Παναγία των Παρισίων: Τεράστια καταστροφή - Σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι

Παναγία των Παρισίων: Τεράστια καταστροφή - Σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι

Μακρόν: Αποφύγαμε τα χειρότερα - Μάχη για να σωθούν τα έργα τέχνης - Κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο - Μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί για συντήρηση και καθαρισμό του χώρου 16 θρησκευτικά αγάλματα

000_1FO34J
Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες... Συγκλονισμένη η Γαλλία, το Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη έχει ήδη καεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο και η φωτιά επεκτείνεται ταχύτατα στον έναν από τους δύο πύργους.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αργά το βράδυ, αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Προσέθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Κατά πληροφορίες, η μάχη συνεχίζεται, για να σωθούν τα έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας από το σημείο της πυρκαγιάς στους δημοσιογράφους.

Δείτε live από το σημείο: 

Notre Dame cathedral in Paris on fire
Κλείσιμο


FRANCE 24 Live – International Breaking News & Top stories - 24/7 stream


Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εργασίες.

000_1FO34C
000_1FO2Z6

Δεν υπάρχουν θύματα

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η στέγη που άρπαξε φωτιά έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, ενώ κατέρρευσε και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια. Η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί και στον έναν από τους δύο πύργους, παρά τις προσπάθειες των 400 και πλέον πυροσβεστών που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Η πυροσβεστική ενημέρωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών έχει μπει μέσα στον καθεδρικό ναό, με στόχο να σβήσει τιος φλόγες που απειλούν τα έργα τέχνης και να στρέψει το μέτωπο προς το εξωτερικό του ναού.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ενώ έχει αποκλειστεί περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο κέντρο του Παρισιού.



Ωστόσο, η δραματική ομολογία πυροσβεστών που συμμετέχουν στη γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης, αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. «Ίσως δεν καταφέρουμε να τη σβήσουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη της γαλλικής πυροσβεστικής στο Παρίσι. Όπως ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής του Παρισιού, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν τον εμβληματικό ναό, τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο ώρες, είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της κατάστασης. Την εκτίμηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, μέσω δήλωσης του υφυπουργού του.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί.


000_1FO2ZZ
000_1FO35Y


Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης του κωδωνοστασίου: 

Πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί απόμ τον γοτθικού τύπου ναό. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια. 

Τι δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού

Όπως δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δυναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εραγσίες.

Ο Μακρόν ανέβαλε το διάγγελμά του Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και σπεύδει στο σημείο. Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι «καίγεται ένα κομμάτι από εμάς».

Με δήλωση του εκπροσώπου της, η UNESCO τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

000_1FO2XH
Ο Γάλλος πρόεδρος μόλις έχει φτάσει στο σημείο των επιχειρήσεων



Οι δραματικές δηλώσεις του αντιδημάρχου

Με δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, έκανε λόγο για «κολοσσιαία καταστροφή» και πρόσθεσε ότι «καίγεται η ξύλινη οροφή του ναού και όλα δείχνουν ότι θα καταστραφεί εξ ολοκλήρου». Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ τόνισε ότι πλέον βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων και των συνεργείων που δουλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, είναι η διάσωση των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης που υπάρχουν μέσα.


Παναγία των Παρισίων




Un incendie est en cours à la cathédrale de Notre-Dame de Paris


Συγκλονισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε συγκλονισμένος από τη μεγάλη πυρκαγιά στη ναό σύμβολο του Παρισιού, προτείνοντας, μάλιστα, να γίνει χρήση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσει το συντομότερο η μεγάλη φωτιά.


Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό ναό
000_1FO25L
000_1FO25I
000_1FO250

video placeholder
Notre-Dam
par3_2
par2_2
par1_3

57273763 872956093050583 7189601099121633000 n

notre_main
notre_main2
notre1
notre_main1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης