Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Petrobras

Pedro-Parente

Πολλοί απεργοί κατηγορούσαν τον ίδιο τον Παρέντε για την αύξηση των τιμών, αφού έπειτα από δική του πρωτοβουλία η Petrobras σταμάτησε τις επιχορηγήσεις που δίνονταν στους Βραζιλιάνους για την αγορά καυσίμων

Ο Πέδρο Παρέντε, πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας Petrobras, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Είχαν προηγηθεί μαζικές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και των εργαζόμενων στον πετρελαϊκό τομέα κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που δεν αναφέρθηκε στους συγκεκριμένους λόγους παραίτησης του 65χρονου, διόρισε τον Ιβάν Μοντέιρο μεταβατικό πρόεδρο.

Η απεργία των οδηγών φορτηγών διήρκησε εννέα ημέρες και προκάλεσε πολλά προβλήματα με αποκλεισμούς κεντρικών αυτοκινητόδρομων, ελλείψεις στον ανεφοδιασμό καυσίμων και φρέσκων προϊόντων, ενώ τα αεροδρόμια να λειτουργούσαν με δυσκολία και αυτοκινητοβιομηχανίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ήδη αποδυναμωμένη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ αναγκάστηκε να υποκύψει στα αιτήματα των οδηγών φορτηγών, διασφαλίζοντάς τους χαμηλότερες τιμές καυσίμων για 60 ημέρες, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο πλήγμα στην αυτονομία που είχε δοθεί στην Petrobras το 2016 να κανονίζει μόνη την τιμολογιακή πολιτική της.

Πολλοί απεργοί κατηγορούσαν τον ίδιο τον Παρέντε για την αύξηση των τιμών, αφού έπειτα από δική του πρωτοβουλία η Petrobras σταμάτησε τις επιχορηγήσεις που δίνονταν στους Βραζιλιάνους για την αγορά καυσίμων. Εξάλλου πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει να συνδέσει την τιμή των καυσίμων στη Βραζιλία με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, γεγονός που είχε οδηγήσει σχεδόν στον διπλασιασμό τους.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βραζιλιάνων, οι οποίοι, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την εννιαήμερη απεργία, στην πλειονότητά τους τη στήριζαν. Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, των πιο αβέβαιων στην πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας.

Μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών, οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα ήταν αυτοί που πήραν τη σκυτάλη ξεκινώντας κινητοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας και ζητώντας τη μείωση των τιμών των καυσίμων και την παραίτηση του Παρέντε.

Την Πέμπτη αναγκάστηκαν να σταματήσουν την απεργία, αφού κρίθηκε παράνομη από δικαστήριο. Όμως απείλησαν να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον στάσεις εργασίας.

Ο Παρέντε ορίστηκε πρόεδρος της Petrobras τον Μάιο του 2016 με στόχο να μπορέσει η εταιρεία να ανακάμψει μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας που της στοίχισε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή που απέστειλε χθες στον Τέμερ ο Παρέντε εξηγεί ότι ο ρόλος του ως «πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (της Petrobras) έχει σταματήσει να είναι θετικός», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «εναλλακτικές» στην τιμολογιακή της πολιτική.

«Οι επιπτώσεις της παραίτησης του Παρέντε για την Petrobras θα είναι πολύ σοβαρές», εκτίμησε ο Αντρέ Περφέιτο, αναλυτής της εταιρείας παροχής συμβουλών Spinelli.

Από την πλευρά του ο Σιμάο Ζινάρντι, ένα από τα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, χαρακτήρισε την παραίτηση του Παρέντε «νίκη», διότι «ήταν περισσότερο άνθρωπος των αγορών παρά της Petrobras».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20446410

Αν και η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, στο Συντηρητικό κόμμα έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη διαδοχής – Σε αναμονή οι Εργατικοί που θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

3500

Καταδικάστηκαν σε ισόβια οι δύο δολοφόνοι - Οι αστυνομικοί ήταν δύσπιστοι, αλλά πείστηκαν για τους ισχυρισμούς του, όταν πήγαν στο σπίτι του κανίβαλου, όπου ανακάλυψαν και άλλα ανθρώπινα μέλη

strasbourg_keria_arthro_new

Προτού κάνει την επίθεση δέχθηκε τηλεφώνημα από Γερμανία - 700 άτομα οργώνουν τη Γαλλία για να τον εντοπίσουν - Οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιούν για νέες επιθέσεις σε άλλες χώρες

7