Αμερικανοί χάκερ βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους

Αμερικανοί χάκερ βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους

Θύματα των χάκερ ήταν δημοσιογράφοι του BBC και του Al Jazeera, όπως και άλλα πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ

dims
Μια ομάδα Αμερικανών χάκερ, που κάποτε εργάζονταν στην Eθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της πατρίδας τους βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους του BBC και του Al Jazeera, όπως και άλλα πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ. Η εν λόγω κίνηση ήταν αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Καταρ το 2017.

Οι χάκερ, οι οποίοι ήταν τουλάχιστον εννέα, φαίνεται πως δούλευαν σε ένα μυστικό πρότζεκτ ονόματι «Raven», με το οποίο κατασκόπευαν αντιφρονούντες, στρατιωτικούς αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στράφηκε εναντίον και δημοσιογράφων μετά την κρίση ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου.

Μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους -μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος- με το Κατάρ, το πρόγραμμα «Raven» τέθηκε σε λειτουργία και «διέρρηξε» τα iPhones τουλάχιστον 10 δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων στελεχών των ΜΜΕ, που πιστευόταν πως διατηρούσαν σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ ή τη Μουσουλμανική Αδερφότητα, μια διακρατική οργάνωση ισλαμιστών, που πλεόν κρίνεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες.

Ο σκοπός του project ήταν να εξακριβώσουν τις υποψίες τους ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ επηρέαζε μεγάλους ειδησεογραφικούς σταθμούς όπως το Al Jazeera, παρά τις διαβεβαιώσεις της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσινγκτον που υποστήριζε πως:«Η κυβέρνηση του Κατάρ, δεν ζητά, απαιτεί ή επιβάλλεται σε κάτι στο Al Jazzera».

Από την άλλη πλευρά, η πρώην Αμερικανίδα πρέσβης στο Κατάρ, Dana Shell Smith, σχολίασε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως βετεράνοι της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενίσχυσαν μια κυβέρνηση εναντίον ενός συμμάχου των ΗΠΑ.

3ab80e4ff9194f308e187a588237e43f_18
Μεταξύ των 10 ατόμων, που έπεσαν θύματα των χάκερς, ήταν η Giselle Khoury, η οποία εδρεύει στη Βηρυτό και παρουσιάζει στο αραβικό BBC, το πρόγραμμα «The Scene». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ηγέτες της Μέσης Ανατολής εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα. Η Khoury μετά την αποκάλυψη, τόνισε πως: «Πρέπει να ξοδεύουν τον χρόνο τους στο να βελτιώνουν τη χώρα τους, την οικονομία τους. όχι να χακάρουν την Giselle Khoury».

Ένας ακόμα στόχος του «Raven» ήταν ο Faisal al-Qassem, οικοδεσπότης ενός δημοφιλούς προγράμματος του Al Jazeera, με τίτλο «The Opposite Direction», στο οποίο παρουσιάζονται ζητήματα όπως η διαφθορά στις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος δεν φάνηκε να ξαφνιάστηκε όταν έμαθε πως έπεσε θύμα χακερ, ενώ σύμφωνα με λεγόμενα του: «Με δύο λόγια, φοβούνται την αλήθεια».

Εκτός αυτών, οι χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση και στο κινητό του Hamad bin Thamer Al Thani, προέδρου του Al Jazeera, ο οποίος, ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι επί του θέματος.

Κλείσιμο
Οι χάκερς πέτυχαν τον στόχο τους χρησιμοποιώντας ένα κυβερνο-όπλο, με την ονομασία «Karma». Οι Αμερικάνοι καταχωρούσαν τον τηλεφωνικό αριθμό ή τη διεύθυνση email στο πρόγραμμα, και αποκτούσαν πρόσβαση σε επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούσαν να καταγράψουν τηλεφωνικές κλήσεις. Η Apple δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με την είδηση.

GulfCrisis-7GulfStates
Το πρόγραμμα «Raven» δημιουργήθηκε το 2009 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αμερικανική βοήθεια, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο γρήγορα η χρήση του άλλαξε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης