Υπόθεση Μπεναλά: Ο υπουργός Εσωτερικών στη Γαλλία ήξερε, αλλά «δεν είχε αρμοδιότητα να παρέμβει»

Υπόθεση Μπεναλά: Ο υπουργός Εσωτερικών στη Γαλλία ήξερε, αλλά «δεν είχε αρμοδιότητα να παρέμβει»

Ο υπουργός είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη βίντεο που έδειχνε τον στενό συνεργάτη του Μακρόν να βιαιοπραγεί σε βάρος διαδηλωτή, αλλά δεν έκανε τίποτα

benala
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε ότι ενημερώθηκε την επομένη των γεγονότων από το επιτελείο του για την ύπαρξη του βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην συνεργάτης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να χτυπάει και να κακομεταχειρίζεται διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

"Μόνον μετά την επιστροφή μου στις αρχές του απογεύματος (στις 2 Μαΐου), σε μια από τις καθημερινές μας συσκέψεις, ο διευθυντής και ο αρχηγός του επιτελείου μου με ενημέρωσαν για την ύπαρξη ενός βίντεο που έδειχνε πράξεις βίας στην Πλας ντε λα Κοντρσκάρπ", δήλωσε ο Κολόμπ κατά την κατάθεσή του σήμερα ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

"Καταδικάζω απερίφραστα τις πράξεις του κ. Μπεναλά", δήλωσε εξάλλου κατά την έναρξη της κατάθεσής του ενώπιον της νομοθετικής αυτής επιτροπής, η οποία μετατράπηκε για την περίσταση σε επιτροπή έρευνας. Η μετατροπή αυτή αποτελεί μια εξαίρεση, η οποία δείχνει από μόνη της την σοβαρότητα της υπόθεσης.

"Στηρίζω να ριχτεί άπλετο φως (στην υπόθεση) από τις διάφορες έρευνες που διεξάγονται", πρόσθεσε, αφού έκρινε ότι λέει "την πάσα αλήθεια".

Ο υπουργός καλείτο σήμερα να δώσει απαντήσεις σε πολλά ευαίσθητα ερωτήματα, την ώρα που αυξάνονται τα αιτήματα για την παραίτησή του όπως και οι κατηγορίες για "συγκάλυψη" που διατυπώνονται κατά της γαλλικής προεδρίας.

Γιατί ο υπ'αριθμόν 2 της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν γνώστης των γεγονότων ήδη από την 2α Μαΐου, δεν αντέδρασε νωρίτερα, προσφεύγοντας στην γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας ή στην δικαιοσύνη και αυτό έγινε μόνον μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης την Τετάρτη το βράδυ στον Τύπο; Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ήθελε να αποσιωπήσει την υπόθεση.

Κλείσιμο
Ωστόσο ο Κολόμπ κατέθεσε σήμερα ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα να προσφύγει στην δικαιοσύνη αφού έλαβε γνώση του επίμαχου βίντεο.

"Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού να το κάνει (...) Θεωρώ ότι είναι ευθύνη των υπηρεσιών που βρίσκονται πιο κοντά στην υπόθεση να συλλέξουν τα στοιχεία που επιτρέπουν την διαβίβαση σήματος βάσει του άρθρου 40", δήλωσε.

Το άρθρο αυτό του ποινικού κώδικα επιβάλλει σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να επισημαίνουν κάποιο αδίκημα στον εισαγγελέα όταν λάβουν γνώση αυτού.

"Με διαβεβαίωσαν στις 2 Μαΐου ότι το επιτελείο του προέδρου της Δημοκρατίας και η αστυνομία έλαβαν πληροφόρηση για το βίντεο που κατηγορεί τον Μπεναλά. Επομένως ήταν δική τους ευθύνη να αντιδράσουν. Αυτός είναι ο κανόνας για όλες τις παραβάσεις", συνέχισε.

Λίγο πριν από την κατάθεση του υπουργού, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό διαβεβαίωνε στο RTL ότι ο πρόεδρος είναι "απολύτως αποφασισμένος να αποκαλυφθεί η αλήθεια".

Στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν ο Μπεναλά, στενός συνεργάτης του προέδρου, παρουσιάζεται να χτυπάει και να κακομεταχειρίζεται διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι ενώ όπως έγινε γνωστό συνόδευε τις δυνάμεις της τάξης ως "παρατηρητής".

Ο Κολόμπ σημείωσε κατά την κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε πως ο Μπεναλά ήταν σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας και ότι δεν είχε επίσης ειδοποιηθεί για την παρουσία δύο παρατηρητών μαζί με τους αστυνομικούς στην διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.

Ο 26χρονος Μπεναλά, η απόλυση του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή, συνόδευε τις δυνάμεις της τάξης ως παρατηρητής μαζί με τον Βενσάν Κραζ, έφεδρο της χωροφυλακής όπως και αυτός, ο οποίος εργαζόταν για το κόμμα του Μακρόν, το LREM.

Χθες το βράδυ η εισαγγελία του Παρισιού άσκησε δίωξη σε αυτούς τους δύο όπως και σε τρία υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας που είναι ύποπτα ότι παρέδωσαν στον Μπεναλά το επίμαχο απόσπασμα του βίντεο από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

Στους δύο πρώτους ασκήθηκε δίωξη κυρίως για άσκηση "ομαδικής βίας", ενώ στους τρεις αστυνομικούς κυρίως για "κατάχρηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης" και "παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης