Αφγανιστάν: Εκλογές με εκρήξεις, τραυματίες και τουλάχιστον 10 νεκρούς

Αφγανιστάν: Εκλογές με εκρήξεις, τραυματίες και τουλάχιστον 10 νεκρούς

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές για την οποία οι αρχές φοβούνταν ότι θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων μαχητών

kabula-ekloges
Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε μια περιοχή βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίθεση σημειώνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές για την οποία οι αρχές φοβούνταν ότι θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων μαχητών.

Εξάλλου, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 123 τραυματίστηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν.

Στην Καμπούλ, πολλές εκρήξεις είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 78, σύμφωνα με τον δρα Μουχιμπουλάχ Ζεέρ, αναπληρωτή εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.

Παρατείνεται μέχρι αύριο η εκλογική διαδικασία σε κάποιες περιφέρειες

Η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες καθώς υπήρξαν τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους, επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Αμπντούλ Μπάντι Σαγιάν, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα όπου είτε το εκλογικό υλικό είτε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθυστέρησαν να φτάσουν.

Στο μεταξύ πολλοί Αφγανοί δεν κατάφεραν να ψηφίσουν εν μέσω καταγγελιών για πολλά κλειστά εκλογικά κέντρα, με την εκλογική επιτροπή να εξηγεί ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Ο Ντοούντ Νάτζι, ένας υποψήφιος από την Καμπούλ, έγραψε στο Twitter ότι τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στις δυτικές συνοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας δεν είχαν ανοίξει ακόμη το μεσημέρι και πολλοί πολίτες έφευγαν απογοητευμένοι χωρίς να ψηφίσουν.

Στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Κουνάρ ένας άλλος υποψήφιος, ο Μπιλάλ Σαρουάρι, επεσήμανε στο Twitter ότι το βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης των ψηφοφόρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, την ώρα που πλήθος πολιτών ανέμενε για να ψηφίσει.

Κλείσιμο
«Μια λαοθάλασσα περιμένει έξω από το εκλογικό κέντρο», δήλωσε ο 72χρονος Σάλμαν Άλι που ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο της δυτικής Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία δήλωσε στο πλήθος που ανέμενε αρχικά ότι δεν είχαν φτάσει στο εκλογικό κέντρο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και στη συνέχεια όταν αυτοί πήγαν, δεν υπήρχε εκλογικό υλικό.

Στη βόρεια επαρχία Κουντούζ ρουκέτες που εβλήθησαν έξω από την πρωτεύουσα έπεσαν σε εκλογικά κέντρα τραυματίζοντας αρκετούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Αμρουντίν Ουάλι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον της Κουντούζ από το πρωί.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες στις επαρχίες Σαμανγκάν και Τάχαρ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης