Politico: Η Νάνσι Πελόζι δίνει μάχη για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Politico: Η Νάνσι Πελόζι δίνει μάχη για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Δημοκρατική Μάρσια Φατζ στήριξε την υποψηφιότητα της Νάνσι Πελόζι, αφήνοντας τους επικριτές χωρίς πιθανό διεκδικητή της προεδρίας – Πάνω από 16 Δημοκρατικοί διαμαρτύρονται στην υποψηφιότητα της Πελόζι 

20330408
Η Δημοκρατική Μάρσια Φατζ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε την υποψηφιότητα της Νάνσι Πελόζι για την προεδρία του σώματος λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των σκέψεών της για μία πιθανή υποψηφιότητά της απέναντι στην Πελόζι. Η εξέλιξη αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθεια της Πελόζι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους υπέρ της υποψηφιότητάς της εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, σχολιάζει το “Politico”.

Περισσότερα από 16 παλιά αλλά και νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα της Πελόζι, που εδώ και 16 χρόνια ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στο νομοθετικό αυτό σώμα.

Η υποστήριξη της Φατζ στην Πελόζι αφήνει τους επικριτές της χωρίς πιθανό διεκδικητή της προεδρίας.

Την ίδια στιγμή που η Φατζ ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Πελόζι, το γραφείο της ηγέτη της σημερινής μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωνε την τοποθέτηση της Φατζ σε μία υπο-επιτροπή του ίδιου νομοθετικού σώματος, που θα εποπτεύει τις εκλογές στο Κογκρέσο. Η τοποθέτηση της προέδρου στην υπο-επιτροπή, είναι αρμοδιότητα της Πελόζι εάν αναλάβει την προεδρία από τον Ιανουάριο του 2019.

Η Φατζ δήλωσε ότι η Πελόζι της υποσχέθηκε μία δυνατότητα για συνεργασία για την προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων και ότι “η πιο πιστή ομάδα ψηφοφόρων στο Δημοκρατικό Κόμμα, οι μαύρες γυναίκες, θα έχουν μία θέση στην τράπεζα λήψης των αποφάσεων”.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία εκδηλώθηκε η δημόσια υποστήριξη της Φατζ στην προεδρική υποψηφιότητα της Πελόζι έχει σημασία για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ομάδα θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την εκλογή προέδρου αλλά κι αρκετών άλλων θέσεων ηγεσίας που θα διαχειρίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
Οι «επαναστάτες» της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως αποκαλούνται οι επικριτές της Πελόζι, θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να βρουν έναν άλλον προεδρικό υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στην Πελόζι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Πελόζι θα επικρατήσει στην εσωκομματική ψηφοφορία και αναμένεται να επικρατήσει και στην καθοριστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του σώματος την 3η Ιανουαρίου 2019.

Η Πελόζι χαρακτήρισε την Φατζ «διαρκή υποστηρίκτρια» των εκλογικών δικαιωμάτων αλλά και μία «καθοριστική δύναμη για τις προσπάθειες προστασίας των εκλογικών δικαιωμάτων».

Η ανακοίνωση της Φατζ είναι μεγάλο πλήγμα για τους επικριτές της Πελόζι, που έχουν κινητοποιηθεί ώστε η υποψήφια πρόεδρος για την Βουλή των Αντιπροσώπων να μην εξασφαλίσει τις 218 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή της.

Η ομάδα των επικριτών δημοσιοποίησε προχθές μία επιστολή με 16 υπογραφές παλιών και νέων βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα, που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην προεδρική υποψηφιότητα της Πελόζι, τόσο για την εσωκομματική ψηφοφορία, όσο και για την ψηφοφορία στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Το όνομα της Φατζ είχε περιληφθεί στο πρώτο αντίγραφο της επιστολής αλλά αποσύρθηκε πριν δοθεί στη δημοσιότητα η επίσημη επιστολή το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Φατζ ήταν η μόνη Δημοκρατική βουλευτής που είχε εκφράσει δημόσια τις σκέψεις της για το ενδεχόμενο να βρεθεί προεκλογικά απέναντι στην Πελόζι.

Η Πελόζι χρειάζεται 218 ψήφους για την εκλογή της, αν στην ψηφοφορία της ολομέλειας είναι παρόντα όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών. Μαζί με τους 16 Δημοκρατικούς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητά της υπάρχουν κι άλλοι τρεις νέοι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση που η ομάδα των επικριτών της Πελόζι διατηρήσει την ενότητά της, τότε οι 19 αρνητικές ψήφοι είναι αρκετές για της στερήσουν την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι έχει στην διάθεσή της χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του μηνός για να μεταπείσει τους επικριτές της, αφού επικρατήσει στην εσωκομματική ψηφοφορία.

Η κίνηση που έκανε η Πελόζι με την Φατζ να της προσφέρει την προεδρία σε μία υπο-επιτροπή για την εποπτεία ενός ζητήματος ιδιαίτερα σημαντικού για την ίδια (εκλογικά δικαιώματα), θεωρείται πρακτική απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή της, ώστε να κάνει τους βουλευτές να αλλάξουν γνώμη και να την υποστηρίξουν για την εκλογή της.

Η υπο-επιτροπή στην οποία θα προεδρεύσει η Φατζ καταργήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους το 2013.

Νωρίτερα χθες, η Φατζ ζήτησε συγνώμη για την αποστολή επιστολής της πριν από τρία χρόνια κι αναφορικά με την υποστήριξη ενός πρώην δικαστή στο Οχάιο, ο οποίος κατηγορείται σήμερα για την δολοφονία της πρώην συζύγου του.

Η Φατζ στην επιστολή της, εξέφρασε την πολιτική υποστήριξή της στους Στένι Χόγερ και Τζιμ Κλάιμπερν. Ο πρώτος είναι υποψήφιος για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο δεύτερος επιδιώκει μία θέση στην ηγετική πυραμίδα των Δημοκρατικών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι δύο υποψήφιοι αναμένεται ότι θα εκλεγούν εσωκομματικά, καθώς δεν αντιμετωπίζουν εσωκομματικές επικρίσεις.

Την υποψηφιότητα της Πελόζι υποστήριξε κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενισχύοντας ουσιαστικά την εσωτερική πολιτική δυναμική της. «Νομίζω ότι η Νάνσι Πελόζι θα περάσει στην ιστορία ως μία από τις πιο αποτελεσματικές κοινοβουλευτικές ηγετικές μορφές που είδε ποτέ η χώρα μας», δήλωσε ο Ομπάμα.



Πηγή: “Politico”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης