Τουρκία: Ο πληθωρισμός οδηγεί τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Τουρκία: Ο πληθωρισμός οδηγεί τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, που έχει υποχωρήσει περίπου κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, προκαλούν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση

lira_008
Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, σχεδόν στο 11% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο εν μέσω ανησυχιών για την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

Ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, που έχει υποχωρήσει περίπου κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, προκαλούν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,87% σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 1,6%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 10,85%.

Το επενδυτικό κλίμα έχει επίσης πληγεί από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον οίκο Standard & Poor's, τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες ανάπτυξης και την παρουσίαση ενός κυβερνητικού πακέτου παροχών ύψους 6 δισεκ. δολαρίων

Η κίνηση της S&P και το πακέτο παροχών «τροφοδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες στην αγορά για υπερθέρμανση της οικονομίας σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξάνεται», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.

Η λίρα, ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, υποχώρησε νωρίτερα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο επίπεδο των 4,2487 λιρών ανά δολάριο, από το χθεσινό κλείσιμο των 4,1785.

Κλείσιμο
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,15% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 13,25% από το 12,93% χθες.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά αναλυτές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης