Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Μετά από έντονη φημολογία, ο Νίκολα Γκρούεφσκι  επιβεβαίωσε ότι του δόθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία – Τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι θα αύριο θα ζητήσουν την έκδοσή του 

gruevski
Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται ότι προχώρησε η Ουγγαρία στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της υπηρεσίες ασύλου, σημειώνουν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση για το αίτημα του Γκρούεφσκι, ενώ λίγες ώρες μετά, την είδηση επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι. 

«Σήμερα, η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μου για χορήγηση πολιτικού ασύλου, λόγω της πολιτικής δίωξης που υφίσταμαι στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Στην αίτησή μου για πολιτικό άσυλο, ανέφερα ότι ζητώ κάτι τέτοιο λόγω της δίωξης εις βάρος μου από τη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα SDSM» (σ.σ το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ) ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.


Tο Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ουγγαρίας απάντησε θετικά στο αίτημα του τέως πρωθυπουργού της πΓΔΜ να του χορηγήσει άσυλο, παρά το διάβημα που είχαν πραγματοποιήσει οι αρχές των Σκοπίων, θέλοντας να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. Αρχικά την είδηση περί απονομής ασύλου επιβεβαίωσε η ουγγρική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok. 

Ο Γκρούεφσκι, διέφυγε στη Βουδαπέστη μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας, θέλοντας να αποφύγει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών, μετά την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για υπόθεση διαφθοράς. Το αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου υπεβλήθη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στα Τίρανα.

Οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των Σκοπίων. Ενώ αρχικά υποστήριζαν ότι αύριο θα κατατεθεί αίτημα έκδοσης, στη συνέχεια η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήδη έχει καταθέσει το αίτημά της. 

«Υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις»

Η εφημερίδα Magyar Idok, μετέδωσε ότι οι αρμόδιοι του Γραφείου Μετανάστευσης και Ασύλου διαπίστωσαν ότι ο Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να του χορηγηθεί άσυλο.

Μέχρι στιγμής, ούτε εκπρόσωπος του γραφείου μετανάστευσης ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε υποστηρίξει τον εθνικιστή Γκρούεφσκι πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2017 στην ΠΓΔΜ και είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει μετανάστες που περνούσαν μέσω των Βαλκανίων για να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Από το γραφείο του Ορμπάν έχει ανακοινωθεί πως το αίτημα του Γκρούεφσκι για άσυλο αποτελεί αποκλειστικά νομικό ζήτημα και πως θα το χειριστεί η αρμόδια αρχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης