ΗΠΑ - Ρωσία: Καμία αλλαγή στο θέμα της Συρίας έπειτα από τη συνάντηση Πούτιν Τραμπ

trump_putin2

Ο στρατηγός του Αμερικανικού ΣτρατούΤζόζεφ Βότελ, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης εποπτεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είπε πως δεν έχουν υπάρξει «μέχρι σήμερα οποιεσδήποτε νέες οδηγίες

Δεν έχει λάβει νέες οδηγίες αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατηγός τέσσερις ημέρες μετά τη συζήτηση της σύγκρουσης σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ και ο Πούτιν εξήραν τους στρατιωτικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας και μίλησαν αόριστα για τη Συρία ενώπιον των δημοσιογράφων τη Δευτέρα μετά τις συνομιλίες τους στο Ελσίνκι, στη Φινλανδία, σημειώνοντας την κοινή ανησυχία τους για την ασφάλεια του γειτονικού προς τη Συρία Ισραήλ.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη φέρεται μάλιστα να είπε σήμερα πως η συνάντηση κορυφής «θα επιδράσει θετικά στις προσπάθειες για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης».

Ωστόσο ο στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης εποπτεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είπε πως δεν έχουν υπάρξει «μέχρι σήμερα οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ως αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Ελσίνκι».

«Για εμάς αυτή την τώρα, όλα συνεχίζονται όπως πριν. Δεν έχουμε λάβει άλλη κατεύθυνση από αυτήν υπό την οποία επιχειρούμε», δήλωσε ο Βότελ σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το γραφείο του στην Τάμπα της Φλόριντα.

Η συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι προκάλεσε καταιγίδα επικρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κατηγορία την οποία αρνείται ο Πούτιν.

Ο Τραμπ είπε αργότερα ότι έκανε φραστικό λάθος και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί από τότε να περιορίσει την πολιτική κατακραυγή και τη σύγχυση για τη συνάντηση κορυφής.

Αλλά πέρα από τη διαμάχη για τις δηλώσεις του Τραμπ, οι ερωτήσεις ως προς το αν και τι συμφωνήθηκε στη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης με το Πούτιν στο Ελσίνκι παρέμειναν εν πολλοίς αναπάντητες. Ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο Βότελ εμφανίστηκαν να μην γνωρίζουν πώς οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δουλειά τους.

Ο Τραμπ προκάλεσε έκπληξη σε αμυντικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ όταν είπε, στέκοντας δίπλα στον Πούτιν, πως ο στρατός των ΗΠΑ και της Ρωσίας «συντονίζονται όντως στη Συρία» και ότι τα πάνε καλά «ίσως καλύτερα απ΄ό,τι οι πολιτικοί μας ηγέτες».

Ο Βότελ τόνισε πως ο αμερικανικός και ο ρωσικός στρατός δεν συντονίζονται στη Συρία και η αλληλεπίδρασή τους, αν και επαγγελματική, περιορίζεται αυστηρά από τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Τα σχόλια φαίνεται να αναφέρονται σε εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής ότι μπορεί να ζητηθεί από τους στρατούς των δύο πρώην εχθρών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να συνεργαστούν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20239949

Ο άνδρας κατηγορείται ότι άφησε δύο συσκευές μαγειρέματος σε σταθμό του υπογείου προκαλώντας χάος για τους επιβάτες – Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας καταγράφηκε από τις κάμερες να αφήνει τις συσκευές μαγειρέματος