«Στοπ» στην πώληση F-35 στην Τουρκία ζητούν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές

«Στοπ» στην πώληση F-35 στην Τουρκία ζητούν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές

«Φρένο» από τρεις Αμερικανούς Γερουσιαστές στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για F-35 Εγκαλούν την Άγκυρα για την κατάλυση του κράτους δικαίου ενώ καταγγέλλουν τη φυλάκιση Αμερικανού ιεροκήρυκα

f35_1
Τρεις Γερουσιαστές των ΗΠΑ κατέθεσαν χθες πρόταση στο Κογκρέσο με σκοπό να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία.

Η χώρα του Ερντογάν, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO,είναι ένα από τα εννέα κράτη που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών,Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις όπως και της γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζέιν Σαχίν, έρχεται την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία επιδεινώνονται διαρκώς.

«Ριψοκίνδυνη η μεταφορά τεχνογνωσίας»

«Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κάποιες φορές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά»,γ εγονός που «καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν όλο και πιο ριψοκίνδυνο», επισημαίνει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λάνκφορντ στην σχετική ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Έντονη ανησυχία για τη φυλάκιση του Αμερικανού ιεροκήρυκα

Οι τρεις Αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη φυλάκιση του Αμερικανού ιεροκήρυκα Άντριου Μπράνσον που ζει χρόνια τώρα στην Τουρκία και φυλακίστηκε στο πλαίσιο του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν να πάρει ομήρους,να φυλακίσει αθώους Αμερικανούς, ώστε να αποκτήσει ένα μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ, είναι στυγερή και παράνομη», θεωρεί από την πλευρά της η Δημοκρατική Τζέιν Σαχίν.
Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση της Άγκυρας σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του. Η Άγκυρα περιμένει να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά μέσα σε έναν χρόνο.

Τι σημαίνει στην πράξη η πρόταση αυτή

Η διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία που υπογράφεται από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ στην Οκλαχόμα,τον ομοϊδεάτη του στη Βόρεια Καρολίνα,Τομ Τίλις και την Δημοκρατική στο Νιου Χάμσαιρ,Τζιν Σαΐν έχει στόχο:

1. Να παγώσει τη μεταφορά των αεροσκαφών και

2. Να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να φιλοξενήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των F-35, κάτι που θα επέτρεπε τη μεταφορά ενός μεγάλου τμήματος της σχετικής τεχνογνωσίας.

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών, αν όλα τελικώς προχωρήσουν, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν χρόνο.

«Ο Ερντογάν αγνοεί το κράτος δικαίου»

Ο γερουσιαστής Λάνκφορντ υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεταφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Τουρκία:

«Επικροτώ το υπουργείο Εξωτερικών για την αδιάκοπη προσπάθεια που έχει καταβάλει για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνεχίσει την πορεία μιας απερίσκεπτης διακυβέρνησης που αγνοεί το κράτος δικαίου. Οι ατομικές ελευθερίες έχουν μειωθεί ολοένα και περισσότερο καθώς ο Ερντογάν εδραιώνει την εξουσία για τον εαυτό του και οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς όλο και περισσότερο δεν συμβαδίζουν,ή και μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση, με τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως η αρπαγή Αμερικανών ομήρων είναι μια εχθρική ενέργεια στην οποία οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν με το κατάλληλο «είδος των κυρώσεων».Τέλος, υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία, καθώς κρατάει στη φυλακή έναν αθώο Αμερικανικό πάστορα, τον Άντριου Μπράνσον, για να τον χρησιμοποιεί ως πιόνι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν ανταμείβουν την κατοχή ομήρων Αμερικανών πολιτών. Μια τέτοια ενέργεια αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπιστεί με το είδος των κυρώσεων που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο», αναφέρεται στην επίμαχη δήλωση του γερουσιαστή.

«Υπονομεύονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Άγκυρας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των άλλων δύο γερουσιαστών, οι οποίοι είχαν εκτοξεύσει προειδοποιητικά πυρά εναντίον της Άγκυρας, καθώς στις 19 Απριλίου, οι Λάνκορντ και Σαίν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων στο νομοσχέδιο δαπανών του Δημοσίου, Εξωτερικών Επιχειρήσεων και Σχετικών Προγραμμάτων για το δημοσιονομικό έτος του 2019.

«Η Αμερική δεν πρόκειται να ξεχάσει τον Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς που έχουν φυλακιστεί άδικα από την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία έχει υπάρξει για μεγάλο διάστημα ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η Αμερική κατανοεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εθνική της ασφάλεια. Ωστόσο, η άρνηση δικαιωμάτων σε νομοταγείς Αμερικανούς πολίτες υπονομεύει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να κατανοήσει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία», τονίζει ο γερουσιαστής Τομ Τίλις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης