Αυτό το κωλοκράτος η Ρωσία θα καταστέψει τον κόσμο (μαζί με τον καθυστερημένο υπαλληλάκο του Πούτιν, τον Τράμπ).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης